Please use this identifier to cite or link to this item:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/15090| Title: | Характерні особливості розтріскування поверхні плодів черешні |
| Other Titles: | Characteristic features of cracking of sweet cherry fruit surface |
| Authors: | Шубенко, Лідія Анатоліївна Shubenko, Lidiia Леус, Віталій Володимирович Leus, Vitaliy Мулєнок, Яна Олександрівна Mulienok, Yana Донченко, Вадим Сергійович Donchenko, Vadym |
| Keywords: | черешня;масова частка кісточки;стійкість до розтріскування;довжина плодоніжки;особливості пошкодження поверхні плоду;sweet cherry;resistance to cracking;peduncle length;pit mass fraction;nature of fruit surface damage |
| Issue Date: | 2025 |
| Publisher: | Білоцерківський НАУ |
| Citation: | Шубенко Л.А., Леус В.В., Мулєнок Я.О., Донченко В.С. Характерні особливості розтріскування поверхні плодів черешні. Агробіологія, 2025, № 1. С. 210-220. doi: 10.33245/2310-9270-2025-195-1-210-220 |
| Abstract: | В результаті спостережень розтріскування плодів черешні вдалося визначити особливості пошкоджень кожного сорту. Пошкодження типів А і В неглибоке і до повного достигання плоду може загоюватися, тимчасом пошкодження типу С глибоке, часто аж до кісточки, що й спричинює загнивання плодів. Спостереження дали змогу встановити, що для ранньостиглих сортів характерним було розтріскування збоку плоду. Плоди середньостиглих сортів розтріскувалися переважно за типом – навколо верхівки плоду. Для пізньостиглих сортів рівною мірою характерне розтріскування біля плодоніжки та навколо верхівки плоду. |
| Description: | As a result of observations of cracking of cherry fruits, it was possible to determine the peculiarities of damage of each variety. Types A and B damage is shallow and may heal before the fruit is fully ripe, while C-type damage is deep, often down to the seed, which causes fruit rotting. Observations revealed that early maturing varieties were characterized by lateral cracking. These were tentatively divided into cracks near the peduncle, on the side, and around the top of the fruit. The observations made it possible to establish that early ripening varieties had the cracking on the side of the fruit. |
| URI: | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/15090 |
| metadata.dc.identifier.udc: | 634.23; 631.52 |
| Appears in Collections: | Наукові публікації |
Files in This Item:
| File | Description | Size | Format | |
|---|---|---|---|---|
| Характерні особл.pdf | 964,71 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.