Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14983
Title: Мікробіологічний контроль об’єктів санітарних заходів та вентиляцій виробничих приміщень потужностей з виробництва та обігу харчових продуктів
Other Titles: Microbiological control of sanitary facilities and ventilation of production premises of food production and circulation facilities
Authors: Богатко, Надія Михайлівна
Bogatko, Nadiіa
Мазур, Тетяна Григорівна
Mazur, Tetyana
Богатко, Альона Федорівна
Bogatko, Aliona
Савчук, Геннадій Віталійович
Savchuk, Hennadii
Салата, Володимир Зінов'євич
Salata, Volodymyr
Букалова, Наталія Володимирівна
Bukalova, Natalia
Царенко, Тарас Михайлович
Tsarenko, Taras
Мельник, Андрій Юрійович
Melnyk, Andriy
Приліпко, Тетяна Миколаївна
Prilipko, Tetiana
Шевченко, Максим Віталійович
Shevchenko, Maksym
Пантелеєнко, Ольга Володимирівна
Panteleienko, Olga
Лясота, Василь Петрович
Lyasota, Vasily
Богатко, Дмитро Леонідович
Bogatko, Dmytro
Keywords: мікробіологічний контроль;об’єкти санітарних заходів;вентиляції;харчові продукти;безпечність;якість;виробничі приміщення;microbiological control;sanitary facilities;ventilation;food products;safety;quality;production facilities
Issue Date: 2025
Citation: Мікробіологічний контроль об’єктів санітарних заходів та вентиляцій виробничих приміщень потужностей з виробництва та обігу харчових продуктів: навчальний посібник / Н.М. Богатко, Т.Г., Мазур, А.Ф. Богатко та ін. - Біла Церква, 2025. - 120 с.
Abstract: Навчальний посібник висвітлює актуальні питання щодо мікробіологічного контролю об’єктів санітарних заходів (харчових продуктів, матеріалів і предметів, призначених до контакту з харчовими продуктами, маркуванням, якщо воно стосується безпечності харчових продуктів) та вентиляцій виробничих приміщень потужностей з виробництва та обігу харчових продуктів. У розділах навчального посібника подано порядок відбору зразків та підготовку витратних матеріалів до відбору зразків з поверхонь довкілля при первинному виробництві та потужностях з обігу харчових продуктів для мікробіологічних випробувань; порядок відбору зразків під час заходів державного контролю та гігієнічного моніторингу об’єктів санітарних заходів на потужностях для мікробіологічних випробувань, а також мікробіологічний контроль об’єктів санітарного захисту та вентиляцій виробничих приміщень потужностей з виробництва та обігу харчових продуктів. Навчальний посібник ілюстровано таблицями, формулами, схемами, рисунками для полегшення сприйняття матеріалу Навчальний посібник розроблено для керівників та спеціалістів ветеринарної медицини – інспекторів ветеринарної медицини, уповноважених лікарів ветеринарної медицини, що здійснюють державний ризик-орієнтований контроль на потужностях з виробництва та обігу харчових продуктів, а також для працівників державних регіональних лабораторій Держпродспоживслужби України, науково-дослідних установ. Навчальний посібник буде корисним для здобувачів закладів ветеринарної освіти, науковців.
Description: The manual covers current issues regarding microbiological control of sanitary facilities (food products, materials and items intended for contact with food products, labeling, if it concerns food safety) and ventilation of production premises of food production and circulation facilities. The sections of the manual provide the procedure for sampling and preparation of consumables for sampling from environmental surfaces during primary production and food circulation facilities for microbiological testing; the procedure for sampling during state control and hygienic monitoring of sanitary facilities at microbiological testing facilities, as well as microbiological control of sanitary facilities and ventilation of production premises of food production and circulation facilities. The manual is illustrated with tables, formulas, diagrams, and drawings to facilitate the understanding of the material. The manual is designed for managers and specialists in veterinary medicine - veterinary medicine inspectors, authorized veterinary doctors who carry out state risk-based control at food production and circulation facilities, as well as for employees of state regional laboratories of the State Service for Food Safety and Consumer Protection of Ukraine, and research institutions. The manual will be useful for students of veterinary education institutions, scientists.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14983
ISBN: 978-617-8219-42-0
metadata.dc.identifier.udc: 579.62:614.3:628.517.2:664(075.8)
Appears in Collections:Навчальні видання

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
mikrobiologichnyj.pdf798,96 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.