Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14852
Title: Особливості формування врожайності зерна пшениці ярої за використання різних агротехнічних прийомів в умовах Лісостепу України
Other Titles: Characteristics of spring wheat grain yield development using different agrotechnical techniques in the conditions of the Forest Steppe of Ukraine
Authors: Супруненко, Руслан Михайлович
Suprunenko, Ruslan Mykhailovych
Keywords: висота рослин;густота стояння;площа листкового апарату;продуктивність фотосинтезу;урожайність;структура урожайності;plant height;standing density;leaf area;productivity of photosynthesis;yield;yield structure
Issue Date: Dec-2024
Publisher: Білоцерківський НАУ
Citation: Супруненко Р.М. Особливості формування врожайності зерна пшениці ярої за використання різних агротехнічних прийомів в умовах Лісостепу України: кваліфікаційна робота магістра / Наук. керівник Центило Л.В. - Біла Церква, 2024. - 54 с.
Abstract: Досліджено і оптимізовано складові елементи технології вирощування культури, що забезпечує формування високої продуктивності та поліпшення якісних показників отриманої продукції. Використано теоретичні (теорії, гіпотези) та емпіричні (експерименти, наукові дослідження, спостереження, вимірювання тощо) наукові методи досліджень. Визначено і вивчено особливості росту, розвитку та продуктивності культури залежно від елементів технології вирощування. Зроблено висновки, що Внесення мінеральних добрив сприяє зростанню диференціації генеративних органів рослин та зниженню подальшої їх редукції – в середньому за два роки кількість зерен в колосі складає 36,6–43,2 штук, у колосі контрольного варіанту – 33,1–36,1 шт.; маса зерна з колосу – 0,90–1,06 та 0,80–0,87 г, відповідно, в розрізі сортів та варіантів досліду. Збільшується також довжина колосу та його щільність, висота рослин. Доведено, що найвища врожайність в середньому за два роки формується за внесення N90P90K90 – 4,70 т/га у сорту Елегія миронівська; 4,30 т/га – у сорту Сімкода миронівська за врожайності в контрольному варіанті 3,38 та 3,01 т/га. Встановлено, що якість зерна пшениці ярої суттєво залежить від сортових особливостей та забезпечення рослин азотом. Сорт Елегія миронівська формував зерно з вмістом клейковини 23,2–27,7%; білку – 11,2–13,9%. Зерно восновному відповідало другому класу якості на варіантах з внесенням мінеральних добрив. Одержані результати можуть бути використані у виробництві будь яких господарств, що знаходяться у зоні Лісостепу України. Кваліфікаційна робота магістра містить 54 сторінок, 11 таблиць, список використаних джерел із 22 найменувань, 4 додатків. The components of the culture cultivation technology have been explored and optimized, which ensures the formation of high productivity and improvement of the qualitative indices of the obtained products. Theoretical methods (theories, hypotheses) and empirical (experiments, scientific researches, observations, measurements, etc.) are used. Scientific methods of research. The features of growth, development and productivity of culture depending on elements of cultivation technology are determined and studied. It is concluded that the introduction of mineral fertilizers contributes to the growth of the differentiation of generative organs of plants and the reduction of their subsequent reduction - on average, over two years the number of grains in the ear is 36.6-43.2 pieces, in the ear of the control variant - 33.1-36.1 pcs .; The weight of grain from the ear - 0,90-1,06 and 0,80-0,87 g, respectively, in terms of varieties and variants of the experiment. Also increases the length of the ear and its density, plant height. It is proved that the highest yield on average for two years is formed for the introduction of N90P90K90 - 4.70 t / ha in the Elegia Myronivska variety; 4,30 t / hectare - in the Simcoda myronivska variety for the yield in the control version of 3,38 and 3,01 t / ha. It is established that the quality of wheat grain of yarrow essentially depends on varietal characteristics and provision of plants with nitrogen. Elegia Element Mironovskaya formed a grain with a content of gluten 23,2-27,7%; protein - 11.2-13.9%. The grain in principle corresponded to the second class of quality on the variants with the introduction of mineral fertilizers. The obtained results can be used in the production of any farms located in the forest-steppe zone of Ukraine. Master's qualifying work contains 54 pages, 11 tables, list of used sources from 22 titles, 4 applications.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14852
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи (магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Osoblyvosti_formuvannia_vrozhainosti6.pdf274,89 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.