Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14816Повний запис метаданих
| Поле DC | Значення | Мова |
|---|---|---|
| dc.contributor.author | Нагайська, Алла Анатоліївна | - |
| dc.contributor.author | Nagaiska, Alla | - |
| dc.date.accessioned | 2025-10-08T06:59:42Z | - |
| dc.date.available | 2025-10-08T06:59:42Z | - |
| dc.date.issued | 2024 | - |
| dc.identifier.citation | Нагайська А.А. Енергетична та економічна оцінка елементів технології вирощування ячменю ярого в умовах дослідного поля БНАУ: кваліфікаційна робота магістра. спец. 201 Агрономія / наук. кер. Караульна В.М. - Біла Церква, 2024. - 60 с. | uk_UA |
| dc.identifier.uri | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14816 | - |
| dc.description | Methodical approaches, methods are used. In the process of performing the work used specific and conventional research methods: 1) field method, which was supplemented by laboratory; 2) mathematical and statistical methods of research; 3) settlement and comparative. The sowing qualities of the treated seeds were determined in accordance with DSTU 4138–2002, and the field germination was determined and the number of plants was calculated after vegetation was restored. It has been established that crop seed production should be aimed at the formation of high quality seeds. It is important not only to grow a high yield, but also to obtain large and aligned seeds, which in the offspring will display valuable properties of the variety. This is achieved through a set of agricultural measures. Modern technology of seed production must ensure the production of seeds with high rates of yield and seed conditions. One method of achieving this is to prepare the seeds by purifying and separating the most productive fractions. When preparing seeds for sowing it is necessary to select the highest quality fractions. The requirements of DSTU 4138.2002 for the conditioned seeds provide for the use of sieves (lower) for oats with dimensions of 1.5-20.0 mm. But in fact, the production uses lower sieves on seed treatment machines to obtain slightly larger fractions of seeds of these crops. In our opinion, the question of determining the optimal fractional composition of oat seeds has not been sufficiently studied. At present, there are no publications, studies, hypotheses on this problem, except outdated data. There are also no clear guidelines for the use of the most productive oat seed fractions per sowing. Due to the increasing requirements for seed production, there was a need to study the effect of the fractional composition of sowed crop seeds on its productivity and sowing characteristics. At the end of the research, a qualitatively new technology of cultivation of spring crops will be developed taking into account the fractional composition of seeds and fertilizers, as well as a proposal for the use of the most productive fractions of seeds of oat varieties. | uk_UA |
| dc.description.abstract | Одним з ключових елементів підвищення продуктивності ячменю є вибір нових, більш екологічно чистих, більш стійких до патогенів різних захворювань. Для досягнення успіху у розведенні стійких сортів Використання з точки зору регіональної стабільності Визначено донорські джерела та ячмінь для ключових збудників. Різноманітність зі складним опором може виробляти 1-1,5 т / га без консервантів. Однією з основних проблем розмноження є виробництво сортів з груповою стійкістю до шкідливих патогенних мікроорганізмів. У дослідженні встановлено імунологічні властивості всесвітньої колекції зразків певної стійкості 2-3, чутливі до інших супутніх захворювань. отримати деякі автори рекомендують поєднує в собі високу міцність на врожайність, стійкість до вилягання і підвищену стійкість до патогенів в розведенні легко піддаються зразки імунітету середнього опору і втрат або нових форм гібридного матеріалу. Що стосується правобережних рівнин України (Інститут сільськогосподарських наук Вм Барли ремісничих Миронівського - МІП) Удару смугастих ярого ячменю патогенів та темно-коричневої плями, борошниста роса . Причиною полуничних плям ячменю є гриб Drechslera graminea Ito. Хвороба проявляється у вигляді сходів листя ячменю у вигляді блідо-жовтої плями, подовжені смужки тканини вступають в світловий трубки в фазі випуску після того, як вони вмирають і темно-коричневий. Смуги діляться на 2-3 частини, потім висушують і вмирають, що значно знижує продуктивність рослин. У сприйнятливих сортів потемніння захворювання зерна викликало у зародка і цільне зерно пшениці часто повністю зруйнований проростають коріння зародкових. Сходи придушені або вони повністю вбиті. У рослинах стійкі сорти склеренхімальних клітин густі і запобігають розвитку міцелію. Поразка цього виду місцеве, гриб ніколи не впливає на зародок. Вразливі саджанці завжди мають здорову кореневу систему. Джерелом зараження є залишки заражених рослин та насіння. Збудником темно-коричневих плям є біполярний сорокініана шамбовий гриб. Діючи по сходах і зрілі рослини, листя дорослих рослин спочатку темні, потім світло-коричневого кольору, злегка витягнуті з темною облямівкою по плямистості листя. Якщо вухо поразка на постраждалому насінні, з'являється "чорний ембріон". Збудник також впливає на коріння рослин, завдяки чому рослини червоніють і падають. Відсутність врожаю зерна при важкій прогресії захворювання становить 30-40% | uk_UA |
| dc.language.iso | uk | uk_UA |
| dc.publisher | Білоцерківський національний аграрний університет | uk_UA |
| dc.subject | сорт, фракції насіння, ячмінь, урожайність, кондиційність, насінництво, коефіцієнт розмноження, посівні якості. | uk_UA |
| dc.subject | variety, seed fractions, oats, yield, conditioning, seed production, multiplication factor, sowing qualities. | uk_UA |
| dc.title | Енергетична та економічна оцінка елементів технології вирощування ячменю ярого в умовах дослідного поля БНАУ | uk_UA |
| dc.title.alternative | Improvement of individual elements of oat seed production technology in the BNAU field of study | uk_UA |
| dc.type | Кваліфікаційні роботи | uk_UA |
| Розташовується у зібраннях: | Кваліфікаційні роботи (магістри) | |
Файли цього матеріалу:
| Файл | Опис | Розмір | Формат | |
|---|---|---|---|---|
| Nagaiska.pdf | 703,17 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.