Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14664
Назва: Аналіз та удосконалення технології томатної пасти
Інші назви: Analysis and improvemen technology tomato paste
Автори: Ліщота, Назарій Петрович
Lishchota, Nazarii
Ключові слова: томати;tomatoes;продуктовий розрахунок;food calculation;сировина;raw materials;фермент;enzyme;концентровані молочні продукти;concentrated dairy products;органолептичні показники;organoleptic indicators
Дата публікації: 2024
Видавництво: БНАУ
Бібліографічний опис: Ліщота Н. П. Аналіз та удосконалення технології томатної пасти: кваліфікаційна робота магістра (181 - харчові технології ) / Білоцерківський національний аграрний університет. Кафедра безпечності та якості харчових продуктів, сировини і технологічних процесів; Наук. керівник Ю.О. Шурчкова, професор. - Біла Церква, 2024. - 47с.
Короткий огляд (реферат): Сучасний стан виробництва томатної пасти в Україні характеризується динамічним розвитком та важливим значенням у агропромисловому секторі країни. Україна, маючи сприятливі кліматичні умови та родючі ґрунти, є одним з основних виробників і експортерів овочевої продукції, включаючи томати, які є базовою сировиною для виробництва томатної пасти. Встановлено, що виробництво якісної томатної пасти залежить від відповідності основної та додаткової сировини встановленим вимогам. Дотримання цих вимог є важливим для отримання продукту з належними органолептичними, фізико-хімічними та мікробіологічними показниками, а також для забезпечення його безпечності для споживання. Проаналізовано, що підбір і розрахунок обладнання залежать від масштабів виробництва, обсягів сировини, необхідної продуктивності та технологічних вимог. Інтеграція ферментів у технологічний процес вимагає спеціальних ферментаційних ємностей та точного дозування ферменту для ефективного розкладання пектинових речовин, що покращує вихід пасти та зменшує енерговитрати на випарювання. Досліджено, що впровадження ферменту целюлази в технологічний процес виробництва томатної пасти забезпечує значну економічну ефективність. Підвищення виходу продукції, зниження витрат на енергію та сировину, а також покращення якості продукту створюють умови для підвищення конкурентоспроможності підприємства і зростання його прибутковості. Кваліфікаційна дипломна робота складається з слідуючих розділів: вступу, технологічної частини, контролю безпечності й якості виробництва мармеладу, екологізації виробничих процесів, економічної частини, висновків та списку використаної літератури. Робота викладена на 47 сторінках комп’ютерного тексту, містить 2 рисунків і 5 таблиць. Список літератури включає 34джерел.
Опис: The current state of tomato paste production in Ukraine is characterized by dynamic development and important importance in the country's agro-industrial sector. Ukraine, having favorable climatic conditions and fertile soils, is one of the main producers and exporters of vegetable products, including tomatoes, which are the basic raw material for the production of tomato paste. It was established that the production of high-quality tomato paste depends on the compliance of the main and additional raw materials with the established requirements. Compliance with these requirements is important to obtain a product with appropriate organoleptic, physicochemical and microbiological indicators, as well as to ensure its safety for consumption. It was analyzed that the selection and calculation of equipment depend on the scale of production, the volume of raw materials, the required productivity and technological requirements. The integration of enzymes into the technological process requires special fermentation tanks and precise dosing of the enzyme for effective decomposition of pectin substances, which improves the yield of the paste and reduces energy costs for evaporation. It was studied that the introduction of the cellulase enzyme into the technological process of tomato paste production provides significant economic efficiency. Increasing product yield, reducing energy and raw material costs, as well as improving product quality create conditions for increasing the competitiveness of the enterprise and increasing its profitability. The qualifying thesis consists of the following sections: introduction, technological part, control of safety and quality of marmalade production, environmentalization of production processes, economic part, conclusions and a list of used literature. The work is presented on 47 pages of computer text, contains 2 figures and 5 tables. The bibliography includes 34 sources.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14664
Розташовується у зібраннях:Кваліфікаційні роботи (магістри)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Ліщота Н..pdf803,02 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.