Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14455
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.author | Sereda, Olha | - |
dc.contributor.author | Середа, Ольга Григорівна | - |
dc.contributor.author | Melnyk, Oksana | - |
dc.contributor.author | Мельник, Оксана Ульянівна | - |
dc.contributor.author | Rudakova, Tetiana | - |
dc.contributor.author | Рудакова, Тетяна Василівна | - |
dc.contributor.author | Narizhniy, Serhiy | - |
dc.contributor.author | Наріжний, Сергій Анатолійович | - |
dc.contributor.author | Bokovetc, Serhiy | - |
dc.contributor.author | Боковець, Сергій Петрович | - |
dc.contributor.author | Shkaraputa, Roman | - |
dc.contributor.author | Шкарапута, Роман Васильович | - |
dc.contributor.author | Mayak, Olha | - |
dc.contributor.author | Маяк, Ольга Анатоліївна | - |
dc.contributor.author | Fedak, Natalia | - |
dc.contributor.author | Федак, Наталія Василівна | - |
dc.contributor.author | Piddubnyi, Volodymyr | - |
dc.contributor.author | Піддубний, Володимир Анатолійович | - |
dc.contributor.author | Yevchuk, Yana | - |
dc.contributor.author | Євчук, Яна Василівна | - |
dc.date.accessioned | 2025-08-05T11:37:09Z | - |
dc.date.available | 2025-08-05T11:37:09Z | - |
dc.date.issued | 2025-07-14 | - |
dc.identifier.citation | Aspects of research on the protein composition of cricket flour / O. Sereda, O. Melnyk, T. Rudakova аnd other // Journal of Chemistry and Technologies .- 2025 .- V. 33(2) .- P. 436-448. DOI: https://doi.org/10.15421/jchemtech.v33i2.323485 | uk_UA |
dc.identifier.issn | 2663-2934 | - |
dc.identifier.issn | 2663-2942 | - |
dc.identifier.uri | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14455 | - |
dc.description | У цьому дослідженні представлені дані про біологічну цінність пшеничного та цвіркунового борошна, з акцентом на їх амінокислотний склад та засвоюваність білка. Зі зростанням попиту на продукти з високим вмістом білка все більшої уваги привертають альтернативні джерела, такі як борошно з комах, зокрема, з Acheta domesticus. Цвіркуни містять 40–75% білка, 15–40 % жирів (включаючи незамінні жирні кислоти) і 310 % мінералів на 100 г сухої речовини. Незважаючи на стійкість споживачів до ентомофагії, переробка комах на борошно покращує їхню прийнятність. Основною метою цього дослідження було оцінити вміст білка, амінокислотний профіль та засвоюваність борошна з цвіркунів у порівнянні з пшеничним борошном. Вміст білка вимірювали за допомогою стандартних хімічних методів, включаючи метод К’єльдаля. Амінокислотний склад аналізували за допомогою високоефективної рідинної хроматографії (HPLC), а засвоюваність оцінювали за допомогою амінокислотних індексів, які відображають здатність організму утилізувати білки. Результати показують, що хоча пшеничне борошно містить ключові амінокислоти, його профіль не є повністю збалансованим для задоволення харчових потреб людини. На противагу цьому, крикетне борошно демонструє багатший і збалансованіший амінокислотний склад, особливо в незамінних амінокислотах. Хроматографічний аналіз підтвердив вищий вміст амінокислот у крикетному борошні, що підтверджує його вищу біологічну цінність. Крім того, крикетне борошно має вищу засвоюваність, ніж пшеничне, що підкреслює його потенціал у дієтичному харчуванні. Отже, крикетне борошно є перспективним альтернативним джерелом білка завдяки своєму збалансованому амінокислотному профілю, кращій засвоюваності та більшій поживній цінності порівняно з пшеничним борошном. | uk_UA |
dc.description.abstract | This study presents data on the biological value of wheat and cricket flour, focusing on their amino acid composition and protein digestibility. With rising demand for high-protein foods, alternative sources like insect flour particularly from Acheta domesticus – are gaining attention. Crickets contain 40–75 % protein, 15–40 % fats (including essential fatty acids), and 3–10 % minerals per 100 g of dry matter. Despite consumer resistance to entomophagy, processing insects into flour improves acceptability. The main goal of this study was to evaluate the protein content, amino acid profile, and digestibility of cricket flour compared to wheat flour. Protein content was measured using standard chemical methods, including the Kjeldahl method. Amino acid composition was analysed using high-performance liquid chromatography (HPLC), and digestibility was assessed through amino acid indices, which reflect the body’s ability to utilise proteins. Results show that while wheat flour contains key amino acids, its profile is not fully balanced to meet human nutritional needs. In contrast, cricket flour demonstrates a richer and more balanced amino acid composition, particularly in essential amino acids. Chromatographic analysis confirmed higher amino acid content in cricket flour, supporting its superior biological value. Moreover, cricket flour exhibited higher digestibility than wheat flour, highlighting its potential in dietary applications. In conclusion, cricket flour is a promising alternative protein source due to its balanced amino acid profile, higher digestibility, and greater nutritional value compared to wheat flour. | uk_UA |
dc.language.iso | en | uk_UA |
dc.subject | cricket flour | uk_UA |
dc.subject | борошно із цвіркунів | uk_UA |
dc.subject | wheat flour | uk_UA |
dc.subject | пшеничне борошно | uk_UA |
dc.subject | proteins | uk_UA |
dc.subject | білки | uk_UA |
dc.subject | amino acid composition | uk_UA |
dc.subject | амінокислотний склад | uk_UA |
dc.subject | functional product chromatogram | uk_UA |
dc.subject | функціональний продукт | uk_UA |
dc.subject | digestibility | uk_UA |
dc.subject | хроматограма | uk_UA |
dc.subject | засвоюваність | uk_UA |
dc.title | Aspects of research on the protein composition of cricket flour | uk_UA |
dc.title.alternative | Аспекти дослідження білкового складу борошна із цвіркунів | uk_UA |
dc.type | Стаття | uk_UA |
dc.identifier.udc | 543.5:663 | uk_UA |
Розташовується у зібраннях: | Наукові публікації |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Aspects_of_research .pdf | 714,95 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.