Please use this identifier to cite or link to this item:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14131
Title: | Якісні показники та енергетична цінність побічної продукції кукурудзи |
Other Titles: | Quality indicators and energy value of corn by-products |
Authors: | Засуха, Андрій Анатолійович Zasuha, Andriy Вахній, Сергій Петрович Vakhnіy, Serhii Козак, Леонід Андрійович Kozak, Leonid Городецький, Олександр Степанович Gorodetsky, Oleksandr |
Keywords: | кукурудза;corn;побічна продукція кукурудзи;corn by-product;енергетична цінність;energy value;мінеральні добрива;mineral fertilizers;регулятори росту;growth regulators |
Issue Date: | 19-Nov-2024 |
Publisher: | Інститут сільського господарства Карпатського регіону НААН, |
Abstract: | Метою дослідження було визначення впливу мінеральних добрив та регуляторів росту рослин на якісні показники та енергетичну цінність побічної продукції кукурудзи. Застосування мінеральних добрив сприяло збільшенню зольності рослин кукурудзи на 0,23–0,36 %, вмісту водню на 0,12–0,29 %, азоту на 0,22–0,32 %, сірки – 0,03–0,06 %. При цьому вміст вуглецю зменшувався на 0,11–0,34 %, а кисню на 0,06– 0,11 %. Застосування мінеральних добрив сприяло збільшенню енергетичних витрат при вирощуванні кукурудзи на 18,6–34,5 %, порівняно з варіантом без їх використання. Факори, що вивчалися, приводили до збільшення коефіцієнту енергетичної ефективності до 3,44–3,72. The aim of the study was to determine the influence of mineral fertilizers and plant growth regulators on the quality indicators and energy value of corn by-products. The use of mineral fertilizers contributed to an increase in the ash content of corn plants by 0.23–0.36%, the hydrogen content by 0.12–0.29%, nitrogen by 0.22–0.32%, and sulfur by 0.03–0.06%. At the same time, the carbon content decreased by 0.11–0.34%, and oxygen by 0.06–0.11%. The use of mineral fertilizers contributed to an increase in energy costs when growing corn by 18.6–34.5%, compared to the option without their use. The factors studied led to an increase in the energy efficiency coefficient to 3.44–3.72. |
Description: | Якісні показники та енергетична цінність побічної продукції кукурудзи / А.А. Засуха, С.П. Вахній, Л.А. Козак, О.С. Городецький // Матеріали ХІІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції молодих вчених «Актуальні проблеми агропромислового виробництва України: стратегії стійкості сільськогосподарського сектору під час війни та у післявоєнний період» (с. Оброшине, 19 листоп. 2024 р.). - Львів-Оброшине, 2024. - С. 33-35. |
URI: | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14131 |
metadata.dc.identifier.udc: | 633.15:631.816.11:631.89 |
Appears in Collections: | Наукові публікації |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
тези витяг ІСГКР 2024.pdf | 620,97 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.