Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14097
Title: Вплив змішанолігандного комплексу кобальту на показники крові у високопродуктивних корів голштинської породи
Other Titles: The effect of a mixed-ligand cobalt complex on blood parameters in highyielding Holstein cows
Authors: Бомко, Віталій Семенович
Bomko, Vitalii
Сметаніна, Олена Віталіївна
Smetanina, Olena
Кропивка, Юрій Григорович
Kropyvka, Yurii
Keywords: високопродуктивні корови;high-yielding cows;премікс;premix;мікроелементи;microelements;сірчанокислі купрум;copper sulfate;цинк;zinc;кобальт;cobalt;змішанолігандний комплекс;mixed-ligand cobalt complex;кобальту;protein;білок, альбуміни;albumins;глобуліни;globulins
Issue Date: 2025
Publisher: Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького
Citation: Бомко В. С. Вплив змішанолігандного комплексу кобальту на показники крові у високопродуктивних корів голштинської породи / В. С. Бомко, О. В. Сметаніна, Ю. Г. Кропивка // Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького. Серія: Сільськогосподарські науки . - 2025 . - Т. 27 . - № 102 . - С. 115-120. doi:10.32718/nvlvet‐a10217
Abstract: На підставі даних, отриманих під час проведення науково-господарського досліду, доведено, що заміна високопродуктивним коровам сірчанокислого кобальту на змішанолігандний комплекс кобальту, навіть у менших дозах, суттєво не вплинула на біохімічні показники їхньої крові. Проте менші дози органічного кобальту дещо збільшували кількість еритроцитів на 1,54–3,39 % та гемоглобіну на 0,8–2,94 %, а також зменшували кількість лейкоцитів на 2,31–4,37 %. Це свідчить про позитивний вплив органічного кобальту на регуляцію кровотворних процесів та поліпшення загального фізіологічного стану тварин. Використання змішанолігандного комплексу кобальту також позитивно вплинуло на білковий обмін у корів. Було зафіксовано підвищення загального рівня білка у сироватці крові на 3,40–5,24 %, вмісту альбуміну — на 3,65–7,97 %, α-глобулінів — на 2,78–8,33 %. Концентрація γ-глобулінів була на 9,76–17,56 % вищою порівняно з контролем. Збільшення частки γ-глобулінів у загальному білку можна розглядати як фактор поліпшення імунного статусу організму дійних корів. Рівень летких жирних кислот у дослідних групах також перевищував контрольні показники на 0,32–12,50 %, що свідчить про поліпшення процесів мікробного травлення у рубці корів. У прямій залежності від рівня кобальту в раціоні корів була активність пероксидази та каталази, а також вміст вітаміну В12 у сироватці їхньої крові. При цьому останні показники перебували у зворотній залежності від рівня органічного кобальту в раціоні. У тварин дослідних груп активність каталази в крові зросла на 34,15–89,33 % порівняно з показником у контрольній групі, що дорівнював 3,28 од. Н2О2. Вміст вітаміну В12 у сироватці крові тварин контрольної групи перебував у межах 0,66 мкг/л, а у 2-й, 3-й, 4-й та 5-й дослідних групах цей показник був відповідно на 9,09; 19,70; 31,82 та 4,55 % вищим, що підкреслює наявність органічного зв’язку між рівнем кобальту в раціоні та концентрацією вітаміну В12 у крові корів.
Description: Based on the data obtained during the scientific and economic experiment, it has been proven that replacing cobalt sulfate with a mixed-ligand cobalt complex in high-yielding cows, even in smaller doses, did not significantly affect the biochemical parameters of their blood. However, smaller doses of organic cobalt slightly increased the number of erythrocytes by 1.54–3.39 % and hemoglobin by 0.8–2.94 %, while also reducing the number of leukocytes by 2.31–4.37 %. This indicates the positive effect of organic cobalt on the regulation of hematopoietic processes and the overall physiological state of the animals. The use of a mixed-ligand cobalt complex also positively influenced the protein metabolism in cows. An increase in total protein levels in blood serum by 3.40–5.24 % was recorded, along with an increase in albumin content by 3.65–7.97 % and α-globulins by 2.78–8.33 %. The concentration of γ-globulins was 9.76–17.56 % higher compared to the control group. The increase in the proportion of γ-globulins in total protein can be considered a factor in improving the immune status of lactating cows. The level of volatile fatty acids in the experimental groups also exceeded the control indicators by 0.32–12.50 %, indicating an improvement in microbial digestion processes in the rumen of the cows. The activity of peroxidase and catalase, as well as the content of vitamin B12 in the blood serum, was directly dependent on the level of cobalt in the cows' diet. At the same time, the latter indicators were inversely dependent on the level of organic cobalt in the diet. In the experimental groups, catalase activity in the blood increased by 34.15–89.33 % compared to the control group, where it was 3.28 U H2O2. The content of vitamin B12 in the blood serum of the control group animals was within 0.66 μg/L, while in the 2nd, 3rd, 4th, and 5th experimental groups, this indicator was higher by 9.09 %, 19.7 %, 31.82 %, and 4.55 %, respectively, which underscores the organic relationship between cobalt levels in the diet and the concentration of vitamin B12 in the cows' blood.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14097
ISSN: 2707‐5834
metadata.dc.identifier.udc: 636.2.084.1/087.8
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Vplyv_zmishanoligandnogo.pdf520,5 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.