Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14044
Назва: Організаційні підходи до формування системи продовольчої безпеки країни
Інші назви: Organizational approaches to the formation of the country's food security system
Автори: Свиноус, Іван Вікторович
Svynous, Ivan
Ібатуллін, Марат Ільдусович
Ibatullin, Marat
Артімонова, Ірина Вікторівна
Artimonova, Iryna
Гаврик, Олеся Юріївна
Havryk, Olesya
Ключові слова: продовольча безпека, населення, сільське господарство, якість, продовольча допомога, продукти харчування, купівельна спроможність;food security, population, agriculture, quality, food aid, food, purchasing power
Дата публікації: 2025
Видавництво: Білоцерківський національний аграрний університет
Бібліографічний опис: Організаційні підходи до формування системи продовольчої безпеки країни / І.В. Свиноус, М.І. Ібатуллін, І.В. Артімонова, О.Ю. Гаврик // Сталий розвиток економіки. - 2025. - № 2 (53). - С. 71-76. DOI: https://doi.org/10.32782/2308-1988/2025-53-10
Короткий огляд (реферат): Проблема продовольчої безпеки в сучасному світі в першу чергу пов'язана з проблемою голоду і недоїданням, захистом суспільних інтересів, включаючи забезпечення і підтримку соціальної та економічної стабільності в країні, задоволення життєво необхідної потреби в продовольстві. Встановлено, що основним завданням сільського господарства є забезпечення всього населення якісними вітчизняними продуктами харчування та збільшення експорту сільськогосподарської та продовольчої продукції, створення необхідних умов для підвищення зайнятості та доходів сільського населення, сталого розвитку сільських територій. Модернізація інституту продовольчої допомоги включає в себе ряд напрямів: підвищення корпоративної соціальної відповідальності бізнесу в подоланні продовольчої бідності шляхом вдосконалення податкових установ та заохочення благодійності через участь бізнесу в реалізації програм продовольчої допомоги; розробка та впровадження спеціальних державних та регіональних програм, що відображають розмір цільової продовольчої допомоги та диференційований підхід з урахуванням особливостей споживання найбільш вразливих груп населення
Опис: The problem of food security in the modern world is primarily related to the problem of hunger and malnutrition, protection of public interests, including ensuring and maintaining social and economic stability in the country, and satisfying the vital need for food. Given the unstable political situation in the international arena, food shortages can cause a crisis in the country, which in turn will affect the development of the economy and population. It is established that the main task of agriculture is to provide the entire population with high-quality domestic food products and increase exports of agricultural and food products, create the necessary conditions for increasing employment and income of the rural population, and sustainable development of rural areas. The industrial school of thought, the so-called Codex Alimentarius, offers a number of business models for operating in the agricultural market. Achieving the goals of sustainable development by the domestic agricultural sector in the context of military aggression and post-war revival of the country is impossible without effective innovation, as well as technological reform based on modern solutions for business management of the agribusiness model. Quality and safety issues are covered in a number of legal acts regulating the circulation of food products, as when their poor quality limits the physical and economic accessibility of the population and, accordingly, the functioning of the food security system is at risk. Food quality control has recently received considerable attention due to the increasing number of low-quality, falsified and hazardous products on the market. Strict compliance with all laws and regulations remains an essential condition for ensuring food quality. One of the most important socio-economic priorities for ensuring food security is to create conditions for economic access to food for all social groups and to overcome food poverty. Modernization of the food aid institution includes a number of areas: increasing corporate social responsibility of business in overcoming food poverty by improving tax institutions and encouraging charity through business participation in the implementation of food aid programmes; development and implementation of special state and regional programmes that reflect the amount of targeted food aid and a differentiated approach taking into account the consumption patterns of the most vulnerable groups of the population (children, pensioners, etc.).
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14044
УДК: 339.439.02
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Стаття Свиноуса.pdf285,24 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.