Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13937
Назва: Особливості формування врожайності бульб картоплі за використання різних агротехнічних прийомів в умовах Ботанічного саду БНАУ
Інші назви: Peculiarities of potato tuber yield formation using various agrotechnical techniques in the conditions of the Botanical Garden of the BNAU
Автори: Хромченко, Сергій Валерійович
Khromchenko, Serhii
Ключові слова: висота рослин;густота стояння;площа листкового апарату;продуктивність фотосинтезу;урожайність;структура урожайності;plant height;standing density;leaf area;productivity of photosynthesis;yield;yield structure
Дата публікації: 2024
Видавництво: Білоцерківський НАУ
Бібліографічний опис: Хромченко С.В. Особливості формування врожайності бульб картоплі за використання різних агротехнічних прийомів в умовах Ботанічного саду БНАУ: кваліфікаційна робота магістра (201 Агрономія) / БНАУ; Наук. кер. Ю.В. Федорук. - Біла Церква, 2024. - 58 с.
Короткий огляд (реферат): Досліджено і оптимізовано складові елементи технології вирощування культури, що забезпечує формування високої продуктивності та поліпшення якісних показників отриманої продукції. Використано теоретичні (теорії, гіпотези) та емпіричні (експерименти, наукові дослідження, спостереження, вимірювання тощо) наукові методи досліджень. Визначено і вивчено особливості росту, розвитку та продуктивності культури залежно від елементів технології вирощування. Зроблено висновки, що продуктивність сортів картоплі різних груп стиглості в умовах Центрального Лісостепу зростає від групи ранньостиглих до середньопізніх сортів з 18,0 до 32,8 т/га або на 45 %. Якісні показники бульб також покращуються: вміст крохмалю зростає з 14,4 до 18,9 %, сухої речовини – з 20,1 до 22,9 %. Встановлено, що прогрівання і пророщування бульб найбільш ефективне для ранньостиглих сортів. Застосування даного елементу технології забезпечує приріст урожайності від 2,5 до 6,8 т/га або 16‒31 %. Для ранньостиглих сортів картоплі оптимальним терміном прогрівання і пророщування бульб є 30-45 діб, середньоранніх – 15, а для сортів середньостиглої та середньопізньої групи цей агротехнічний захід не є ефективним. Одержані результати можуть бути використані у виробництві будь яких господарств, що знаходяться у зоні Лісостепу України. Кваліфікаційна робота магістра містить 58 сторінок, 13 таблиць, список використаних джерел із 30 найменувань, 1 додатку.
Опис: The components of the culture cultivation technology have been explored and optimized, which ensures the formation of high productivity and improvement of the qualitative indices of the obtained products. Theoretical methods (theories, hypotheses) and empirical (experiments, scientific researches, observations, measurements, etc.) are used. Scientific methods of research. The features of growth, development and productivity of culture depending on elements of cultivation technology are determined and studied. It is concluded that productivity of potato varieties of different groups of maturation in the conditions of the Central Forest-steppe grows from the group of early-frozen to medium-late varieties from 18.0 to 32.8 t / ha or by 45%. Qualitative indicators of tubers also improve: starch content rises from 14.4 to 18.9%, dry matter - from 20.1 to 22.9%. It has been established that warming and sprouting of tubers is most effective for early varieties. The application of this element of technology provides a yield increase of 2.5 to 6.8 t / ha or 16-31%. For early-grape varieties of potatoes, the optimal term for warming and germinating tubers is 30-45 days, medium-early-15, and for varieties of the middle-aged and middle-aged group, this agrotechnical measure is not effective. The obtained results can be used in the production of any farms located in the forest-steppe zone of Ukraine. Master's qualifying paper contains 58 pages, 13 tables, list of sources used from 30 titles, 1 application.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13937
УДК: 635.21
Розташовується у зібраннях:Кваліфікаційні роботи (магістри)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Osoblyvosti_formuvannia_vrozhainosti9.pdf283,52 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.