Please use this identifier to cite or link to this item:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13691
Title: | Удосконалення окремих елементів технології виробництва насіння пшениці ярої в умовах дослідного поля БНАУ |
Other Titles: | Improvement of individual elements of spring wheat seed production technology in the BNAU field |
Authors: | Єрмаков, В'ячеслав Костянтинович Ermakov, Vyacheslav |
Keywords: | сорт, фракції насіння, пшениця яра, урожайність, кондиційність, насінництво, коефіцієнт розмноження, посівні якості;variety, seed fractions, spring wheat, yield, conditioning, seed production, multiplication factor, sowing qualities |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Білоцерківський національний аграрний університет |
Citation: | Єрмаков В.К. Удосконалення окремих елементів технології виробництва насіння пшениці ярої в умовах дослідного поля БНАУ: кваліфікаційна робота магістра (201 Агрономія) / БНАУ; Наук. кер. Караульна В.М. - Біла Церква, 2024. - 59 с. |
Abstract: | Використано методичні підходи, методи. У процесі виконання роботи застосовували спеціальні та загальноприйняті методи досліджень: 1) польовий метод, який доповнювався лабораторним; 2) математично-статистичні методи досліджень; 3) розрахунково-порівняльний. Посівні якості обробленого насіння визначали згідно з ДСТУ 4138–2002, а також визначали польову схожість і підраховували кількість рослин після відновлення вегетації. Встановлено, що насінництво сільськогосподарських культур повинно бути направлене на формування високоякісного насіння. Важливо не тільки виростити високий врожай, але й отримати крупне і вирівняне насіння, котре в потомстві проявить цінні властивості сорту. Вказане досягається за допомогою комплексу агротехнічних заходів. Сучасна технологія насінництва має забезпечувати отримання насіннєвого матеріалу з високими показниками врожайних властивостей і посівних кондицій. Одним з методів досягнення цього є підготовка насіння шляхом очищення та виділення з нього найбільш продуктивних фракцій. Під час підготовки насіння до сівби необхідно виділити найбільш якісні фракції. Вимогами ДСТУ 4138.2002 до кондиційного насіння передбачено використання решіт (нижніх) для пшениці з розмірами 1,7-20,0. Але фактично у виробництві використовують нижні решета на насіннєочистних машинах для отримання дещо крупніших фракцій насіння вказаних культур. Питання визначення оптимального фракційного складу насіння пшениці ярої та вивчено, на нашу думку, недостатньо. На даний час публікацій, досліджень, гіпотез по даній проблемі, окрім застарілих даних, немає. Також відсутні чіткі методичні рекомендації, щодо використання найбільш продуктивних фракцій насіння пшениці ярої та на посів. В зв’язку із підвищенням вимог до насінництва, виникла необхідність вивчення впливу фракційного складу висіяного насіння сільськогосподарських культур на показники його продуктивності та посівних якостей. По закінченню досліджень буде розроблена якісно нова технологія вирощування ярих культур з урахуванням фракційного складу насіння та удобрення, а також внесена пропозиція щодо використання найбільш продуктивних фракцій насіння сортів пшениці ярої . |
Description: | Spring seed of Panyanka, Etyud - four seed fractions were investigated. Methodical approaches, methods are used. In the process of performing the work used specific and conventional research methods: 1) field method, which was supplemented by laboratory; 2) mathematical and statistical methods of research; 3) settlement and comparative. The sowing qualities of the treated seeds were determined in accordance with DSTU 4138–2002, and the field germination was determined and the number of plants was calculated after vegetation was restored. It has been established that crop seed production should be aimed at the formation of high quality seeds. It is important not only to grow a high yield, but also to obtain large and aligned seeds, which in the offspring will display valuable properties of the variety. This is achieved through a set of agricultural measures. Modern technology of seed production must ensure the production of seeds with high rates of yield and seed conditions. One method of achieving this is to prepare the seeds by purifying and separating the most productive fractions. When preparing seeds for sowing it is necessary to select the highest quality fractions. The requirements of DSTU 4138.2002 for the conditioned seeds provide for the use of sieves (lower) for wheat with sizes 1,7-20,0; oats - 1.5-20.0 mm. But in fact, the production uses lower sieves on seed treatment machines to obtain slightly larger fractions of seeds of these crops. In our opinion, the question of determining the optimal fractional composition of spring wheat and oat seeds has not been studied. At present, there are no publications, studies, hypotheses on this problem, except outdated data. There are also no clear guidelines on the use of the most productive fractions of spring wheat and oat seeds. Due to the increasing requirements for seed production, there was a need to study the effect of the fractional composition of sowed crop seeds on its productivity and sowing characteristics. At the end of the research, a qualitatively new technology of spring crop cultivation will be developed, taking into account the fractional composition of seeds and fertilizers, as well as a proposal for the use of the most productive fractions of seeds of spring and oat wheat varieties. |
URI: | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13691 |
Appears in Collections: | Кваліфікаційні роботи (магістри) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Ermakov_Vyacheslav_Kostyantunovich.pdf | 551,59 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.