Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13690
Назва: Особливості вирощування сої за органічного виробництва в умовах дослідного поля БНАУ
Інші назви: Features of soybean cultivation for organic production in the conditions of the BNAU experimental field
Автори: Хасаншин, Валентин Сергійович
Hasanshin, Valentin Serhiiovych
Ключові слова: сорт, фракції насіння, соя, урожайність, кондиційність, насінництво, коефіцієнт розмноження, посівні якості.;varieties, seed fractions, wheat, oats, yield, condition, seed production, reproduction coefficient, seed quality
Дата публікації: 2024
Видавництво: Білоцерківський національний аграрний університет
Бібліографічний опис: Хасаншин В.С. Особливості вирощування сої за органічного виробництва в умовах дослідного поля БНАУ: кваліфікаційна робота магістра (201 Агрономія) / БНАУ; Наук. кер. Караульна В.М. - Біла Церква, 2024. - 70 с.
Короткий огляд (реферат): Агроекологічна оцінка процесу переходу господарств від традиційного до органічного виробництва. Дипломну роботу присвячено оцінці екологічних ризиків, зумовлених переходом господарств лісостепової зони від традиційного до органічного виробництва рослинницької продукції. У результаті вивчення сучасного підходу господарств до зміни способу господарювання та теоретично- експериментальних даних було виявлено групи чинників, що впливають на виникнення екологічних ризиків у конверсійному періоді, на основі яких розроблено концептуальну модель переходу господарств до органічного виробництва рослинницької продукції. Проведений аналіз наукової та нормативно-правової літератури дав змогу оцінити сучасний стан органічного виробництва в Україні. Виявлено нестачу розроблених підзаконних актів, які регулюють процес переходу від традиційного до органічного виробництва та покликані гармонізувати дестабілізовану агроекосистему. Було встановлено основні завдання перехідного періоду до органічного виробництва, а саме: врівноваження балансу поживних речовин у ґрунті; запобігання погіршенню фітосанітарного стану полів; покращення структури ґрунту та підвищення різноманіття мікробіоти ґрунту; забезпечення стабільності агроценозу; зниження рівня вірогідності впливу антропогенних небезпек (запилення ГМО-культурами, потрапляння пестицидів). Формування системи показників для оцінки екологічних ризиків конверсійного періоду відбувалося на основі завдань перехідного період/ Техніка аргументації екологічних ризиків пов’язаних з процесом конверсії полягала у підборі та вивченні таких критеріїв як засміченість орного шару ґрунту насінням бур’янів, віталітетний склад бур’янових угруповань, продуктивність агроценозу, агрометеорологічні умови, сортові особливості сільгоспкультур, баланс гумусу та поживних речовин. Відповідно до заданих критеріїв екологічними ризиками, пов’язаними з переходом на органічний спосіб господарювання, є: збільшення рівня засміченості орного шару ґрунту насінням бур’янів та експансія окремих видів сегетальної рослинності; широке розповсюдження інфекційних захворювань і шкідників рослин; дегуміфікація; зменшення запасів поживних елементів в ґрунті; втрата продуктивності посівів та погіршення якості продукції внаслідок негативного впливу абіотичних чинників.
Опис: Agri-environmental assessment of the process of transition of farms from traditional to organic production. - Qualified scientific work on the rights of the manuscript. The diploma thesis is devoted to the assessment of environmental risks caused by the transition of forest-steppe farms from traditional to organic crop production. As a result of studying the modern approach of farms to changing the way of management and theoretical and experimental data, groups of factors influencing the emergence of ecological risks in the conversion period were identified, on the basis of which a conceptual model of transition of farms to organic production of crop production was developed. The analysis of the scientific and regulatory literature allowed us to evaluate the current state of organic production in Ukraine. A lack of developed by-laws regulating the transition from traditional to organic production and aimed at harmonizing the destabilized agroecosystem have been identified. The main objectives of the transition to organic production were set, namely: balance of nutrients in the soil; prevention of deterioration of phytosanitary status of fields; improving soil structure and increasing soil microbiota diversity; ensuring the stability of agrocenosis; reducing the likelihood of anthropogenic hazards (pollination by GM crops, pesticide ingress). Formation of a system of indicators for assessing the environmental risks of the conversion period was based on the tasks of the transition period / Technique for the environmental risks associated with the conversion process was to select and study such criteria as littering of the soil layer of seeds in weeds, greetings productivity of agrocenosis, agrometeorological conditions, varietal features of agricultural crops, balance of humus and nutrients. According to the set criteria, environmental risks associated with the transition to organic farming are: increasing the level of contamination of the arable soil with weed seeds and the expansion of certain species of vegetative vegetation; widespread infectious diseases and plant pests; dehumidification; reduction of nutrient reserves in soil; loss of crop productivity and deterioration of product quality due to the negative impact of abiotic factors.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13690
Розташовується у зібраннях:Кваліфікаційні роботи (магістри)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Hasanshin_Valentin_Serhiiovych.pdf643,85 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.