Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13623
Назва: Видовий склад мікроорганізмів та їх кількісні показники за мікробіологічних випробувань зразків риби та рибної продукції
Інші назви: Species composition of microorganisms and their quantitative indicators in microbiological tests of fish and fish products
Автори: Мусієць, Ірина Володимирівна
Musiiets, Iryna
Рубленко, Ірина Олександрівна
Rublenko, Iryna
Чечет, Ольга Миколаївна
Chechet, Olha
Горбатюк, Ольга Іванівна
Gorbatiuk, Olga
Піщанський, О.В.
Pishchanskii, O.
Рубленко, Сергій Васильович
Rublenko, Sergii
Руда, М.Є.
Ruda, M.
Баланчук, Любов Василівна
Balanchuk, Lyubov
Мех, Н.Я.
Mekh, N.
Жовнір, О.М.
Zhobnir, O.
Ключові слова: контамінація;Bacillus spp.;риба;рибна продукція;мікробіологічні дослідження;Escherichia coli;Staphylococcus aureus;Listeria monocytogenes;Enterococcus faecalis;Proteus vulgaris;contamination;microbiological studies;fish;fish products
Дата публікації: 2024
Видавництво: БНАУ
Бібліографічний опис: Видовий склад мікроорганізмів та їх кількісні показники за мікробіологічних випробувань зразків риби та рибної продукції / І.В. Мусієць, І.О. Рубленко, М.Є. Руда та ін. // Наук.вісник вет. медицини: зб-к наук. праць. - Біла Церква: БНАУ, 2024. - № 2. - С.56-68. Doi: 10.33245/2310-4902-2024-192-2-56-68
Короткий огляд (реферат): Інтеграційні процеси в Україні повʼязані з адаптацією нормативної документації до стандартів ЄС. Пріоритетними напрямами у міжнародних нормативних документах є гарантування виробництва безпечної і якісної продовольчої сировини різних галузей сільського господарства, зокрема рибницької. У країнах ЄС спостерігається досить високий рівень поширеності в сировині та харчовій продукції, зокрема рибницької галузі, ентеропатогенних штамів Escherichia coli, збудників родів Salmonella, Enterococcus, Campilobacter та ін. Враховуючи те, що в Україні через певні методичні обмеження у моніторингових та рутинних дослідженнях не завжди виділяють всі види бактерій, які контамінують рибу і рибну продукцію, тому метою поглиблених мікробіологічних досліджень було визначення реального видового складу бактеріальних мікроорганізмів у зразках риби і рибної продукції, та здійснення кількісного порівняльного аналізу одержаних результатів поглиблених мікробіологічних досліджень з результатами моніторингових і рутинних випробувань для оцінки реальних ризиків щодо зараження умовно-патогенними, зокрема зоонозними, мікроорганізмами. За поглиблених мікробіологічних досліджень виділено умовно-патогенні мікроорганізми у 125 (37,1 % від досліджених) зразках риби та рибної продукції. За результатами Державного моніторингу виділено лише 1 (0,3 % від досліджених) штам Listeria monocytogenes. За рутинних досліджень виділено 22 (6,5 % від досліджених) таких штами. За мікробіологічних випробувань серед 129 позитивних зразків ідентифіковано 45 ізолятів Escherichia coli, 51 ізолят Staphylococcus aureus, 19 ізолятів Listeria monocytogenes, 5 ізолятів Bacillus spp., 4 ізоляти Enterococcus faecalis, 1 ізолят Proteus vulgaris, що вказує на високий рівень контамінації патогенними мікроорганізмами, зокрема зоонозними, та перевищує одержані кількісні показники Державних моніторингових випробувань – в 123,7 рази, за рутинних досліджень – у 5,7 разів. Одержані результати поглиблених мікробіологічних досліджень засвідчують необхідність у проведенні корегування чинної документації щодо проведення випробувань зразків риби і рибної продукції за розширеними мікробіологічними критеріями, оскільки існують реальні ризики ймовірного зараження тварин, птиці та людини означеними патогенами.
Опис: Integration processes in Ukraine are related to the adaptation of normative documentation of standards to the EU. The priority directions in international normative documents are guaranteeing the production of safe and high-quality food raw materials in various branches of agriculture, in particular fisheries. In the EU countries, there is a very high prevalence of enteropathogenic strains of Escherichia coli, pathogens of the genera Salmonella, Enterococcus, Campilobacter, etc. in raw materials and food products, in particular in the fish industry. Given that in Ukraine, due to certain methodological limitations in monitoring and routine studies, all types of bacteria that contaminate fish and fish products are not always identified, the purpose of our in-depth microbiological studies was to determine the actual species composition of bacterial microorganisms in fish and fish products samples and to perform a quantitative comparative analysis of the results of in-depth microbiological studies with the results of monitoring and routine tests to assess the real risks of foodborne illness. In-depth microbiological tests identified opportunistic and pathogenic microorganisms in 125 (37.1% of the samples tested) samples of fish and fish products. According to the results of the State Monitoring, only 1 (0.3% of the samples tested) strain of Listeria monocytogenes was isolated. During routine testing, 22 (6.5% of the samples tested) such strains were isolated. During in-depth microbiological tests, 45 isolates of Escherichia coli, 51 isolates of Staphylococcus aureus, 19 isolates of Listeria monocytogenes, 5 isolates of Bacillus spp., 4 isolates of Enterococcus faecalis, 1 isolate of Proteus vulgaris, which confirms a high level of contamination of fish and fish products with pathogenic microorganisms, including zoonotic ones, which exceeds the results of routine studies by 5,7 times and State monitoring studies by 123,7 times. The obtained results of in-depth microbiological studies indicate the need to adjust the current documentation on in-depth testing of fish and fish products, as there are real risks of the possible spread of antibiotic-resistant strains, including acquired resistance, in Ukraine.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13623
ISSN: 2310-4902
УДК: 619:614.31:658.81:639.21
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
vydovyj_sklad_mikroorganizmiv.pdf1,53 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.