Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13613
Назва: | Мотивація доїння високопродуктивних корів в умовах роботизованих систем |
Інші назви: | Motivation of milking high productivity cows under the conditions of robotic systems |
Автори: | Луценко, Марія Михайлівна Lutsenko, Maria Попков, Валентин валентинович Popkov, Valentin |
Ключові слова: | мотиваційне доїння;motivational milking;технологія;technology;кратність доїння;milking frequency;період лактації;lactation period;надій;milk yield |
Дата публікації: | 2024 |
Видавництво: | Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького. |
Бібліографічний опис: | Луценко М.М. Мотивація доїння високопродуктивних корів в умовах роботизованих систем / М.М. Луценко, В.В. Попков // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького. Серія: Сільськогосподарські науки. - 2024. - Т. 26. - № 101 . - С. 205-209. doi: https://doi.org/10.32718/nvlvet-a10132 |
Короткий огляд (реферат): | Наукові дослідження проведені в господарстві ТДВ “Терезине” Білоцерківського району Київської області на новоствореній молочній фермі на 500 корів з роботизованими системами доїння фірми De Laval. Поголів’я корів розміщене в приміщенні з новими об’ємно-планувальними і технологічними рішеннями шириною 36 м і висотою 10,5 м. По центру приміщення розміщено 8 роботи зованих систем, куди тварини заходять на доїння за власним бажанням. В статті висвітлено результати досліджень структур дійного стада молочної ферми. Встановлено, що на фермі з роботизованими системами доїння на 500 корів перебувають тварини 1–6 лактацій. Найбільшу частину поголів’я складають корови першої лактації (142 голови), а найменшу – шостої лактації (11 голів). Частки корів третьої, четвертої і п’ятої лактації становлять відповідно: 3-ї – голів, 4-ї – 45 голів, 5-ї – 28 голів. Така структура стада свідчить про те, що за високої продуктивності корів термін використання складає 3–4 лактації. Дослідження кратності доїння корів різного віку в умовах роботизованого доїння залежно від періоду лактації та їх продуктивності. Встанов лено також, що технологія доїння корів за використання роботизованих систем доїння кардинально відрізняється від технології доїння на традиційних доїльних установках. Встановлено, що найменшу кратність доїння за лактацію мали корови-первістки (2,17 раза), а найбільшу корови другої лактації (2,24 раза) з поступовим зниженням у третю (2,21 раза) і четверту (2,18 раза). Зниження кратності доїння у третю і четверту лактацію обумовлено тим, що зі зростанням віку корів у лактаціях відбувається підвищення молочної продуктивності,а відповідно й розмірів вимені, що не потребує частого його звільнення. Дослідженнями доведено, що чим вищий добовий надій, тим частіше корова заходить на доїння. Так, корови-первістки за середньодобових надоїв 10–20 кг заходить на доїння 2,12 раза, а при продуктивності 20–30 кг число доїнь збільшується на 0,1 раза, а за добових надоїв 31– 40 кг і 41–50 кг потреба в доїння збільшується на 0,35 і 0,43 раза. Встановлено також, що у тварин другої лактації потреба в доїння на 0,52 раза вища порівняно з коровами первістками. Встановлено також, що при збільшенні добової продуктивності корів скорочуються інтервали між доїннями. За добового надою 10–20 кг середній інтервал між доїннями складає 10,5 години, а при надої 40 кг і вище – 7,3 години. Найбільша тривалість проміжків між доїннями спостерігається у нічний час між вечірнім і ранковими доїннями. На основі отриманих результатів досліджень пропонується коригувати розпорядок роботи ферми. |
Опис: | Scientific research was carried out at the TDV “Terezine” farm of Bila Tserkva district, Kyiv region, on a newly created dairy farm for 500 cows with robotic milking systems of the De Laval Company. The herd of cows has been housed in a room with new volume-planning and technological solutions of 36 m wide and 10.5 m high. In the center of the room are eight robotic systems where the animals enter for milking at their request. The article highlights the research results into the structure of the milking herd of a dairy farm. It has been established that at the farm with robotic milking systems for 500 cows, there are animals with 1–6 lactations. The most significant part of the herd consists of cows of the first lactation (142 heads) and the smallest one - of the sixth lactation (11 heads). The parts of cows of the third, fourth, and fifth lactation are, respectively, 3rd – heads, 4th – 45 heads, and 5th – 28 heads. Such a structure of the herd indicates that the cows are highly productive. We studied the milking frequency of cows of different ages under robotic milk ing depending on the lactation period and their productivity. It has been shown that the technology of milk ing cows using robotic milking systems radically differs from that of milking on traditional machines. It was found that first-born cows had the lowest number of milking times per lactation (2.17 times), and cows of the second lactation had the highest (2.24 times) with a gradual decrease in the third (2.21 times) and the fourth (2.18 times). The decrease in the frequency of milking in the third and fourth lactation is because as the age of lactating cows increases, milk productivity increases, and, accordingly, the size of the udder, which does not require frequent release. Studies have proven that the higher the daily milk yield, the more often the cow comes to be milked. So, the first-born cows with an average daily milk yield of 10–20 kg go to milking 2.12 times, and with a productivity of 20–30 kg, the number of milking increases by 0.1 time, and with daily milk yields of 31–40 kg and 41–50 kg, the need in milking increases by 0.35 and 0.43 times. It has also been established that the need for milking is 0.52 times higher in animals of second lactation than in first-born cows. It has also been established that when the daily productivity of cows increases, the intervals between milking are shortened. With a daily milking of 10–20 kg, the average interval between milking is 10.5 hours, and with a milking of 40 kg and above – 7.3 hours. The most extended interval between milking is observed at night between the evening and morning milking. Based on the obtained research results, the farm's work schedule is suggested to be adjusted. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13613 |
ISSN: | 2707-5834 |
УДК: | 636.2.03:637.11 |
Розташовується у зібраннях: | Наукові публікації |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
motyvatsiia_doinnia.pdf | 552 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.