Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13608
Назва: Літій у природному середовищі та трофічному ланцюзі
Інші назви: Lithium in the natural environment and food chain
Автори: Соболєв, Олександр Іванович
Sobolev, Оlexander
Петришак, Роман Анатолійович
Petryszak, Roman
Наумюк Serhiyovych, Олександр Сергійович
Naumjuk, Oleksandr
Ключові слова: літій;lithium;концентрація;concentration;ґрунт;soil;вода;water;рослини;plants;продукти харчування;foodstuffs;потреба людини;human demand
Дата публікації: 2023
Видавництво: «Baltija Publishing», Riga, Latvia
Бібліографічний опис: Соболєв О. І. Літій у природному середовищі та трофічному ланцюзі / О. І. Соболєв, Р. А. Петришак, О. С.Наумюк // Achievements and research prospects in animal husbandry and veterinary medicine : Scientific monograph. – Riga, Latvia : «Baltija Publishing», 2023. – Р. 407–432. doi: https://doi.org/10.30525/978-9934-26-316-3-21
Короткий огляд (реферат): Літій є природним елементом з унікальними фізико-хімічними властивостями, які й визначать його біологічну роль в організмі рослин, тварин і людини. У низьких концентраціях літій позитивно впливає на фізіологічні процеси в живих організмах, тоді як високі дози, викликають інтоксикацію і можуть призвести до патологічних функціональних змін окремих органів або систем. Знання рівнів і закономірностей міграції літію в основних компонентах природнього середовища необхідні передусім для мінімізації біологічних ризиків для здоров’я людини, пов’язаних з небезпечними концентраціями цього мікроелементу. В аналітичному огляді узагальнені та систематизовані результати багаторічних наукових досліджень, щодо вмісту літію у ґрунтах, воді, повітрі, рослинах, продуктах харчування рослинного та тваринного походження. Овочі, фрукти, ягоди, зернові культури, продукція тваринництва та птахівництва, що вирощені в різних екологічних умовах, значно відрізняються між собою за вмістом літію. Знаходячись у харчовому ланцюзі літій може здійснювати вплив на організм людини. Аналіз фактичного вмісту літію в раціонах харчування свідчить про недостатній рівень забезпеченості організму людини цим мікроелементом, через низькі концентрації його в продуктах харчування та воді. При недостатньому надходженні літію в організм людини порушується ріст тканин і репродуктивна функція, скорочується тривалість життя через передчасне старіння, підвищується агресивність, виникають проблеми у поведінці. На сьогодні відсутні офіційні рекомендації експертів ФАО/ВООЗ щодо дієтичних норм споживання людиною літію. Представлені дані, дозволяють більш об’єктивно оцінити еколого-біогеохімічний статус територій різних географічних регіонів та у подальшому спрогнозувати рівень надходження цього мікроелементу з водою і продуктами харчування в організм людини.
Опис: Lithium is a natural element with unique physicochemical properties, which determine its biological role in the body of plants, animals and humans. In low concentrations, lithium has a positive effect on physiological processes in living organisms, while high doses cause intoxication and can lead to pathological functional changes in individual organs or systems. Knowledge of the levels and patterns of lithium migration in the main components of the natural environment is necessary primarily to minimize biological risks to human health associated with dangerous concentrations of this trace element. The analytical review summarizes and systematizes the results of many years of scientific research on the content of lithium in soils, water, air, plants, and food products of plant and animal origin. Vegetables, fruits, berries, cereals, livestock and poultry products grown in different environmental conditions differ significantly in their lithium content. Being in the food chain, lithium can have an impact on the human body. Analysis of the actual lithium content in diets indicates an insufficient level of provision of the human body with this microelement, due to its low concentrations in food and water. With insufficient intake of lithium into the human body, tissue growth and reproductive function are disrupted, life expectancy is reduced due to premature aging, aggressiveness increases, and behavioral problems arise. Currently, there are no official recommendations from FAO/WHO experts on dietary norms for human consumption of lithium. The presented data allow a more objective assessment of the ecological and biogeochemical status of territories of different geographical regions and in the future to predict the level of intake of this microelement with water and food into the human body.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13608
Розташовується у зібраннях:Навчальні видання

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
litii_u_pryrodnomu_seredovyshchi.pdf509,7 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.