Please use this identifier to cite or link to this item:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13596
Title: | Effects of selenium on metabolic processes in the body of ducklings and their productive qualities |
Other Titles: | Вплив селену на обмінні процеси в організмі каченят та їх продуктивні якості |
Authors: | Sobolev, Оlexander Соболєв, Олександр Іванович Gutiy, Bogdan Гутий, Богдан Володимирович Sobolievа, Svitlana Соболєва, Світлана Василівна Kuzmenko, Petro Кузьменко, Петро Іванович Liskovich, Volodymyr Лісковіч, Володимир Андрійович Melnychenko, Antonina Мельниченко, Антоніна Петрівна Melnychenko, Yulia Мельниченко, Юлія Олександрівна |
Keywords: | selenium;селен;content;вміст;mixed feed;комбікорм;ducklings;каченята;productive qualities;продуктивні якості;correlations;кореляції |
Issue Date: | 2023 |
Publisher: | Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького |
Citation: | Effects of selenium on metabolic processes in the body of ducklings and their productive qualities / O. I. Sobolev, B. V. Gutyj, S. V. Sobolieva [et al.] // Ukrainian Journal of Veterinary and Agricultural Sciences. – 2023. – Vol. 6, № 2. – Р. 10–17. doi: 10.32718/ujvas6-1.02 |
Abstract: | Today, indicators controlling poultry's mineral nutrition have significantly increased. However, the physiological need of various types and technological poultry groups for certain mineral elements that perform essential bio-chemical functions in the body has yet to be definitively established. This also applies to such an element as Sele-nium, which, according to modern classification, is recognized as an indispensable biotic ultramicroelement with a broad spectrum of biological action. The inclusion of Selenium in the composition of mixed feed for young poul-try changes the direction of physiological and biochemical processes in the body and improves metabolism and, as a result, contributes to the increase in their live weight, viability, feed conversion, slaughter, and meat qualities, improvement of organoleptic indicators of meat, its amino acid composition, energy, and biological value. We conducted comprehensive scientific studies to deepen and expand modern ideas about the biological role of Sele-nium, its influence on the productive qualities, and internal indicators of ducklings in the postembryonic period of ontogenesis. One of the tasks was to study the causal relationship between the level of consumption of Selenium with feed by ducklings and the studied indicators. Experimental studies were conducted on ducklings of the Ukrainian white breed. Following existing standards, feeding ducklings daily to 56 days of age was carried out with complete mixed feeds, balanced in essential nutrients and biologically active substances. Ducklings of the first control group did not receive selenium supplementation in mixed feed. Poultry of experimental groups (2–4) was additionally injected with different amounts of Selenium, respectively, by 0.2 mg/kg, 0.4, and 0.6 mg/kg. When conducting a correlation analysis of the obtained experimental data, it was found that between the economi-cally useful and interior features included in the analysis, there are different levels and directions of the relation-ship, which may vary depending on the level of selenium consumption by ducklings. A scheme of modeling the effect of Selenium on the ducklings’ organism raised for meat is proposed. |
Description: | Сьогодні показники контролю мінерального живлення птиці значно зросли. Однак фізіологічна потреба різних видів і технологічних груп птиці в певних мінеральних елементах, які виконують в організмі необхідні біохімічні функції, ще остаточно не встановлена. Це стосується і такого елемента, як селен, який, за сучасною класифікацією, визнаний незамінним біотичним ультрамікроелементом із широким спектром біологічної дії. Включення селену до складу комбікормів для молодняку птиці змінює спрямованість фізіолого-біохімічних процесів в організмі та покращує обмін речовин і, як наслідок, сприяє збільшенню їх живої маси, життєздатності, кормоконверсії, забійних і м’ясних якостей, покращенню органолептичних показників м’яса, його амінокислотного складу, енергетичної та біологічної цінності. Нами проведені комплексні наукові дослідження з метою поглиблення та розширення сучасних уявлень про біологічну роль селену, його вплив на продуктивні якості та внутрішні показники каченят у постембріональному періоді онтогенезу. Одним із завдань було вивчення причинно-наслідкового зв’язку між рівнем споживання каченятами Селену з кормом та досліджуваними показниками. Експериментальні дослідження проводили на каченятах української білої породи. Дотримуючись існуючих норм, щоденну годівлю каченят до 56-денного віку проводили повнораціонними комбікормами, збалансованими за основними поживними та біологічно активними речовинами. Каченята першої контрольної групи не отримували добавки селену в комбікорми. Птиці дослідних груп (2–4) додатково вводили різну кількість селену відповідно по 0,2 мг/кг, 0,4 та 0,6 мг/кг. При проведенні кореляційного аналізу отриманих експериментальних даних встановлено, що між включеними в аналіз господарсько-корисними та інтер’єрними ознаками існують різні рівні та напрями зв’язку, які можуть змінюватись залежно від рівня споживання селену каченятами. Запропоновано схему моделювання впливу селену на організм каченят, вирощених на м’ясо. |
URI: | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13596 |
metadata.dc.identifier.udc: | 636.597.087.72:612.015:546.23 |
Appears in Collections: | Наукові публікації |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
vplyv_selenu_na_obminni_protsesy.pdf | 563,71 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.