Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13569
Назва: | Біологічні особливості, біотехнологія культивування та сфери застосування мікроскопічних одноклітинних водоростей роду Chlorella: (огляд літератури) |
Інші назви: | Biological features, biotechnology, cultivation and areas of stagnation of microscopic single-cell algae of the genus Chlorella: (review of the literature) |
Автори: | Гришко, Віталій Анатолійович Grishko, Vitaliі Зоценко, Володимир Миколайович Zotsenko, Volodymyr Богатко, Надія Михайлівна Bogatko, Nadiіa Островський, Денис Миколайович Ostrovsky, Denis |
Ключові слова: | біотехнологія;biotechnology;культивування;cultivation;мікроводорості;microalgae;Chlorella vulgaris;Chlorella vulgaris;Chlorella sorokiniana;Chlorella sorokiniana;біологічні властивості;biologi cal properties;хімічний склад;chemical composition;білки;proteins;ліпіди;lipids;вуглеводи;carbohydrates;пігменти;pigments |
Дата публікації: | 2024 |
Бібліографічний опис: | Біологічні особливості, біотехнологія культивування та сфери застосування мікроскопічних одноклітинних водоростей роду Chlorella: (огляд літератури) / В. А. Гришко , В. М. Зоценко, Н. М. Богатко та ін.// Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького. Серія: Сільськогосподарські науки.- 2024.- Т. 26, № 101 .- С. 329-340. doi: 10.32718/nvlvet‐a10150 |
Короткий огляд (реферат): | Станом на теперішній час мікроскопічні водорості стали багатообіцяючою альтернативною сировиною котра являє собою величезне біорізноманіття і має багато переваг, що може наближатись до потенціалу традиційної сільськогосподарської сировини. У статті на основі наукових досліджень висвітлених в різних літературних джерелах описано широкий спектр властивос тей мікроводоростей Chlorella vulgaris і Chlorella sorokiniana. Акцентовано увагу на їх морфології, фізіології, а також розглянуто .учасні біотехнологічні підходи до культивування, накопичення, збору, очистки та обробки біомаси. Наведено процеси отримання з мікроводоростей Chlorella vulgaris і Chlorella sorokiniana цінних біологічно активних компонентів, таких як білки, ліпіди, вуглеводи, пігменти. Особливо увага приділена впливу умов культивування на хімічний склад отриманої біомаси мікроводоростей, а також методам і технологіям її подальшої переробки на цінні біологічно-активні компоненти. У статті розкрито застосування мікроводоростей Chlorella в таких галузях, як біотехнологія, фармацевтична промисловість, косметологія, харчова та хімічна промисловість, енергетика й сільське господарство. Відзначено перспективність мікроводоростей у виробництві біопалива, включаючи біодизель і біоетанол, а також у біоремедіації, зокрема очищені стічних вод. На основі всесвітніх наукових досліджень показано, що мікроводорості Chlorella є багатофункціональними джерелами білків, ліпідів і вуглеводів, що придатні як для харчування, так і для створення кормів для тварин. Завдяки здатності мікроводоростей до росту в різних умовах навколишнього середовища, вони є перспективним рішенням для промислового виробництва біомаси, що потенційно не здатна конкурувати з традиційними методами землеробства. Завдяки її здатності використовувати в процесі життєдіяльності вуглекислий газ і виділяти кисень, зменшується концентрація CO2 у навколишньому середовищі, що в свою чергу має надважливе екологічне значення. Авторами акцентується увага на значному науково-технічному прогресі у сфері використання мікроводоростей Chlorella vulgaris за останні роки, за рахунок її універсальності та значних можливостей для подальших наукових досліджень і практичного застосування в різних галузях. |
Опис: | Currently, microscopic algae have become a promising alternative raw material that represents a huge biodiversity and has many advantages that can approach the potential of traditional agricultural raw materials. The article describes a wide range of properties of the microalgae Chlorella vulgaris and Chlorella sorokiniana based on scientific studies reported in various literature sources. Attention is focused on their morphology, physiology, and modern biotechnological approaches to the cultivation, accumulation, collection, purification, and processing of biomass are considered. The processes of obtaining valuable biologically active components, such as proteins, lipids, carbohydrates, and pigments from the microalgae Chlorella vulgaris and Chlorella sorokiniana are presented. Particular attention is paid to the influence of cultivation conditions on the chemical composition of the obtained microalgal biomass, as well as methods and technologies for its further processing into valuable biologically active components. The article describes the use of Chlorella microalgae in such industries as biotechnology, pharmaceuticals, cosmetics, food and chemicals, energy, and agriculture. The article emphasizes the prospects of microalgae in the production of biofuels, including biodiesel and bioethanol, as well as in bioremediation, including wastewater treatment. Based on global scientific research, Chlorella microalgae have been shown to be multifunctional sources of proteins, lipids and carbohydrates suitable for both human consumption and animal feed. Due to the ability of microalgae to grow in different environmental conditions, they are a promising solution for industrial biomass production, which is potentially unable to compete with traditional farming methods. Thanks to its ability to use carbon dioxide and release oxygen in the process of life, the concentration of CO2 in the environment is reduced, which in turn is of crucial environmental importance. The authors emphasize the significant scientific and technological progress in the use of microalgae Chlorella vulgaris in recent years, due to its versatility and significant opportunities for further research and practical application in various fields. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13569 |
ISSN: | 2707‐5834 |
УДК: | 582.261.2:547:664 |
Розташовується у зібраннях: | Наукові публікації |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
biolohichni_osoblyvosti.pdf | 743,66 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.