Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13521
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorКонопелько, А.В.-
dc.contributor.authorKonopelko, A.-
dc.contributor.authorЛясота, Василь Петрович-
dc.contributor.authorLyasota, Vasily-
dc.date.accessioned2025-02-07T07:51:37Z-
dc.date.available2025-02-07T07:51:37Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationКонопелько А.В. Хімічний склад та фізико-технологічні властивості м’яса індиків-бройлерів у разі застосування пребіотика Актиген / А.В. Конопелько, В.П. Лясота // Наук. вісник вет. медицини: зб-к наук. праць. - Біла Церква: БНАУ, 2024. - Вип. 2. - С.6-15. Doi: 10.33245/2310-4902-2024-192-2-6-15uk_UA
dc.identifier.issn2310-4902-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13521-
dc.descriptionRecently, pre and probiotics have been widely distributed in poultry farming as environmentally friendly and non-harmful drugs. The purpose of the study is to evaluate the chemical composition and physical and technological properties of broiler turkey meat using the prebiotic Actigen. Research was carried out during 2022–2023 at the Department of Veterinary and Sanitary Examination, Hygiene of Livestock Products and Pathanatomy named after Y.S. Zagaevskiy Bila Tserkva NAU. Experimental experiments and scientific and practical observations were carried out in the conditions of "Volodar" LLC of Tetiiv district of Kyiv region and the accredited laboratory: Stavyshche interdistrict state laboratory of the State Production and Consumer Service of Ukraine. We used: organoleptic, physicochemical, biochemical and variational and statistical research methods. The chemical composition of the samples of the pectoral and thigh muscles of the (poultry), in terms of the content of proteins, the amino acid tryptophan prevailed in the experimental samples compared to the control samples. Thus, the concentration of proteins in the test samples increased by 1.0-1.2 times, and the amino acid tryptophan by 1.0-1.03 times. The protein-quality index (PRI) also increased by 0.62−1.67% (р<0.05) and the caloric value (in 1 kg of meat) +3.4−11.6%. According to other indicators, there was no significant difference in both the experimental and control groups. According to the physical and technological indicators, no noticeable difference between the experimental groups was established. However, as the duration of prebiotic use increases, the indicators of the moisture retention capacity of the pectoral and femoral muscles probably increase to 61.19% (Р<0.05). A similar dependence has been established for the thigh muscles, which have a large physical load. Thus, during the evaluation of the chemical composition and physical and technological properties of the meat of broiler turkeys with the use of the prebiotic Actigen, it was established that it meets the veterinary and sanitary requirements for quality and safety, in the absence of contamination by microflora.uk_UA
dc.description.abstractОстаннім часом пре- та пробіотики отримують широке розповсюдження у птахівництві як екологічно чисті і нешкідливі для організму препарати. Мета дослідження – провести оцінювання хімічного складу та фізико-технологічних властивостей м’яса індиків-бройлерів за застосування пребіотика Актиген. Дослідження виконані впродовж 2022–2023 рр. на кафедрі ветеринарно-санітарної експертизи, гігієни продуктів тваринництва та патанатомії ім. Й.С. Загаєвського Білоцерківського НАУ. Експериментальні досліди та науково-практичні спостереження проводили в умовах ТОВ «Володар» Тетіївського району Київської області та акредитованій лабораторії: Ставищенська міжрайонна державна лабораторія Держпродспоживслужби України. Використовували: органолептичні, фізико-хімічні, біохімічні та варіаційно-статистичні методи досліджень. Хімічний склад зразків грудних та стегнової групи м’язів птиці, за вмістом білків, амінокислоти триптофан переважав у дослідних групах, порівняно із контрольними. Зокрема, концентрація білків у дослідних зразках зростала у 1,0−1,2 рази, амінокислоти триптофан – у 1,0−1,03 рази. Зростав і білково-якісний показник (БЯП) на 0,62−1,67 % (р<0,05) та калорійна цінність (у 1 кг м’яса) +3,4−11,6 %. За іншими показниками як у дослідній так і контрольній групах не спостерігали достовірної різниці. За фізико-технологічними показниками не встановлено достовірної різниці між дослідними групами. Показники вологоутримувальної здатності грудних та стегнових м’язів (ВУЗ) у міру підвищення терміну застосування пребіотика вірогідно збільшуються до 61,19 % (р<0,05). Аналогічна залежність встановлена щодо м’язів стегна, які мають велике фізичне навантаження. Отже, за проведення оцінювання хімічного складу та фізико-технологічних властивостей м’яса індиків-бройлерів за застосування пребіотика Актиген, установлено відповідність ветеринарно-санітарним вимогам щодо якості та безпеки, за відсутності контамінації мікрофлорою.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherБНАУuk_UA
dc.subjectм’ясна промисловістьuk_UA
dc.subjectспоживачuk_UA
dc.subjectіндиківництвоuk_UA
dc.subjectхімічні показникиuk_UA
dc.subjectтехнологічні показникиuk_UA
dc.subjectякістьuk_UA
dc.subjectхарчовий продуктuk_UA
dc.subjectфізикохімічні показникиuk_UA
dc.subjectmeat industryuk_UA
dc.subjectconsumeruk_UA
dc.subjectturkey farminguk_UA
dc.subjectphysico-chemicaluk_UA
dc.subjectchemicaluk_UA
dc.subjecttechnological indicatorsuk_UA
dc.subjectqualityuk_UA
dc.subjectfood productuk_UA
dc.subjectм'ясоuk_UA
dc.subjectіндикиuk_UA
dc.subjectпребіотикuk_UA
dc.subjectmeatuk_UA
dc.subjectturkeysuk_UA
dc.subjectprebioticuk_UA
dc.titleХімічний склад та фізико-технологічні властивості м’яса індиків-бройлерів у разі застосування пребіотика Актигенuk_UA
dc.title.alternativeChemical composition of physical and technological properties of broiler turkey meat in the case of application of the prebiotic Actigenuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc636.592.09:614.31:637.5:615.331uk_UA
dc.identifier.doi10.33245/2310-4902-2024-192-2-6-15-
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
himichnyj_sklad.pdf665,56 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.