Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13454
Назва: | Формування довжини стебла і структурних елементів продуктивності в різних за скоростиглістю сортів пшениці м’якої озимої в умовах дослідного поля навчально-виробничого центру Білоцерківського НАУ. |
Інші назви: | Formation of stem length and structural elements of productivity in different early maturity varieties of winter wheat in the experimental field of the educational and production centre of Bila Tserkva National Agrarian University. |
Автори: | Антонюк, Максим Сергійович Antoniuk, Maksym |
Ключові слова: | пшениця м‘яка озима;сорт;довжина головногок колоса;довжина стебла;кількість колосків;кількість зерен;маса зерна;soft winter wheat;variety;length of the main spike;stem length;number of ears;number of grains;grain weight |
Дата публікації: | 2024 |
Видавництво: | Білоцерківський національний аграрний університет |
Бібліографічний опис: | Антонюк М.С. Формування довжини стебла і структурних елементів продуктивності в різних за скоростиглістю сортів пшениці м’якої озимої в умовах дослідного поля навчально-виробничого центру Білоцерківського НАУ: кваліфікаційна робота магістра (201 Агрономія) / БНАУ; Науков. кер. Г.Л. Устинова. - Біла Церква, 2024. - 78 с. |
Короткий огляд (реферат): | Експериментальна частина досліджень виконувалась впродовж 2022–2024 рр. в умовах дослідного поля навчально-виробничого центру Білоцерківського НАУ. Матеріал досліджень: сорти пшениці м’якої озимої різних груп стиглості, а саме: Гурт – ранньостиглий; Ветеран – середньоранній; Миронівська 66 – середньостиглий; Циганка– пізньостиглий. Мета роботи: дослідження формування довжини стебла і структурних елементів продуктивності в різних за скоростиглістю сортів пшениці м’якої озимої. Методи аналізу: польовий, лабораторний, порівняльний, математично-статистичний. Сівбу досліджуваного матеріалу проводили в кінці третьої декади вересня. У період вегетації пшениці проводили фенологічні спостереження, після настання повної стиглості зерна – біометричний аналіз досліджуваного матеріалу за середньою вибіркою 25 рослин в триразовій повторності. Попередник – гірчиця на зерно. Агротехніка – загальноприйнята для вирощування пшениці м’якої озимої в Лісостепу України. Результати роботи. За довжиною стебла і елементами продуктивності у досліджуваних груп сортів пшениці м’якої озимої визначені коефіцієнти варіації міжсортової (генотипової) мінливості: довжини стебла на середньому рівні – 10,6 %; продуктивної кущистості на середньому рівні (12,5 %); довжини колоса на незначному рівні (9,8 %); кількість колосків і кількість зерен із колоса незначна мінливість 3,1 та 4,1 % відповідно; кількість зерен із рослини на рівні незначної 4,5 %; маса зерна з головного колоса і рослини на рівні незначної 7,8 % і 7,2 % відповідно; маси 1000 зерен із колоса і рослини незначне варіювання 7,7 % та 6,6 % відповідно. У середньому за 2022–2024 рр. достовірне перевищення за елементами структури врожайності над середнім по досліду показником із незначною мінливістю встановлено в сортів: за довжиною колоса – Миронівська 66 (9,1 см); кількістю колосків – Гурт (16,4 шт.), Миронівська 66 (16,2 шт.); масою 1000 зерен із колоса – Гурт (49,71 г); масою 1000 зерен із рослини – Гурт (46,06 г). Таким чином, дослідження генотипів в однакових агроекологічних умовах свідчать про реалізацію тієї чи іншої кількісної ознаки і можуть бути використані для порівняння та підбору батьківських пар для гібридизації. |
Опис: | The experimental part of the research was carried out during 2022–2024 in the conditions of the experimental field of the educational and production center of the Bila Tserkva National University. Research material: varieties of soft winter wheat of different maturity groups, namely: Gurt - early ripening; Veteran - medium-early; Mironivska 66 - medium-ripening; Tsyganka - late ripening. Purpose of the work: study of the formation of stem length and structural elements of productivity in soft winter wheat varieties of different maturity. Methods of analysis: field, laboratory, comparative, mathematical and statistical. Sowing of the studied material was carried out at the end of the third decade of September. During the growing season of wheat, phenological observations were carried out, after the grain reached full ripeness - biometric analysis of the studied material based on an average sample of 25 plants in three replicates. The predecessor was mustard for grain. Agricultural technology is generally accepted for growing soft winter wheat in the Forest-Steppe of Ukraine. Results of the work. According to the stem length and productivity elements in the studied groups of soft winter wheat varieties, the coefficients of variation of intervarietal (genotypic) variability were determined: stem length at an average level - 10.6%; productive bushiness at an average level (12.5%); ear length at an insignificant level (9.8%); the number of spikelets and the number of grains per ear - insignificant variability of 3.1 and 4.1%, respectively; the number of grains per plant at an insignificant level of 4.5%; the mass of grains from the main ear and plant at an insignificant level of 7.8% and 7.2%, respectively; the mass of 1000 grains from the ear and plant - insignificant variation of 7.7% and 6.6%, respectively. On average for 2022–2024. A significant excess of yield structure elements over the average experimental indicator with insignificant variability was established in the following varieties: by ear length – Myronivska 66 (9.1 cm); by the number of spikelets – Gurt (16.4 pcs.), Myronivska 66 (16.2 pcs.); by the mass of 1000 grains per ear – Gurt (49.71 g); by the mass of 1000 grains per plant – Gurt (46.06 g). Thus, studies of genotypes in the same agroecological conditions indicate the implementation of a particular quantitative trait and can be used for comparison and selection of parental pairs for hybridization. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13454 |
Розташовується у зібраннях: | Кваліфікаційні роботи (магістри) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Formuvannia_dovzhyny.pdf | 2,8 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.