Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13281
Title: Якість молока і продуктів його переробки за використання роботизованих систем доїння у ТДВ «Терезине» Білоцерківського району
Other Titles: The quality of milk and its processing products using robotic milking systems in the Terezine dairy farm of Bilotserkivskyi district
Authors: Шестопалько, Борис Борисович
Shestopalko, Borys
Keywords: роботизовані системи;obotic systems;якість молока;milk quality;ефективність;efficiency
Issue Date: Dec-2024
Publisher: Білоцерківський національний аграрний університет
Citation: Шестопалько Б.Б. Якість молока і продуктів його переробки за використання роботизованих систем доїння у ТДВ «Терезине» Білоцерківського району» : кваліфікаційна робота магістра : спец. 204 "Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва". ОПП "Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва" / БНАУ ; Наук. кер. М.М. Луценко, професор - Біла Церква, 2024.40с.
Abstract: Метою даної магістерської роботи була оцінка якості молока і продуктів його переробки за умови використання роботизованих систем доїння. Науково-господарські досліди за темою роботи проводились на базі молочної ферми на 500 корів ТДВ «Терезине» Білоцерківського району. Така молочна ферма створена в Україні вперше. Для розміщення 8 роботів-доярів був розроблений і побудований новий стандарт корівника шириною 36 м, який дозволив тваринам комфортно пересуватися в зоні їх знаходження і направлятися на доїння. Комплектування даної ферми високопродуктивним поголів’ям проходило до 3-х років. У 2023 році поголів’я корів досягло проектного рівня. Із збільшенням поголів’я корів підвищувалася і їх продуктивність, яка в попередньому році досягла 9870 кілограм молока з високою його жирністю на рівні 4,12 … 4,19 проценти. Вивчаючи кратність доїння корів-первісток було встановлено, що вона залежить від їх продуктивності і стадії лактації. Так, у перші 100 днів лактації вони заходять на доїння 2,3 рази, у другі 100 днів 2,37, а в треті 100 днів – 1,87 рази. Кратність доїння корів в значній мірі залежить і від їх продуктивності. За добового надою 20 кг кратність доїння складає 2,12 рази, з надоєм 31-40 кг – 2,57 рази, а з надоєм до 50 кг – 3 рази. Дослідженнями встановлено, що технологія доїння корів на роботизованій системі доїння забезпечує повноцінну реалізацію рефлексу молоковіддачі, так як максимальна її інтенсивність проявляється уже на першій хвилині доїння. Роботи-дояри забезпечують і високу якість молока за основними базовими показниками, а особливо низьку його бактеріальну забрудненість на рівні 19,5-50,0 тис КУО/см3, що дозволяє виготовляти високоякісні продукти харчування, зокрема сир кисломолочний 20 % жирності, ряжанку, кефір 1 % і 2 % жирності, пастеризоване молоко різної жирності та масло жирністю 82,5 %. Рентабельність виробництва за умови переробки молока в господарстві знаходиться на рівні 84 %, а затрати праці складають 1,0 людино-годину, що відповідає європейському рівню.
Description: The purpose of this master's thesis was to evaluate the quality of milk and its processing products under the condition of using robotic milking systems. Scientific and economic experiments on the topic of the work were carried out on the basis of a 500-cow dairy farm of the "Terezine" TDV of the Bilotserkiv district. Such a dairy farm was created in Ukraine for the first time. To accommodate 8 milking robots, a new standard 36 m wide cowshed was developed and built, which allowed the animals to move comfortably in their area and go to milking. The completion of this farm with highly productive livestock took place up to 3 years ago. In 2023, the number of cows reached the project level. With the increase in the number of cows, their productivity also increased, which in the previous year reached 9,870 kilograms of milk with a high fat content at the level of 4.12 ... 4.19 percent. Studying the frequency of milking first-born cows, it was established that it depends on their productivity and stage of lactation. Thus, in the first 100 days of lactation, they go to milking 2.3 times, in the second 100 days 2.37 times, and in the third 100 days - 1.87 times. The milking rate of cows largely depends on their productivity. With a daily milk yield of 20 kg, the milking rate is 2.12 times, with a milk yield of 31-40 kg – 2.57 times, and with a milk yield of up to 50 kg – 3 times. Research has established that the technology of milking cows on a robotic milking system ensures the full implementation of the milking reflex, as its maximum intensity is manifested already in the first minute of milking. Robot milkers also provide high quality milk according to the main basic parameters, and especially low bacterial contamination at the level of 19.5-50.0 thousand CFU/cm3, which allows for the production of high-quality food products, in particular sour milk cheese 20% fat, ryazhanka, kefir 1% and 2% fat, pasteurized milk of different fat and butter with 82.5% fat. The profitability of production, provided that milk is processed in the farm, is at the level of 84%, and labor costs are 1.0 man-hours, which corresponds to the European level.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13281
metadata.dc.identifier.udc: 637.12
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи (магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
vyrobnytstvo_i_pererobka_moloka_koriv.pdf831,28 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.