Please use this identifier to cite or link to this item:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13270
Title: | Аналіз та удосконалення технології вирощування та реалізації курчат-бройлерів на ПрАТ "Миронівська птахофабрика" Київської області |
Other Titles: | Analysis and improvement of the technology of growing and selling broiler chickens at PrJSC "Myronivska Poultry Factory" of the Kyiv Region |
Authors: | Герман, Наталія Сергіївна Herman, Nataliya |
Keywords: | курчата-бройлери;broiler chickens;комбікорми;compound feed;інкубація;incubation;Росс-308;Ross-308;ферментний препарат;enzyme preparation;жива маса;live mass;батьківське стадо;parental flock;яйця;eggs |
Issue Date: | Dec-2024 |
Publisher: | Білоцерківський національний аграрний університет |
Citation: | Герман Н. С. Аналіз та удосконалення технології вирощування та реалізації курчат-бройлерів на ПрАТ "Миронівська птахофабрика" Київської області : кваліфікаційна робота магістра : спец. 204 "Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва". ОПП "Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва" / БНАУ ; Наук. кер. С. П. Бабенко, доцент. - Біла Церква, 2024. 50 с. |
Abstract: | Досліджено: технологію вирощування та переробки курчат-бройлерів у ПрАТ Миронівська птахофабрика. Виявлено: аналізуючи виробничі показники, нами було встановлено, що у дослідній групі курчат-бройлерів, до раціону яких був доданий ферментний препарат позитивно вплинув на збереженість, середню маса однієї голови при забої, середньодобовий приріст, вихід м’яса у живій вазі та дещо були вищими, ніж у контролі. Водночас загальні затрати корму та кількість корму на1 кг живої маси – нижче ніж у курчат-бройлерів на звичайному раціоні. Зроблено висновок, що: виробничі показники групи курчат-бройлерів, яким у раціон додавали ферментний препарат, кількість голів при забої, збереженість, середня маса однієї голови при забої, середньодобовий приріст, вихід м’яса у живій вазі були незначно вищі ніж у контролі. Водночас загальні затрати корму та кількість корму на 1 кг живої маси – нижче ніж у курчат-бройлерів на звичайному раціоні. Одержані результати можуть бути використані: у ПрАТ «Миронівська птахофабрика»; Кваліфікаційна робота магістра містить 50 сторінок, 9 таблиць, 1 рисунків, список використаних джерел із 24 найменувань. |
Description: | Title of the qualification work: Analysis and improvement of the technology of growing and selling broiler chickens at PrJSC "Myronivska Poultry Factory" of the Kyiv Region Investigated: the technology of growing and processing broiler chickens at PrJSC Myronivska Poultry Farm. It was revealed: analyzing the production indicators, we established that in the experimental group of broiler chickens, to the diet of which the enzyme preparation was added, it had a positive effect on preservation, the average weight of one head at slaughter, average daily gain, yield of meat in live weight and were slightly higher than in the control. At the same time, the total consumption of feed and the amount of feed per 1 kg of live weight is lower than that of broiler chickens on a regular diet. It was concluded that: the production indicators of the group of broiler chickens that were fed with an enzyme preparation, the number of heads at slaughter, preservation, the average weight of one head at slaughter, the average daily gain, the yield of meat in live weight were slightly higher than in the control.At the same time, the total consumption of feed and the amount of feed per 1 kg of live weight is lower than that of broiler chickens on a regular diet. The obtained results can be used: in PrJSC "Myronivska Poultry Factory"; The master's qualification work contains 50 pages, 9 tables, 1 figures, a list of used sources from 24 names. |
URI: | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13270 |
metadata.dc.identifier.udc: | 636.52/58-053 |
Appears in Collections: | Кваліфікаційні роботи (магістри) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
technologia_vyroshchuvania_i_realizatsii_kurchat-broileriv.pdf | 1,08 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.