Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13258
Title: Аналіз технології виробництва свинини та шляхи удосконалення в СВК «Берегиня» Чернігівської області та її переробки в ПСП «Добро»
Other Titles: Analysis of the technology of pork production and ways of improvement in the "Bereginia" SPC of the Chernihiv region and its processing in the "Dobro" PSP
Authors: Билименко, Владислав Олександрович
Bilimenko, Vladyslav
Keywords: свині;pigs;поросята;piglets;молодняк;young animals;порода п’єтрен;Pietren breed;технологія;technology;забій;slaughter;переробка;processing
Issue Date: Dec-2024
Publisher: Білоцерківський національний аграрний університет
Citation: Билименко В.О. Аналіз технології виробництва свинини та шляхи удосконалення в СВК «Берегиня» Чернігівської області та її переробки в ПСП «Добро» : спец. 204 "Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва". ОПП "Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва" / БНАУ ; Наук. кер. П.І. Кузьменко, доцент - Біла Церква, 2024. 55с.
Abstract: Проаналізовано існуючу технологію виробництва свинини в СВК «Берегиня», що розташоване в с. Дроздівка Чернігівської області. Використано при написанні дипломної роботи аналітичні та статистичні методи. Виявлено, що основним видом діяльності СВК «Берегиня» є вирощування у рослинництві зернових і технічних культур, а у тваринництві утримання, розведення свиней та оптова торгівля живими тваринами. СВК «Берегиня» є товарним господарством із не закінченим виробничим циклом - розводить і вирощує поросят та організовує відгодівлю власного молодняку свиней на м'ясо. Господарство щорічно відгодовує до відповідних кондицій 1500-2000 голів молодняку свиней породи велика біла, п’єтрен. У свинарстві використовується триступенева система вирощування та відгодівлі молодняку. Господарство має чотири приміщення (секції). у секціях утримують холостих, поросних і глибокопоросних свиноматок, секція для опоросу та дорощування ремонтного молодняка, секція для відгодівлі поросят. В даному господарстві тривалість технологічного циклу виробництва продукції свинини - 213 діб, а тривалість відтворювального циклу у основних свиноматок - 162 доби. Годують тварин всіх технологічних груп сухими збалансованими повнораціонними комбікормами, які збалансовані за основними поживними та біологічно активними речовинами. У 2023 році СВК «Берегиня» вдалося досягти досить високих продуктивних та економічних показників за рахунок застосування новітніх промислових та ресурсозберігаючих технологій вирощування та відгодівлі свиней. Зокрема, річне виробництво свинини становило 2045,78 тонн у живій вазі, а рентабельність виробництва свинини – 42,5%. Це свідчить про те, що галузь свинарства в господарстві є прибутковою і подальша діяльність має сенс. Отримані результати можуть бути використані на власному підприємстві для вдосконалення технології виробництва свинини. Кваліфікаційна робота бакалавра містить 55 сторінок, 20 таблиць, 4 формули, список використаних джерел із 31 найменуваня.
Description: The existing technology of pork production at the "Bereginia" SPC, located in the village, was analyzed. Thrush of Chernihiv region. Analytical and statistical methods were used in writing the thesis. It was revealed that the main type of activity of SVC "Bereginia" is the cultivation of grain and technical crops in crop production, and in livestock production, keeping, breeding pigs and wholesale trade in live animals. SVC "Bereginya" is a commodity farm with an unfinished production cycle - it breeds and raises piglets and organizes the fattening of its own young pigs for meat. The farm annually fattens 1,500-2,000 heads of young pigs of the Great White, Pietren breed to appropriate conditions. In pig farming, a three-stage system of growing and fattening young animals is used. The farm has four premises (sections). the sections keep barren, farrowing and deep-frowning sows, a section for farrowing and rearing repair young, a section for fattening piglets In this farm, the duration of the technological cycle of production of pork products is 213 days, and the duration of the reproductive cycle of the main sows is 162 days Animals of all technological groups are fed dry balanced complete ration compound feed, which is balanced in terms of basic nutrients and biologically active substances. In 2023, SVC "Bereginia" managed to achieve fairly high productive and economic indicators due to the use of the latest industrial and resource-saving technologies for raising and fattening pigs. In particular, the annual production of pork was 2045.78 tons in live weight, and the profitability of pork production was 42.5%. This shows that the pig farming industry in the farm is profitable and further activity makes sense. The obtained results can be used at one's own enterprise to improve pork production technology. The bachelor's qualification work contains 55 pages, 20 tables, 4 formulas, a list of used sources with 31 names.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13258
metadata.dc.identifier.udc: 636.4
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи (магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
vyrobnytstvo_i_pererobka_svynyny.pdf970,07 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.