Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/12923
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorВарченко, Ольга Олександрівна-
dc.contributor.authorVarchenko, Olga-
dc.date.accessioned2024-12-12T12:01:42Z-
dc.date.available2024-12-12T12:01:42Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationВарченко О.О. Сучасний стан та тенденції формування міжгалузевих відносин в агропродовольчому комплексі України / О.О. Варченко // Економіка та управління АПК. – 2020. – № 2. – С. 41–54.uk_UA
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/12923-
dc.descriptionThe article considers the peculiarities of the formation of intersectoral relations in the agro-food complex of the country, taking into account their impact on the creation of value added by type of economic activity. The need to ensure the principle of equivalent intersectoral exchange and components that contribute to the increase of value added has been proved. It is established that during 2010-2018 the value of gross agricultural output in the prices of the reporting year increased 4.6 times, but in comparative prices in 2016 there was an increase of only 1.41 times, which is evidence of the impact of inflation. It is determined that the share of the processing industry in 2010-2018 in the structure of gross domestic product decreased by 5.8%, which is an unfavorable factor in terms of opportunities for value added. There was an increase in the share of agri-food exports in the structure of total exports compared to 2018 by 5 percentage points, the largest increase in supplies of crop products, which occurred due to the imbalance of relations between producers and processors of agricultural products. It is estimated that during 2010-2018 in agricultural enterprises gross value added increased 6 times, in households - 3.4 times. It is substantiated that there is an increase in the volume of unearned gross value added of business entities in the field of agriculture during the study period from the violation of the equivalence of intersectoral relations, which exacerbates the crisis in the industry. It is established that in basic prices the volumes of production of gross value added of the food industry increased for the period of 2000-2018 almost in 1,7 times, and with use of a deflator only by 50%. The growth of the share of GVA in trade in the overall structure of gross value added is proved, which indicates the strengthening of its role in the formation of value added of agri-food. The calculation of the change in the value of airborne forces using the deflator proves a slight increase, which suggests the effect of inflation on the value of the indicator. It is generalized that unfavorable conditions for the formation of gross value added due to inequality of exchange with the food industry and trade have been created for agriculture, which requires the introduction of the process of regulating the formation of gross value added of the agricultural sector.uk_UA
dc.description.abstractУ статті розглядаються особливості міжгалузевих відносин у агропродовольчому комплексі країни із урахуванням їх впливу на створення доданої вартості за видами економічної діяльності. Доведено необхідність забезпечення принципу еквівалентного міжгалузевого обміну та складових, які сприяють нарощенню доданої вартості. Встановлено, на упродовж 2010–2018 рр. вартість валової продукції сільського господарства в цінах звітного року зросла в 4,6 рази, однак в порівняльних цінах 2016 р. Спостерігається зростання лише в 1,41 рази, що є свідченням впливу інфляційного чинника. Визначено, що частка переробної промисловості у 2010–2018 рр. В структурі валового внутрішнього продукту знизилась на 5,8 %, що є несприятливим чинником в аспекті можливостей формування доданої вартості. Відбулося зростання частки експорту агропродовольчої продукції в структурі загального експорту порівняно із 2018 р. на 5 в.п., найбільше зросли поставки продукції рослинництва, що відбулося внаслідок розбалансованості взаємовідносин між виробниками та переробниками сільськогосподарської продукції. Розраховано, що упродовж 2010–2018 рр. в сільськогосподарських підприємствах валова додана вартість зросла в 6 разів, в господарствах населення – 3,4 рази. Обґрунтовано, що за період дослідження спостерігається зростання обсягів недоотриманої валової доданої вартості суб’єктів підприємницької діяльності в сфері сільського господарства від порушення еквівалентності міжгалузевих відносин, що посилює кризові процеси в галузі. Встановлено, що в основних цінах обсяги виробництва валової доданої вартості харчової промисловості зросли за період 2000–2018 рр. майже в 1,7 рази, а із використанням дефлятора лише на 50 %. Доведено зростання частки ВДВ торгівлі в загальній структурі валової доданої вартості, що свідчить про посилення її ролі у формуванні доданої вартості агропродовольства. Розрахунок зміни величини ВДВ із використанням дефлятора доводить незначне зростання, що дозволяє припустити вплив інфляційних процесів на величину показника. Узагальнено, що для сільського господарства створено несприятливі умови формування валової доданої вартості внаслідок нееквівалентності обміну з харчовою промисловістю та торгівлею, що потребує запровадження процесу регулювання формування валової доданої вартості аграрного сектору.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.subjectміжгалузеві відносини, агропродовольчий ланцюг, додана вартість, сільське господарство, харчова промисловість, торгівляuk_UA
dc.subjectintersectoral relations, agri-food chain, value added, agriculture, food industry, tradeuk_UA
dc.titleСучасний стан та тенденції формування міжгалузевих відносин в агропродовольчому комплексі Україниuk_UA
dc.title.alternativeThe current state and trends in the formation of intersectoral relations in the agri-food complex of Ukraineuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc338.436'06(477)uk_UA
dc.identifier.doi10.33245/2310-9262-2020-159-2-41-54-
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Сучасний стан та тенденції формування міжгалузевих відносин.pdf934,35 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.