Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/12922
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.author | Варченко, Ольга Олександрівна | - |
dc.contributor.author | Varchenko, Olga | - |
dc.date.accessioned | 2024-12-12T12:00:59Z | - |
dc.date.available | 2024-12-12T12:00:59Z | - |
dc.date.issued | 2020 | - |
dc.identifier.citation | Варченко О. О. Формування системи моніторингу агропродовольчого ринку // Економічний дискурс. 2020. Випуск 4. С. 15-26. | uk_UA |
dc.identifier.uri | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/12922 | - |
dc.description | In modern conditions, the problems of uncontrolled climate change, accompanied by the formation of new challenges to public welfare, are becoming especially acute. The growing human impact on the environment leads to an increase in the number of emergencies, accompanied by a sudden sharp deterioration in the living standards of a large number of people. They also require significant efforts and financial resources to minimize their impact on public welfare. Reserve funds in the budgets are not able to fully meet the need for financial resources to eliminate negative externalities, which raises the question of finding new stabilization tools for resolving these issues. The study is based on the use of the following methods: monographic – in formulating the purpose and conclusions of the study; theoretical generalization of existing approaches to the formation of the monitoring system in the practice of the world's leading countries; general scientific methods of cognition, such as the dialectical method, analysis and synthesis, induction and deduction, systemic integrated approach in substantiating measures to create a system of state monitoring of the agri-food market. The need to create a system for monitoring the agri-food market as a tool to achieve its balanced development by responding quickly to changes in market conditions based on making reasonable management decisions at the macro and micro levels is proved. The main blocks of the monitoring system of the agro-food sector of the economy are identified, namely: resource potential, efficiency of production activities and availability of resources; financial results; indicators of export activity; indicators of the microenvironment. Indicators and sources of their receipt, periodicity of information, which will help to achieve a higher level of awareness of all agri-food market participants and increase profitability of producers by identifying new markets, transformation of their production strategy for flexible adaptation of Ukrainian operators to globalization. Further scientific research of the problem should include substantiation of the constituent elements of information and analytical support of the agri-food market monitoring system and systematization of its filling sources, coordination of their formation at the macro and micro levels. | uk_UA |
dc.description.abstract | В сучасних умовах особливої гостроти набувають проблеми неконтрольованої зміни клімату, що супроводжуються формуванням нових викликів суспільному добробуту. Зростання впливу людини на навколишнє середовище веде до збільшення кількості надзвичайних ситуацій, що супроводжуються раптовим різким погіршенням рівня життя великої кількості людей. Вони також потребують значних зусиль та фінансових ресурсів для мінімізації їх наслідків для суспільного добробуту. Резервні фонди у складі бюджетів неспроможні повною мірою забезпечити потребу у фінансових ресурсах на ліквідацію негативних зовнішніх ефектів, що ставить питання про пошук нових стабілізаційних інструментів для вирішення цих проблем. Дослідження базується на використанні таких методів: монографічний – при формулюванні мети та висновків дослідження; теоретичного узагальнення існуючих підходів до формування системи моніторингу у практиці провідних країн світу; загальнонаукові методи пізнання, такі як діалектичний метод, аналіз і синтез, індукція та дедукція, системний комплексний підхід при обґрунтуванні заходів щодо створення системи державного моніторингу агропродовольчого ринку. Доведена необхідність створення системи моніторингу агропродовольчого ринку як інструменту досягнення його збалансованого розвитку шляхом оперативного реагування на зміни кон’юнктури ринку на основі прийняття обґрунтованих управлінських рішень на макро- та мікрорівнях. Визначено основні блоки системи моніторингу агропродоовльчого сектору економіки, а саме: ресурсного потенціалу, ефективності виробничої діяльності та забезпеченості ресурсами; фінансових результатів; показників експортної активності; показники мікрозовнішнього середовища. Обґрунтовано індикатори та джерела їх одержання, періодичність представлення інформації, що сприятиме досягненню вищого рівня інформованості всіх суб'єктів агропродовольчого ринку та підвищенню прибутковості виробників за рахунок виявлення нових ринків збуту, трансформації їх виробничої стратегії щодо гнучкої адаптації українських операторів до умов глобалізації. Перспективи. Подальші наукові дослідження проблеми мають передбачати обґрунтування складових елементів інформаційно-аналітичного забезпечення системи моніторингу агропродовольчого ринку та систематизацію джерел його наповнення, узгодження їх формування на макро- та мікрорівнях. | uk_UA |
dc.language.iso | uk | uk_UA |
dc.subject | моніторинг, агропродовольчий ринок, кон’юнктура ринку, ємність, ціни (тарифи) | uk_UA |
dc.subject | monitoring, agri-food market, market conditions, capacity, prices (tariffs) | uk_UA |
dc.title | Формування системи моніторингу агропродовольчого ринку | uk_UA |
dc.title.alternative | Formation of agricultural market monitoring system | uk_UA |
dc.type | Стаття | uk_UA |
dc.identifier.udc | 338.439.5-047.36 | uk_UA |
Розташовується у зібраннях: | Наукові публікації |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ МОНІТОРИНГУ АГРОПРОДОВОЛЬЧОГО РИНКУ (1).pdf | 264,39 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.