Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/12667
Назва: Теоретичні засади формування продовольчої безпеки країни
Інші назви: Theoretical foundations of the formation of the country's food security
Автори: Никоненко, Оксана Анатоліївна
Nykonenko, Oksana
Ключові слова: продовольча безпека,економіка країна,теоретичні засади ,формування продовольчої безпеки;food security, country's economy, theoretical foundations, formation of food security
Дата публікації: 2022
Видавництво: Економіка та держава №5
Бібліографічний опис: Никоненко О.А.Теоретичні засади формування продовольчої безпеки країни.Економіка та держава №5,2022.С.121-125
Короткий огляд (реферат): Продовольча безпека посідає важливе місце в дослідженнях соціально-економічного, політичного, екологічного, демографічного, управлінського, біологічного, інформаційного, інституціонального характеру та в інших наукових напрямах. Це означає, що проблема продовольчої безпеки є не лише актуальною, але й ще складною, багатогранною та багаторівневою. Узагальнимо еволюцію підходів до визначення продовольчої безпеки та виділимо контент кожного із етапів. Для більшості наукових праць, у яких зроблено спробу щодо систематизації підходів до оцінки та визначення продовольчої безпеки є фокусування уваги не на конкретні дії держав або міжнародних організацій, а на документи декларативного характеру — меморандуми, рішення конференцій, наукові конференції. Узагальнення наукової літератури з питань забезпечення продовольчої безпеки дозволило систематизувати еволюції підходів до розуміння цієї економічної категорії. Так, привертання уваги світової спільноти до проблем виробництва продовольства, голоду, недоїдання та здоров'я були ще до створення ФАО. Узагальнюючи вищезазначене, покладено початок виходу цієї проблеми на міжнародний рівень, піднімаються питання "свободи від нужди", "свободи від голоду" та "досягнення економіки достатку", вирішення яких залежать від темпів економічного зростання, динаміки світового виробництва зернових, достатності продовольства у світі та вплив на рівень бідності та наявності й зміни кількості робочих місць. Отже, для етапу еволюції підходів до продовольчої безпеки, який припав на сімдесяті роки минулого століття, характерним є акцент на контролі світових запасів продовольства з метою забезпечення стабільного постачання продовольством населення та скорочення коливань цін на продукти харчування
Опис: Food security occupies an important place in the studies of socio-economic, political, environmental, demographic, managerial, biological, informational, institutional and in other scientific areas. This means that the problem of food security is not only urgent, but also complex, multifaceted and multi-level. Let's summarize the evolution of approaches to determining food security and highlight the content of each stages For most scientific works in which an attempt is made to systematize approaches to assessment and defining food security is focusing attention not on specific actions of states or international organizations, but on documents of a declarative nature - memoranda, decisions of conferences, scientific conferences. The generalization of scientific literature on issues of ensuring food security made it possible to systematize the evolution of approaches to understanding this economic category. Yes, attracting world attention communities to the problems of food production, hunger, malnutrition and health were even before creation FAO. Summarizing the above, the beginning of the emergence of this problem at the international level has been set, the issues of "freedom from want", "freedom from hunger" and "achieving an economy of abundance" are raised, the solutions of which depend on the rates of economic growth, the dynamics of global grain production, the sufficiency of food in the world, and the impact on the poverty level and the availability and changes in the number of workers places So, for the stage of evolution of approaches to food security, which fell on the seventies of the past century, the emphasis on controlling world food stocks in order to ensure a stable supply of food to the population and reduce fluctuations in food prices is characteristic
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/12667
УДК: 338.439.01:351.778.2
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
21.pdf164,2 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.