Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/12589
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.author | Приліпко, Тетяна Миколаївна | - |
dc.contributor.author | Prilipko, Tetiana | - |
dc.contributor.author | Букалова, Наталія Володимирівна | - |
dc.contributor.author | Bukalova, Natalia | - |
dc.contributor.author | Бетлінська, Т.М. | - |
dc.contributor.author | Betlinska, T. | - |
dc.date.accessioned | 2024-10-09T12:01:56Z | - |
dc.date.available | 2024-10-09T12:01:56Z | - |
dc.date.issued | 2024 | - |
dc.identifier.citation | Приліпко Т.М. Морфологічні показники крові бичків симентальської породи на відгодівлі при використанні антиоксиданту «Бісфенол-5» / Т.М. Приліпко, Н.В. Букалова, Т.М. Бетлінська // Таврійський науковий вісник. - 2024. - № 135. - Ч. 2. - С.194-199. | uk_UA |
dc.identifier.uri | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/12589 | - |
dc.description | According to the composition of the blood, one can judge the physiological state of the animal, which included in the diet a daily studied drug – the antioxidant “Bisphenol-5”. The introduction of the drug into the diet of fattening bulls in different doses for 122 days did not have a negative effect on the morphological parameters of the blood and the intensity of their growth. Compared with the individuals of the control group, the greatest increase in the content of erythrocytes (25.79 %) and hemoglobin (5.5 %) in the blood was ob-served on the 114th day of the experiment in bulls of the second experimental group, which were replaced daily with 100 g of a premix containing an antioxi-dant “Bisphenol-5”. During the experiment, the average daily gain in live weight of young cattle of the second experimental group was 1275.4 g, or 14.2 % more than in the control. The results of hematological studies indicate that the composition of the blood of the experimental bulls underwent changes depending on age, growth intensity, and antioxidant feeding. The bulls of the experimental groups differed in the maximum content of formed elements in the blood in all age periods. On the 114th day of the experiment, the concentration of hemoglobin and erythrocytes in the blood of young animals of the I experimental group exceeded the analogues of the control group by 0.2 g/l (0.19 %) and 0.44x1012/l (5.79 %), respectively, of the II experimental group group – by 6.0 g/l (5.5 %) and 1.96x1012/l (25.79 %), III research group – by 4.8 g/l (4.41 %) and 0.4x1012/ l (5.27 %). Therefore, bulls that received bran enriched with the antioxidant “Bisphenol 5” were characterized by a higher level of metabolic processes in the body compared to the analogues of the control group. In general, the morphological indicators of blood in bulls of the control and experimental groups were within the physiological norm. The feeding of young cattle with an antioxidant had a positive effect on those blood parameters that characterize their better growth and development. Moreover, the greatest increase in the content of erythrocytes and hemoglobin in the blood occurred in steers that received 100 g of premix containing the antioxidant “Bisphenol 5”, which ultimately led to a higher growth intensity and meat productivity. | uk_UA |
dc.description.abstract | За складом крові можна будувати висновки про фізіологічному стані тварини, якому в раціон включали щоденно досліджуваний препарат – антиоксидант «Бісфенол-5». Вве- дення препарату в раціон бичків на відгодівлі в різних дозах протягом 122 діб не мало негативного впливу на морфологічні показники крові та інтенсивність їх зростання. Порівняно з особами контрольної групи найбільше підвищення вмісту еритроцитів (25,79 %) та гемоглобіну (5,5 %) у крові спостерігали на 114 добу експерименту у бич- ків другої дослідної групи, яким щодня частину концентратів замінювали 100 гпреміксу, що містить антиоксидант «Бісфенол-5». За дослід середньодобовий приріст живої маси молодняку великої рогатої худоби другої дослідної групи становив 1275,4 г, або на 14,2 % більше, ніж у контролі. Результати гематологічних досліджень свідчать про те, що склад крові піддослідних бичків зазнавав змін як залежно від віку, інтенсивності росту, так і згодовування антиоксиданту. Максимальним вмістом формених елементів у крові у всі вікові періоди відрізнялися бички дослідних груп. На 114-ту добу досвіду з концен- трації гемоглобіну та еритроцитів у крові молодняк I дослідної групи перевищував ана- логів контрольної групи відповідно на 0,2 г/л (0,19 %) та 0,44х1012/л (5,79 %), II дослідної групи – на 6,0 г/л (5,5 %) та 1,96х1012/л (25,79 %), III дослідної групи – на 4,8 г/л (4,41 %) та 0, 4х1012/л (5,27 %). Отже, бички, які одержували висівки збагачені антиоксидантом «Бісфенол 5», характеризувалися вищим рівнем обмінних процесів в організмі порівняно з аналогами контрольної групи. Загалом, морфологічні показники крові у бичків контроль- ної та дослідних груп перебували в межах фізіологічної норми. Згодовування ж молодняку великої рогатої худоби антиоксиданту позитивно позначилося на тих показниках крові, які характеризують їх кращий ріст і розвиток. Причому найбільше підвищення в крові вмісту еритроцитів і гемоглобіну мало місце у бичків, які отримували 100 г преміксу, що містить антиоксидант «Бісфенол 5», що, зрештою, зумовило у них більш високу інтен- сивність росту і м’ясну продуктивність. | uk_UA |
dc.language.iso | uk | uk_UA |
dc.subject | бички на відгодівлі | uk_UA |
dc.subject | еритроцити | uk_UA |
dc.subject | антиоксидант | uk_UA |
dc.subject | показники крові | uk_UA |
dc.subject | кров | uk_UA |
dc.subject | ВРХ | uk_UA |
dc.subject | бички | uk_UA |
dc.subject | fattening bulls | uk_UA |
dc.subject | antioxidant | uk_UA |
dc.subject | blood parameters | uk_UA |
dc.subject | erythrocytes | uk_UA |
dc.subject | blood | uk_UA |
dc.subject | cattle | uk_UA |
dc.title | Морфологічні показники крові бичків симентальської породи на відгодівлі при використанні антиоксиданту «Бісфенол-5» | uk_UA |
dc.title.alternative | Morphological indicators of the blood of Simmental steers for fattening when using the antioxidant “Bisphenol-5” | uk_UA |
dc.type | Стаття | uk_UA |
dc.identifier.udc | 619: 614.31: 637 | uk_UA |
Розташовується у зібраннях: | Наукові публікації |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
morfologichni_pokaznyky.pdf | 391,12 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.