Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/12394
Назва: Досвід експлуатації роботизованих систем доїння і первинної обробки молока в ТДВ «Терезине» Білоцерківського району Київської області
Інші назви: Experience in operation of robotic milking and primary milk processing systems at "Terezyne" farm of Bilotserkivskyi district, Kyiv region
Автори: Ткачук, Євгеній Миколайович
Tkachuk, Ievhenii
Ключові слова: молочна ферма;dairy farm;технологія;technology;роботизоване доїння;robotic milking;продуктивність;productivity;якість молока;milk quality;рентабельність;profitability;затрати праці;labor costs
Дата публікації: гру-2023
Видавництво: Білоцерківський національний аграрний університет
Бібліографічний опис: Ткачук Є. М. Досвід експлуатації роботизованих систем доїння і первинної обробки молока в ТДВ «Терезине» Білоцерківського району Київської області : кваліфікаційна робота магістра : спец. 204 "Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва". ОПП "Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва" / БНАУ ; Наук. кер. М.М. Луценко, професор. - Біла Церква, 2023. 50 с.
Короткий огляд (реферат): Магістерська робота виконана за результатами функціонування молочної ферми на 500 корів впродовж періоду з 2014 по 2022 рік. Метою роботи було дослідити адаптацію високопродуктивних корів до умов роботизованого доїння в період експлуатації даної ферми. В процесі виконання даної магістерської роботи вивчено стан, проблеми та перспективи розвитку нових технологій в Україні, проведений аналіз конструкції та технології доїння корів на роботизованій доїльній установці, досліджено безпосередньо процес молоковіддачі у корів як по всьому вимені, так і по окремих його частках. В рамках даної магістерської роботи ми вивчали також кратність доїння корів різної лактації, продуктивність корів в динаміці за період використання роботизованих систем за показниками надою і жирності молока. Враховуючи те, що технологія «мотиваційного» доїння корів значно відрізняється від традиційної ми вивчали також стан молочної залози за період експлуатації роботизованих систем, якість молока та відповідність його українським і європейським нормативам. Проведений розрахунок економічної ефективності виробництва молока в умовах роботизованого доїння корів. Дослідженнями встановлено, що лише впровадження в Україні нових ресурсоощадних технологій виробництва молока дозволить вести молочне скотарство з кризового стану, збільшити валове виробництво молока високої якості. Аналіз конструкції роботизованої доїльної установки показав, що основним робочим елементом є багатофункціональний маніпулятор до складу якого входить привідна частина, рука в зборі та тримач доїльних стаканів. Пошук дійок здійснюється за допомогою камер спостереження та двох лазарів. Встановлено, що роботизована доїльна установка забезпечує повноцінну реалізацію рефлексу молоковіддачі у корів, про що свідчить максимальна інтенсивність молоковіддачі у корів уже на першій хвилині доїння. Встановлено також, що кількість заходів корів на доїння залежить від лактації та добового надою молока. При добовій продуктивності корів першої лактації на рівні 20 кг тварини заходять на доїння 2,17 рази, а за продуктивності більше 40 кг – 3 рази. За період використання роботизованих систем доїння продуктивність корів з кожним роком збільшувалася з 8014 кг за лактацію у 2014 році до 9150 кг у 2022 році. Роботизовані системи забезпечують чисте і повне видоювання корів про що свідчить висока жирність молока на рівні 4,01…4,25 процентів. Проведені дослідження також засвідчили низький рівень захворюваності корів маститом (3,0…1,7%), що позитивно вплинуло і на якість молока за бактеріальним обсіменінням, яке знаходиться на рівні 21,5 …50,0 КУОсм3, що відповідає вимогам європейських стандартів до молока, як сировини для виготовлення продуктів дитячого харчування. Розрахунок економічної ефективності технології виробництва молока на роботизованій молочній фермі показав високу його ефективність, рентабельність виробництва складає 76%, а затрати праці на виробництво 1ц молока складають лише 1,0 людино-годину, що відповідає європейському рівню. Таким чином проведені дослідження підтвердили високу ефективність технології роботизованого доїння корів в умовах України і рекомендовано до широкого впровадження. Кваліфікаційна робота містить 50 сторінок, 14 таблиць, 1 рисунок, список літературних джерел складає 53.
Опис: The master's thesis is based on the results of the operation of a dairy farm for 500 cows during the period from 2014 to 2022. The purpose of the work was to investigate the adaptation of highly productive cows to the conditions of robotic milking during the operation of this farm. In the course of this master's thesis, the state, problems and prospects of the development of new technologies in Ukraine were studied, the design and technology of milking cows on a robotic milking machine was analyzed, and the process of milk production in cows both throughout the udder and in its individual parts was directly studied. Within the framework of this master's thesis, we also studied the milking frequency of cows of different lactations, the productivity of cows in the dynamics during the period of use of robotic systems according to indicators of milk yield and fat content. Given that the technology of "motivational" milking of cows is significantly different from the traditional one, we also studied the state of the mammary gland during the period of operation of robotic systems, the quality of milk and its compliance with Ukrainian and European standards. The calculation of the economic efficiency of milk production in the conditions of robotic milking of cows was carried out. Research has established that only the introduction of new resource-saving milk production technologies in Ukraine will allow dairy farming to be brought out of a crisis state, and the gross production of high-quality milk will be increased. The analysis of the design of the robotic milking unit showed that the main working element is a multifunctional manipulator, which includes a drive part, an arm assembly and a holder for milking cups. The search for fish is carried out with the help of surveillance cameras and two lasers. It was established that the robotic milking unit ensures the full implementation of the milking reflex in cows, which is evidenced by the maximum intensity of milking in cows already in the first minute of milking. It is also established that the number of cows for milking depends on lactation and daily milk yield. With the daily productivity of the cows of the first lactation at the level of 20 kg of the animal come to milking 2.17 times, and with productivity more than 40 kg - 3 times. During the period of use of robotic milking systems, cows' productivity increased every year from 8014 kg per lactation in 2014 to 9150 kg in 2022. The robotic systems provide clean and complete speculation of cows, which is evidenced by the high fat content of milk at 4.01… 4.25 percent. The conducted studies also proved a low incidence of mastitis in cows (3.0...1.7%), which had a positive effect on the quality of milk according to bacterial insemination, which is at the level of 21.5...50.0 CFUcm3, which meets the requirements of European standards for milk as a raw material for the production of baby food products. The calculation of the economic efficiency of milk production technology on a robotic dairy farm showed its high efficiency, the profitability of production is 76%, and the labor costs for the production of 1t of milk are only 1.0 man-hours, which corresponds to the European level. In this way, the conducted research confirmed the high efficiency of the technology of robotic milking of cows in the conditions of Ukraine and is recommended for wide implementation. The qualification work contains 50 pages, 14 tables, 1 figure, the list of literary sources is 53.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/12394
Розташовується у зібраннях:Кваліфікаційні роботи (магістри)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
robotic_milking_of_cows.pdf862,74 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.