Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/12165
Title: Еволюція культури пшениці в Україні за різних систем землеробства до ХХ століття
Other Titles: The evolution of wheat culture in Ukraine under different farming systems until the 20th century
Authors: Примак, Іван Дмитрович
Войтовик, Михайло Вікторович
Примак, Олена Іванівна
Prymak, Ivan
Voitovyk, Mykhailo
Prymak, Olena
Keywords: еволюція, пшениця, системи землеробства, експорт, урожайність, зернові культури, посівні площі.;evolution, wheat, farming systems, export, productivity, grain crops, sown areas
Issue Date: 2014
Publisher: Агробіологія
Citation: Примак І.Д. Еволюція культури пшениці в Україні за різних систем землеробства до ХХ століття / Примак І.Д., Войтовик М.В., Примак О.І. // Агробіологія: Збірник наукових праць. – Біла Церква: БНАУ. – 2014. – Вип. 1(109). – С. 5-11
Abstract: Висвітлено еволюцію культури пшениці за примітивних, екстенсивних і частково перехідних систем землеробства в Україні. Зосереджено увагу на зернове господарство трипільського періоду, урожайність і частку посівних площ пшениці. Наведені результати археологічних досліджень, основні елементи агротехніки пшениці і можливості експорту зерна цієї культури. Встановлено порівняно швидку еволюцію культури пшениці в Придніпров’ї в скіфську епоху, а в VI-V ст. до н.е. вона була провідною рослиною на всьому півдні України. Племена скіфів вирощували пшеницю в І тисячолітті до н.е. в середньому і нижньому Придніпров’ї і в басейні Дністра як для власних потреб, так і для експорту. У ХVI ст. на півдні Росії основні площі ріллі були під посівами озимого жита. У другій половині ХVIІІ ст. озиму і яру пшеницю висівали на староорних тучних чорноземах і новині, зрідка на облогових і перелогових землях. The evolution of wheat culture under primitive, extensive and partially transitional farming systems is highlighted in Ukraine. Attention is focused on the grain economy of the Trypil period, productivity and the share of sown areas wheat The results of archaeological research, the main elements of wheat agrotechnics and possibilities are presented grain export of this crop. A relatively rapid evolution of the wheat culture in the Dnieper region into the Scythian culture has been established era, and in the VI-V centuries. B.C. it was the leading plant in the entire south of Ukraine. Scythian tribes were cultivated wheat in the 1st millennium BC in the middle and lower Dnieper region and in the Dniester basin, both for own needs and for export. In the 16th century in the south of Russia, the main arable areas were planted with winter rye. In the second half of the XVIII century Art. winter and spring wheat were sown on old arable fertile chernozems and new ones, occasionally on siege and fallow lands lands.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/12165
metadata.dc.identifier.udc: 633. 11:575.8(477)
Appears in Collections:Наукові публікації



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.