Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/12020
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.author | Варченко, Ольга Мироновна | - |
dc.contributor.author | Varchenko, Olha | - |
dc.contributor.author | Крисанов, Дмитрий Федосеевич | - |
dc.contributor.author | Krysanov, Dmytro | - |
dc.contributor.author | Герасименко, Ірина Олександрівна | - |
dc.contributor.author | Gerasimenko, Iryna | - |
dc.contributor.author | Ткаченко, Катерина Віталіївна | - |
dc.contributor.author | Tkachenko, Kateryna | - |
dc.contributor.author | Варченко, Ольга Олександрівна | - |
dc.contributor.author | Varchenko, Olha | - |
dc.contributor.author | Тур, Олеся Василівна | - |
dc.contributor.author | Tur, Olesіa | - |
dc.date.accessioned | 2024-06-25T07:00:03Z | - |
dc.date.available | 2024-06-25T07:00:03Z | - |
dc.date.issued | 2024 | - |
dc.identifier.citation | Варченко О.М., Крисанов Д.Ф., Герасименко І.О., Ткаченко К.В., Варченко О.О., Тур О. В. Діяльність підприємств харчової індустрії України у кризові, проміжні та воєнний періоди. Продовольчі ресурси, Т. 12 (2024), № 22. С. 219-234. | uk_UA |
dc.identifier.uri | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/12020 | - |
dc.description | The research is a set of theoretical, methodical and applied aspects of conducting business by enterprises of the food industry of Ukraine in conditions of permanent variability of the internal situation (agrarian crises and local recessions, intermediate periods, the war stage) and increased turbulence in the external environment. Purpose. To reveal the current state and generalize the peculiarities of conducting agrarian business by food industry enterprises in the conditions of permanent emergence of agrarian crises and local recessions and increased external turbulence, to substantiate recommendations of practical content aimed at ensuring their sustainable development in the post-war period. Methods. The basis of the conducted research was general scientific and special research methods, in particular: systematic and retrospective analysis – to establish the structural and dynamic features of the development of enterprises in the food industry in the pre-war period; formalization, analysis and synthesis – to identify and evaluate the variable dynamics of enterprises that produced and sold food products, against the background of a gradual decrease in its volumes after the local peak (2017); comparative analysis – when studying the activities of enterprises of various product areas; economic and statistical; tabular. Results. The causes and consequences of the real impact of agrarian crises on the functioning of the main branches of the food industry, as well as their activities in the inter crisis period and the first year of the war, have been established. It was found that the reduction in the number of economic entities of the food complex took place at a much lower rate than in the national economy as a whole, and this ensured a more active preservation of the network of food enterprises, compared to their total contingent. The peculiarities of the functioning of food enterprises according to various models of stability in relation to agrarian crises are revealed: they are mainly correlated with the decline in production; especially they did not show dependence on agrarian crises, they are stable in relation to declines in production and crisis periods. The main conditions that ensured the sustainable development of the food industry, regardless of the period of their operation, were identified and established. Scope of results. The research results include theoretical principles and practical approaches to uncovering the peculiarities of the functioning and efficiency of food industry enterprises in crisis (macro-decline), inter-crisis and war periods. The identified trends will be used to revive the potential of the food industry in the process of liquidating the consequences of the occupation of part of the Ukrainian territory and intensifying the activities of enterprises using means and tools to support them. | uk_UA |
dc.description.abstract | Сукупність теоретичних, методичних та прикладних аспектів ведення бізнесу підприємствами харчової індустрії України в умовах перманентної мінливості внутрішньої ситуації (аграрні кризи і локальні спади, проміжні періоди, воєнний етап) та посилення турбулентності у зовнішньому середовищі. Мета. Розкрити сучасний стан та узагальнити особливості ведення аграрного бізнесу підприємствами харчової індустрії в даних умовах, обгрунтувати рекомендації практичного змісту, спрямовані на забезпечення їх сталого розвитку у повоєнний період. Методи. Основою проведених досліджень були загальнонаукові та спеціальні методи досліджень, зокрема: системного та ретроспективного аналізу - для встановлення структурно-динамічних особливостей розвитку підприємств галузей харчової індустрії у довоєнний період: формалізації, аналізу і синтезу - для виявлення та оцінювання варіативної динаміки підприємств, що продукували та реалізували продовольчу продукцію, на тлі поступового зменшення її обсягів після локального піку (2017 р.): порівняльного аналізу - при дослідженні діяльності підприємств різних прод\:ктових напрямів; економіко-статистичний; табличний. Результати. Встановлено причини і наслідки реального впливу аграрних криз на функціонування основних галузей харчової індустрії, а також їх діяльності у міжкризовому періоді та першому воєнному році. Виявлено, що скорочення кількості суб 'єктів господарювання продовольчого комплексу відбувалося значно меншими темпами, ніж по національній економіці загалом, і це забезпечило більш активне збереження мережі харчових підприємств, порівняно із їх загальним контингентом. Розкрито особливості функціонування харчових підприємств за різними моделями стійкості стосовно аграрних криз: переважно корелюють із спадом виробництва, особливо не проявили залежності від аграрних криз, стійкі по відношенню до спадів виробництва і кризових періодів. Виявлено та встановлено основні умови, які убезпечили стійкий розвиток харчових галузей, незалежно від періоду їх функціонування. Сфера застосування результатів. Результати досліджень включають теоретичні засади і практичні підходи щодо розкриття особливостей функціонування та ефективності діяльності харчових підприємств промисловості в умовах кризових (макроспадних), міжкризових та воєнних періодів. Виявлені тенденції будуть використані при відродженні потенціалу харчової індустрії в процесі ліквідації наслідків окупації частини української території та активізації діяльності підприємств із використання засобів й інструментів їх підтримки. | uk_UA |
dc.language.iso | uk | uk_UA |
dc.publisher | Інститут продовольчих ресурсів НААН | uk_UA |
dc.subject | харчова індустрія, підприємства, зайнятість, рентабельність, прибутковість та збитковість, ефективність і результативність. | uk_UA |
dc.subject | food industry, enterprises, employment, profitability, profitability and loss, efficiency and effectiveness | uk_UA |
dc.title | Діяльність підприємств харчової індустрії України у кризові, проміжні та воєнний періоди | uk_UA |
dc.title.alternative | Activities of enterprises of the food industry of ukraine in crisis, intermediate and wartime periods | uk_UA |
dc.type | Стаття | uk_UA |
Розташовується у зібраннях: | Наукові публікації |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Стаття Продовольчі ресурси.pdf | 11,86 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.