Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/11737
Назва: Фізико-хімічні показники сінажу люцерни за різних режимів його ферментування
Інші назви: Physico-chemical indicators of lalfena cayage under different modes of its fermentation
Автори: Мітіогло, Лариса Василівна
Mitiohlo, Larysa
Мерзлов, Сергій Віталійович
Merzlov, Serhii
Мерзлова, Галина Вікторівна
Merzlova, Halyna
Ключові слова: зіпсований корм;spoiled feed;мінеральні речовини;minerals;бактерії;bacteria;компост;compost;температура;temperature;Фосфор;Phosphorus;Кальцій;Calcium
Дата публікації: 2023
Видавництво: Національний університет біоресурсів і природокористування України
Бібліографічний опис: Мітіогло Л. В. Фізико-хімічні показники сінажу люцерни за різних режимів його ферментування / Л. В. Мітіогло, С. В. Мерзлов, Г. В. Мерзлова // Наукові доповіді НУБіП України – 2023. – № 5/105.doi.org/10.31548/dopovidi5(105).2023.015
Короткий огляд (реферат): За порушення технології заготівлі та використання сінажу люцерни значна його маса псується, що у свою чергу вимагає додаткових витрат для його утилізації. Неконтрольоване його гниття має негативний вплив на навколишнє середовище. Ефективним способом утилізації зіпсованого сінажу є його ферментування із використанням біопрепаратів. Невивченим є компостування зіпсованого сінажу за допомогою біодеструкторів вітчизняного виробництва БТУ-ЦЕНТР. Метою роботи було встановлення фізико-хімічних показників ферментованого сінажу за дії різних доз біодеструктора. Ферментацію зіпсованого сінажу здійснювали у буртах. У контролі ферментування проводили без використання біодеструкторів. У І, ІІ та ІІІ дослідній групі зіпсований сінаж обробляли біодеструктором у дозі 5,0; 10,0 та 20,0 см3/т. Під час експерименту визначали температуру компостованої маси, вміст у сінажі сирого протеїну, Нітрогену, Фосфору та Кальцію. Доведено, що температура ферментування сінажу люцерни змінювалась в залежності від дози використання біодеструктора. Порівнюючи між дослідними групами найбільша температура була встановлена у біомасі сінажу куди додавали біодеструктор у дозі 20,0 см3/т. Найдовше компостування сінажу люцерни у термофільному режимі було у ІІІ дослідній групі. За ферментування встановлено зниження вмісту сирого протеїну, Фосфору та Нітрогену у сінажі люцерни як у контролі так і у дослідних групах. На статистично значущу величину підвищується вміст Кальцію у ферментованій біомасі із дослідних груп відносно показника у сінажі до компостування. Науково-практичний інтерес представляють подальші дослідження вмісту бактерій у ферментованій біомасі зіпсованого сінажу люцерни за використання вітчизняного біодеструктора.
Опис: Due to violation of harvesting technology and use of alfalfa hay, a significant amount of it spoils, which in turn requires additional costs for its disposal. Its uncontrolled decay has a negative impact on the environment. Fermentation with the use of biological preparations is an effective way of disposing of spoiled hay. Composting of spoiled hay using domestically produced biodestructors of BTU-CENTER is unexplored. The aim of the work was to determine the physico-chemical parameters of fermented hay under the action of different doses of the biodestructor. Fermentation of spoiled hay was carried out in sideboards. In control, fermentation was carried out without the use of biodestructors. In the 1st, 2nd, and 3rd experimental groups, spoiled hay was treated with a biodestroyer at a dose of 5.0; 10.0 and 20.0 cm3/t. During the experiment, the temperature of the composted mass, the content of crude protein, nitrogen, phosphorus and calcium in the hay were determined. It was proved that the fermentation temperature of alfalfa hay varied depending on the dose of the biodestructor. Comparing between the experimental groups, the highest temperature was set in the biomass of haylage, where the biodestructor was added at a dose of 20.0 cm3/t. The longest composting of alfalfa hay in the thermophilic mode was in the III experimental group. During fermentation, a decrease in the content of crude protein, phosphorus and nitrogen in alfalfa hay was found in both control and experimental groups. Calcium content in fermented biomass from experimental groups increases by a statistically significant amount relative to the indicator in hay before composting. Further studies of the content of bacteria in the fermented biomass of spoiled alfalfa hay using a domestic biodestructor are of scientific and practical interest.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/11737
ISSN: 2223-1609
УДК: 636.5.083.15:631.233
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
fizyko-khimichni_pokaznyky.pdf452,24 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.