Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/11647
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorЗахарчук, Михайло Сергійович-
dc.contributor.authorZakharchuk, Mykhailo-
dc.contributor.authorБомко, Віталій Семенович-
dc.contributor.authorBomko, Vitalii-
dc.contributor.authorСиваченко, Євгеній Вікторович-
dc.contributor.authorSyvachenko, Yevhenii-
dc.date.accessioned2024-06-07T09:15:14Z-
dc.date.available2024-06-07T09:15:14Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationЗахарчук М. С. Вплив протеїнату купруму на показники крові у курчат-бройлерів / М. С. Захарчук, В. С. Бомко, Є. В. Сиваченко // Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького. Серія: Сільськогосподарські науки.- 2024.- № 26 (100). - С. 224-228.doi:10.32718/nvlvet-a10035uk_UA
dc.identifier.issn2707‐5834-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/11647-
dc.descriptionThe data obtained during the scientific and economic experiment show that the replacement of copper sulfate with copper proteinate in broiler chickens, even in smaller doses, did not significantly affect hemato-logical and biochemical blood parameters. Some increase in the total level of albumins and globulins, the activity of aspartate aminotransferase and alanine aminotransferase, and the content of calcium, phospho-rus and copper in blood serum was noted.Introduction of cuprum proteinate to compound feed to broiler chickens of the third experimental group in doses of 13.9; 12.6 and 9.0 g/t (on average for 42 days – 12.5 g/t) contributed to a probable increase in total protein by 14.2 % (Р < 0.05) on the 30th day of the experi-ment and by 12.3 % (Р < 0.05) on the 42nd day of the experiment compared to the control group. At the same time, the level of albumins increased by 11.9 % (Р < 0.05) and 15.8 % (Р < 0.05), and globulins by 12.0 % (Р < 0.05) and 10.7%, respectively. This fact shows that reducing the dose of cuprum proteinate has a positive effect on protein synthesis, activation of albumin and globulin synthesis occurs, which reduces the load on the immune system of broiler chickens and has a positive effect on protein metabolism.On the 42nd day of the experiment, the calcium content in the blood of all groups increased, but in the experimental groups it was higher than the control indicator in the second group by 4.8 % and by 5.6 % in the third experimental group. Regarding the level of Phosphorus in the blood serum of experimental groups of broil-er chickens, its amount increased to 1.85–1.96 mmol/l on the 42nd day. The content of cuprum in the blood of broiler chickens, which were fed cuprum proteinate as part of compound feed, was probably higher than the indicator of the control group. Chickens of the second experimental group, which were fed cuprum proteinate in quantities of 18.2; 16.8 and 12.0 g/t of compound feed exceeded their counterparts by 14.0–16.3% (Р < 0.05). Broiler chickens of the third experimental group, which were added to compound feed with cuprum proteinate in doses of 13.9, 12.6 and 30 g/t, prevailed on day 30 of the experiment by 18.8 % (Р < 0.01), and on day 42 day by 18.9 % (Р < 0.01).A higher level of Calcium and Phosphorus in the blood serum of experimental broiler chickens indicates an increase in the resistance of the bird to infections and better mineralization of bone tissue. Feeding of cuprum proteinate to broiler chickens makes it possible to reduce the dose of the trace element in compound feed, which reduces the burden on the bird's body and increases the biological availability of mineral compounds.uk_UA
dc.description.abstractДані, отримані під час проведення науково-господарського досліду, свідчать, що заміна курчатам-бройлерам сірчанокислого купруму на протеїнат купруму навіть в менших дозах суттєво не вплинула на гематологічні та біохімічні показники крові. Виявлено деяке підвищення загального рівню альбумінів і глобулінів, активності аспартатамінотрансферази та аланінамінотрансферази, вмісту Кальцію, Фосфору та Купруму у сироватцікрові. Введення до комбікорму протеїнату купруму курчатам-бройлерам третьої дослідної групи у дозах 13,9; 12,6 та 9,0 г/т (всередньому за 42 дні – 12,5 г/т) сприяло вірогідному збільшенню загального білка на 14,2 % (Р < 0,05) на 30 день досліду і на 12,3 % (Р < 0,05) на 42 день досліду порівняно з контрольною групою. Рівень альбумінів при цьому підвищився на 11,9 % (Р < 0,05) та 15,8 % (Р < 0,05), а глобулінів на 12,0 % (Р < 0,05) та 10,7 % відповідно. Цей факт свідчить, що зменшення дози протеїнату купруму позитивно впливає на синтез білка, відбувається активація синтезу альбуміну і глобуліну, що зменшує навантаження на імунну систему курчат-бройлерів та позитивно впливає на білковий обмін. На 42-у добу досліду вміст Кальцію в крові усіх груп підвищився, проте у дослідних групах був вищим за контрольний показник у другій групі на 4,8 % та на 5,6 % у третій дослідній групі. Щодо рівня Фосфору в сироватці крові дослідних груп курчат-бройлерів, то його кількість на 42-у добу зросла до 1,85–1,96 ммоль/л. Вміст Купруму у крові курчат-бройлерів, яким згодовували у складі комбікорму протеїнат купруму, вірогідно був вищий за показник контрольної групи. Курчата другої дослідної групи, яким згодовування протеїнат купруму у кількостях 18,2; 16,8 і 12,0 г/т комбікорму, переважали своїх аналогів на 14,0–16,3 % (Р < 0,05). Курчата-бройлери третьої дослідної групи, яким додавали до комбікорму протеїнат купруму у дозах 13,9, 12,6 та 30 г/т, переважали на 30 добу досліду контрольних аналогів на 18,8 % (Р < 0,01), а на 42 добу на 18,9 % (Р < 0,01). Вищий рівень Кальцію та Фосфору в сироватці крові дослідних курчат-бройлерів свідчить про підвищення резистентності птиці до інфекцій та кращу мінералізацію кісткової тканини. Згодовування протеїнату купруму курчатам-бройлерам дає змогу зменшити дозу мікроелемента в комбікормах, що знижує навантаження на організм птиці та підвищує біологічну доступність мінеральних сполук.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherЛьвівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького.uk_UA
dc.subjectкурчата-бройлериuk_UA
dc.subjectbroiler chickensuk_UA
dc.subjectпреміксuk_UA
dc.subjectpremixuk_UA
dc.subjectмікроелементиuk_UA
dc.subjecttrace elementsuk_UA
dc.subjectсірчанокислі солі купрумуuk_UA
dc.subjectcuprum sulfate saltsuk_UA
dc.subjectпротеїнат купрумуuk_UA
dc.subjectcuprum proteinateuk_UA
dc.subjectкровuk_UA
dc.subjectblooduk_UA
dc.subjectсироватка кровіuk_UA
dc.subjectblood serumuk_UA
dc.subjectзагальний білокuk_UA
dc.subjecttotal proteinuk_UA
dc.subjectальбумінuk_UA
dc.subjectalbuminuk_UA
dc.subjectглобулінuk_UA
dc.subjectglobulinuk_UA
dc.titleВплив протеїнату купруму на показники крові у курчат-бройлерівuk_UA
dc.title.alternativeEffect of cuprum proteinate on blood parameters in broiler chickensuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc636.52/58.053.09.087.72uk_UA
dc.identifier.doi10.32718/nvlvet-a10035-
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
vplyv_proteinatu_kuprumu.pdf489,09 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.