Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/10874
Title: Pre-sowing stimulation of wheat seed growth by infrared radiation
Other Titles: Передпосівна стимуляція росту насіння вгеату інфрачервоним випромінюванням
Authors: Трегуб, Микола Іларіонович
Tregub, Mykola
Червінський, Леонід Степанович
Сhervinsky, Leonid
Макода, Світлана Леонідівна
Makoda, Svitlana
Keywords: Infrared Irradiation, pre-sowing stimulation, Growth Parameters, quality wheat, Thermostat.;Інфрачервоне опромінення, передпосівна стимуляція, параметри росту, якісна пшениця, термостат.
Issue Date: Feb-2022
Publisher: Malaysian Journal of Sustainable Agriculture (MJSA)
Citation: Chervinsky L. Pre-Sowing Stimulation Of Wheat Seed Growth By Infrared Radiation/ L. Chervinsky, M. Tregub, S. Makoda //, Malaysian Journal of Sustainable Agriculture (MJSA), Zibeline International Publishing. -2022.- vol. 6(2), P. 79-80. DOI: http://doi.org/10.26480/mjsa.02.2022.79.80
Series/Report no.: Відсутня;Відсутня
Abstract: Wheat production is the most common edible crop in the world, accounting for one third of the world's diet. Therefore, the main thesis of the development of modern crop production in Ukraine is to reduce costs and introduce innovative technologies for the production of quality wheat. The quality of grain and seed depends on many factors, namely: agro-climatic conditions, sowing condition of the seed material, quality characteristics of the soil, yielding properties of seeds, pre-sowing seed treatment. etc. For this purpose, the photosynthesis and intensity of photosynthesis need to be limited to the width of the leaf and the height of the leaves by a smaller cut of the stem. It is extremely important to ensure that the head and side pagons of wheat are in good condition. All parameters are often secured by the technology of grain preparation before delivery. Prior to this technology, it is possible to introduce processing of the material in the form for the development of the material. This article presents the effectiveness of the use of infrared irradiation for the pre-sowing treatment of winter wheat seeds in Sekobra Research, Germany. \ Виробництво пшениці є найпоширенішою їстівною культурою у світі, на яку припадає третина світового раціону. Тому основною тезою розвитку сучасного рослинництва в Україні є зниження собівартості та впровадження інноваційних технологій для виробництва якісної пшениці. Якість зерна та насіння залежить від багатьох факторів, а саме: агрокліматичних умов, посівного стану насіннєвого матеріалу, якісних характеристик ґрунту, урожайних властивостей насіння, передпосівної обробки насіння. і т. д. Для цього необхідно обмежити фотосинтез та інтенсивність фотосинтезу шириною листка та висотою листя меншим зрізом стебла. Надзвичайно важливо стежити за тим, щоб качан і бічні пагони пшениці були в хорошому стані. Всі параметри часто забезпечуються технологією підготовки зерна до доставки. До цієї технології можна запровадити обробку матеріалу у формі для прояву матеріалу. У статті представлено ефективність використання інфрачервоного опромінення для передпосівної обробки насіння озимої пшениці в Sekobra Research, Німеччина.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/10874
ISSN: 2521-2931
2521-293X
metadata.dc.identifier.udc: Відсутня
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pre-sowing stimulation of wheat seed growth by infrared radiation..pdf851,69 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.