Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/1051
Назва: . Перетравність корму, баланс азоту та продуктивність курчат-бройлерів за випоювання різних доз підкислювача
Інші назви: Feed digestibility , nitrogen balance and performance of broiler chickens at different doses watering acidifiers
Автори: Дяченко, Леонід Сидорович
Dyachenko, Leonid
Сиваченко, Євгеній Вікторович
Syvachenko, Eugene
Ключові слова: курчата-бройлери;підкислювач;антибіотик;баланс азоту;перетравність;продуктивність;broiler chickens;acidulent;an antibiotic;digestibility;nitrogen balance;productivity;цыплята-бролйлеры;подкислитель;переваримость;продуктивность
Дата публікації: 2016
Видавництво: Національний університет біоресурсів і природокористування України
Короткий огляд (реферат): Стаття оформлена за результатами актуальних досліджень, а саме, вивчення впливу підкислювачів, які лише в останні 10 років почали широко застосовуватися у птахівництві, на перетравність і засвоєння поживних речовин та продуктивність курчат-бройлерів. Мета роботи – у фізіологічному (обмінному) досліді, проведеному на фоні науково-господарського експерименту в умовах віварію Білоцерківського НАУ на 6 групах (по 100 голів у групі) курчат-бройлерів кросу «Кобб-500», дослідити вплив випоювання з водою різних доз пікислювача FRA LBB DRY та антибіотику Норфолк на перетравність поживних речовин, баланс азоту та продуктивність птиці. При цьому, одна група була контрольною, а п’ять дослідних, з яких 2, 3, 4 і 5-а отримували підкислювач у дозах 1,0; 1,33; 1,66 і 2,0 мл/л, а 6-а – антибіотик у дозі 1мл/л води). Як показали дослідження, за перетравністю сирого протеїну бройлери 2–5-ї дослідних груп переважали контрольних аналогів на 4,7–6,4 % (Р≤0,05), сирого жиру − 3,3−4,2 % (Р≤0,05), сирої клітковини − 3,4−4,2 % (≤0,01) і БЕР – на 2,1−6,6 % (Р≤0,05). Баланс азоту був додатнім у всіх піддослідних групах, проте у курчат-бройлерів 2−5-ї дослідних груп, порівняно з контролем, щодобові відкладення азоту були вищими на 3,4−6,7 % (Р≤0,05). Перетравність і засвоєння поживних речовин у бройлерів 6-ї дослідної групи за випоювання їм антибіотику займали проміжне місце серед показників птиці дослідних груп за додаванням до води підкислювача. Покращення перетравності поживних речовин і балансу азоту за випоювання підкислювача зумовило підвищення збереженості поголів’я птиці у 2−5-й дослідних групах на 5,4-6,9 %, середньодобових та абсолютних приростів живої маси на 3,5−4,2 %, Європейського індекса ефективності – на 31,7–49,8 од. та водночас зменшення затрат кормів на приріст на 2,7–4,3 %. Отже, за впливом на перетравність поживних речовин, балансом азоту та продуктивністю курчат-бройлерів, підкислювачі переважають антибіотики. За випоювання з водою оптимальною дозою підкислювача FRA LBB DRY є 1,33мл/л. У подальшому необхідно дослідити вплив підкислювача на якість м’яса. Стаття оформлена за результатами актуальних досліджень, а саме, вивчення впливу підкислювачів, які лише в останні 10 років почали широко застосовуватися у птахівництві, на перетравність і засвоєння поживних речовин та продуктивність курчат-бройлерів. Мета роботи – у фізіологічному (обмінному) досліді, проведеному на фоні науково-господарського експерименту в умовах віварію Білоцерківського НАУ на 6 групах (по 100 голів у групі) курчат-бройлерів кросу «Кобб-500», дослідити вплив випоювання з водою різних доз пікислювача FRA LBB DRY та антибіотику Норфолк на перетравність поживних речовин, баланс азоту та продуктивність птиці. При цьому, одна група була контрольною, а п’ять дослідних, з яких 2, 3, 4 і 5-а отримували підкислювач у дозах 1,0; 1,33; 1,66 і 2,0 мл/л, а 6-а – антибіотик у дозі 1мл/л води). Як показали дослідження, за перетравністю сирого протеїну бройлери 2–5-ї дослідних груп переважали контрольних аналогів на 4,7–6,4 % (Р≤0,05), сирого жиру − 3,3−4,2 % (Р≤0,05), сирої клітковини − 3,4−4,2 % (≤0,01) і БЕР – на 2,1−6,6 % (Р≤0,05). Баланс азоту був додатнім у всіх піддослідних групах, проте у курчат-бройлерів 2−5-ї дослідних груп, порівняно з контролем, щодобові відкладення азоту були вищими на 3,4−6,7 % (Р≤0,05). Перетравність і засвоєння поживних речовин у бройлерів 6-ї дослідної групи за випоювання їм антибіотику займали проміжне місце серед показників птиці дослідних груп за додаванням до води підкислювача. Покращення перетравності поживних речовин і балансу азоту за випоювання підкислювача зумовило підвищення збереженості поголів’я птиці у 2−5-й дослідних групах на 5,4-6,9 %, середньодобових та абсолютних приростів живої маси на 3,5−4,2 %, Європейського індекса ефективності – на 31,7–49,8 од. та водночас зменшення затрат кормів на приріст на 2,7–4,3 %. Отже, за впливом на перетравність поживних речовин, балансом азоту та продуктивністю курчат-бройлерів, підкислювачі переважають антибіотики. За випоювання з водою оптимальною дозою підкислювача FRA LBB DRY є 1,33мл/л. У подальшому необхідно дослідити вплив підкислювача на якість м’яса. The study of foreign and domestic scientists last decade show that the alternative to antibiotics , along with probiotics and prebiotics can be Acidifiers ( organic acids and their salts ) that favor the development of the resident microflora in the gastrointestinal tract of poultry, especially at the starting stage of growth protecting the digestive canal from various pathogens. As a result, improves digestion and nutrient absorption , increased productivity of young birds and reduced feed costs for. Given the fact that today is not fully established the optimal dose and not by the most rational ways of using drugs organic acids in feed local production and its impact on digestion and assimilation of nutrients in the scientific and economic experiment in 6 groups of broiler chickens cross " Cobb -500 " (100 goals in the group ) investigated the effectiveness of watering with liquid water Acidifiers FRA LBB DRY, which include monoglycerides propionic. Chicken Broilers 1 control group received basic diet ( complete feed ), and drinking water , and chickens Broilers 2, 3 , 4 and 5 th research groups -the same diet, but with the addition of water, respectively - 1.0 ; 1.33 ; 1.66 and 2.0 ml / l Acidifiers . Broiler 6th research group is added to drinking water in Norfolk antibiotic dose of 1.0 ml /l. In the scientific and economic experiment studied the survival of livestock, feed intake and its costs to increase, the dynamics of live weight and average daily gain of birds. Comprehensive assessment of the effectiveness broiler conducted by the European index. Against the background of scientific experiment conducted hospodrskoho balance experiments to study digestibility of feed nutrients and nitrogen balance . Equity research conducted by individual 3 broiler chickens from each experimental group sex counterparts within 8 days , of which 3 – preliminary and 5 - accounting . In the accounting period urahovuvaly consumed poultry feed and litter selected samples which were taken for analysis and preserved 20% hydrochloric acid at the rate of 5 ml per 100 g of sample. The resulting research materials processed by standard methods viriatsiynoyi statistics using computer programs Microsoft Excel and Statistica. Studies have shown that watering with water broiler 2-5 th research groups led Acidifiers increase digestibility of nutrients in them uniquely months of age in all groups compared with the control. Thus, dry matter digestibility of broilers 2, 3 , 4 and 5 th research groups dominated control counterparts, respectively, 3.6 ; 6.1 ; 6.4 and 5.9 %. The same is true for the digestibility of crude protein, digestibility coefficients difference is between control and 2, 3, 4 and 5th experimental group was 4.5; 6.2; 4.5 and 5.3%. Somewhat less compared to the digestibility of crude protein, crude fat digestibility was in broiler chickens of all experimental groups. But adding to drinking water 1.0-2.0 ml / l Acidifiers led to increase digestibility coefficients of crude oil in the 2-5 th poultry research groups on 3,3-4,2%. This is the highest crude fat digestibility in broilers marked the 3rd experimental group - 78.8 vs. 74.6 % in controls , but if you compare this figure with crude fat digestibility in chickens 4 th and 5 research groups , it was higher only 0.4 and 0.2 %. Regarding the digestibility of crude fiber, with all the nutrients it peretravlyuvalasya worst - by 18,2-22,4%. However, its digestibility coefficients in chickens of experimental groups receiving acidulent, clearly were on 3,4-4,2% higher. As for nitrogen free extract (MAR), which belong to the group lehkoperetravnyh, the digestibility coefficients of them were on par with the digestibility of crude protein - 83,3-86,9%. If we compare the digestibility coefficients MAR chicks in experimental and control groups, the latter are lower in 2,1-3,6%. Regarding the digestibility of nutrients in broiler chickens 6th experimental group receiving antibiotic at a dose of 1.0 ml / l of water, the digestibility coefficients of dry matter, crude protein, fat and fiber MAR and they were higher than the control, respectively, 4.8; 5.0; 3.9; 3.6 and 3.0%, but had no significant advantages over their peers from 2-5 th research groups, which vypoyuvaly acidulent. Studies of nitrogen balance showed that broiler chickens 2, 3, 4 and 5th experimental groups compared with control peers, daily nitrogen deposition were higher, respectively, 3.4; 6.7; 5.3 and 4.3%. The bird 6th research group daily deposition of nitrogen in the body control exceeded by 4.8%. Improved digestibility of nutrients and nitrogen balance under the influence of watering with water Acidifiers led to better survival and growth rate of broiler chickens research groups. In particular, the safety of poultry in 2-5 experimental groups was 96,7-98,2 against 91.3% in the control and absolute increases and average daily live weight broiler specified groups increased by 3,5-4,2 % European efficiency index - on 31,7-49,8 units. and at the same time decreasing the cost of feed for 2,7- increase of 4.3%. As for broilers 6th experimental group receiving antibiotic Norfolk with water , they clearly exceeded the control, but their level occupy an intermediate position among chickens 2-5 th research groups treated with water acidulent . These circumstances are the reason for the statement about the possibility of replacing antibiotics in broiler diets Acidifiers . For the overall assessment of the results , the best effect is observed at doses Acidifiers in drinking water Broilers 1.33 ml / l. Thus, adding to the drinking water of broiler chickens Acidifiers at doses of 1.0 ; 1.33 ; 1.66 and 2.0 ml / l within 42 days has a positive effect on the digestibility of nutrients (crude protein , fat, fiber and MAR ) and nitrogen fixation , which in turn improves the preservation of poultry and increase average daily and absolute body weight of live chickens at simultaneous cost reduction of food gains . In this case, a comprehensive assessment of the results of research, the optimal dose Acidifiers is 1.33 ml / liter of drinking water. Regarding antibiotic watering with water , it has a positive effect on digestion and assimilation of nutrients, livestock survival and productivity of broiler chickens, but compared to Acidifiers , no significant advantages. Prospects for future research is to establish the effect of different levels of Acidifiers on meat quality of broilers . Статья оформлена по результатам изучения влияния подкислителей, которые лишь в последнее десятилетие начали широко использоваться в птицеводстве, на переваримость и усвоение питательных веществ и продуктивность цыплят-бройлеров. Цель работы – в физиологическом (обменном) опыте, проводимом на фоне научно-хозяйственного эксперимента в условиях вивария Белоцерковского НАУ на 6 группах (по 100 голов в группе) цыплят-бройлеров кросса «Кобб-500», исследовать влияние выпаивания с водой разных доз подкислителя FRA DRY и антибиотика Норфолк на переваримость питательных веществ, баланс азота и продуктивность птицы. При этом одна группа была контрольной, а пять опытными, из которых 2, 3, 4 и 5-я получали подкислитель в дозах 1,0; 1,33; 1,66 и 2,0 мл/л, а 6-я – антибиотик в дозе 1мл/л воды). Как показали исследования, по переваримости сырого протеина, бройлеры 2–5-й опытных групп превосходили контрольных аналогов на 4,7–6,4 % (Р≤0,05), сырого жира − 3,3−4,2 % (Р≤0,05), сырой клетчатки − 3,4−4,2 % (≤0,01) и БЭВ – на 2,1−6,6 % (Р≤0,05). Баланс азота был положительным во всех подопытных группах, однако, у цыплят-бройлеров 2−5-й опытных групп, в сравнении с контролем, ежесуточные отложения азота были выше на 3,4−6,7 % (Р≤0,05). Переваримость и усвоение питательных веществ у бройлеров 6-й опытной группы при выпаивании их антибиотиком занимали промежуточное положение среди показателей птицы опытных групп при добавлении к воде подкислителя. Улучшение переваримости питательных веществ и баланса азота при выпаивании подкислителя обуславливало повышение сохранности поголовья птицы во 2−5-ой опытных группах на 5,4-6,9 %, среднесуточных и абсолютных приростов живой массы на 3,5−4,2 %, Европейского индекса эффективности – на 31,7–49,8 ед. и улучшение конверсии корма на 2,7–4,3 %. Таким образом, по влиянию на переваримость питательных веществ, баланс азота и продуктивность цыплят-бройлеров подкислители преобладают над антибиотиками. Оптимальной дозой подкислителя FRA LBB DRY для цыплят-бройлеров при выпаивании с водой является 1,33мл/л. В дальнейшем необходимо исследовать влияние подкислителя на качество мяса.
Опис: Дяченко Л.С. Перетравність корму, баланс азоту та продуктивність курчат-бройлерів за випоювання різних доз підкислювача/ Л.С. Дяченко ,Є.В. Сиваченко // Науковий вісник НУБіП України. Серія: Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва .- К., 2016. – Вип. 250 .- С.23–34
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/1051
ISSN: 2518-1041 (Online), 2222-8578 (Print)
УДК: 636.52/.58.087.7
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Peretravnist_kormu.pdf454,37 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.