Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/10491
Title: Удосконалення технології збирання та зберігання буряків цукрових в умовах дослідного поля НВЦ БНАУ
Other Titles: Improving the technology of harvesting and storing sugar beets in the conditions of the experimental field of the Bilotserkiv National Agrarian University
Authors: Розкрут, Тарас Анатолійович
Rozkrut, Taras Anatoliyovych
Keywords: буряки цукрові, коренеплоди, цукристість, якість коренеплодів, цукроза.;sugar beets, root crops, sugar content, quality of root crops, sucrose.
Issue Date: Dec-2023
Publisher: БНАУ
Citation: Розкрут Т.В. Удосконалення технології збирання та зберігання буряків цукрових в умовах дослідного поля НВЦ БНАУ. Кваліфікаційна робота магістра (201 Агрономія) / Наук. кер. Глеваський В.І. - Біла Церква: БНАУ, 2023. - 53 с.
Abstract: Досліджено особливості технологічної якості цукрових буряків, розроблено методи прогнозування та здійснено прогнозування основних технологічних показників переробки буряків за даними їх хімічного складу. Розроблено технологію збирання та зберігання цукрових буряків з використанням біоцидних препаратівв умовах центральної частини Правобережного Лісостепу України. Вивчалися особливості технологічної якості цукрових буряків, вибрані критерії, розроблені методи прогнозування та здійснені прогнозування основних технологічних показників переробки буряків за даними їх хімічного складу, технологія зберігання цукрових буряків з використанням біоцидних препаратів. Встановили, що виконання запропонованих заходів в кваліфікаційній роботі дасть змогу покращити збереження технологічних якостей буряків, знизити втрати маси і цукрози при зберіганні і збільшити вихід цукру з одиниці заготовленої сировини. Доведено, що на якість цукрових буряків, здатність коренеплодів до зберігання впливають такі фактори, як агротехніка вирощування, зовнішнє середовище, погодні умови, в яких вирощуються цукрові буряки, терміни й умови їх зберігання. Загальні втрати цукрози в коренеплодах при зберіганні обумовлені в основному біохімічними процесами, які пов’язані з диханням коренеплоді як біологічного об’єкта і мікробіологічними процесами, що залежать від фізичного стану коренеплодів і термінів зберігання. Розроблено особливості технологічної якості цукрових буряків, розроблено методи прогнозування та здійснено прогнозування основних технологічних показників переробки буряків за даними їх хімічного складу. Розроблено технологію зберігання цукрових буряків з використанням біоцидних препаратів осучаснену з елементами біологізації. Визначено економічну ефективність умов зберігання коренеплодів та виробництва цукру. Методи дослідження: польовий – для визначення взаємодії об’єкта досліджень із природними й агротехнічними факторами; вимірювально-ваговий – для визначення біометричних показників росту і розвитку, урожайності основної й побічної продукції, сухої речовини, цукристості; лабораторний – оцінка показників якостей коренеплодів буряків цукрових. Одержані результати можуть бути використані для господарств і цукрових заводів, які розміщені в Правобережному Лісостепі України. Їм пропонується покращити збереження технологічних якостей буряків, знизити втрати маси і цукрози при зберіганні і збільшити вихід цукру з одиниці заготовленої сировини. Кваліфікаційна робота магістра містить 53 сторінок, 11 таблиць, список використаних джерел із 40 найменувань.
Description: The peculiarities of the technological quality of sugar beets were studied, forecasting methods were developed, and the main technological indicators of beet processing were predicted based on their chemical composition. The technology of storing sugar beets using biocidal preparations in the conditions of the central part of the Right Bank Forest Steppe of Ukraine has been developed. The peculiarities of the technological quality of sugar beets were studied, criteria were selected, forecasting methods were developed, and forecasts of the main technological indicators of beet processing were carried out according to their chemical composition, the technology of storing sugar beets using biocidal preparations. It was established that the implementation of the proposed measures in the qualification work will make it possible to improve the preservation of the technological qualities of beets, reduce the loss of mass and sucrose during storage, and increase the yield of sugar from a unit of harvested raw materials. It has been proven that the quality of sugar beets and the ability of root crops to be stored are influenced by factors such as cultivation techniques, external environment, weather conditions in which sugar beets are grown, terms and conditions of their storage. The total loss of sucrose in root crops during storage is mainly due to biochemical processes that are associated with the respiration of the root crop as a biological object and microbiological processes that depend on the physical condition of the root crop and the storage period. Features of the technological quality of sugar beets were developed, forecasting methods were developed, and forecasting of the main technological indicators of beet processing was carried out based on the data of their chemical composition. The technology of sugar beet storage using biocidal preparations, modernized with elements of biologization, has been developed. The economic efficiency of storage conditions for root crops and sugar production was determined. Research methods: field - to determine the interaction of the object of research with natural and agrotechnical factors; measuring and weighing - for determining biometric indicators of growth and development, productivity of the main and secondary products, dry matter, sugar content; laboratory - assessment of quality indicators of sugar beet roots. The obtained results can be used for farms and sugar factories located in the Right Bank Forest Steppe of Ukraine. They are offered to improve the preservation of the technological qualities of beets, reduce the loss of mass and sucrose during storage, and increase the yield of sugar from a unit of harvested raw materials. The master's qualification work contains 53 pages, 11 tables, a list of used sources from 40 names.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/10491
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи (магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Qualification_work_Rozkrut.pdf554,56 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.