Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/10476
Title: Особливості успадкування і прояв елементів продуктивності у F1 за гібридизації ранньостиглих і середньоранніх сортів пшениці м’якої озимої в умовах дослідного поля науково-виробничого центру Білоцерківського НАУ.
Other Titles: Peculiarities of inheritance and manifestation of productivity elements in F1 hybridization of early-maturing and mid-early varieties of soft winter wheat in the conditions of the experimental field of the scientific and production center of Bila Tserkva National Agrarian University.
Authors: Пустовіт, Олександр Володимирович
Pustovit, Oleksandr
Keywords: пшениця м’яка озима; soft winter wheat;сорт; variety;гібриди; hybrids;успадкування; inheritance;ступінь фенотипового домінування; degree of phenotypic dominance.
Issue Date: 2023
Publisher: Білоцерківський національний аграрний університет
Abstract: Дослідження виконували впродовж 2022–2023 рр. в умовах дослідного поля науково-виробничого центру Білоцерківського НАУ у Київської області, яке розташоване в Лісостепу України. Матеріалом досліджень були сорти пшениці м’якої озимої різних груп стиглості, а саме: ранньостигла група – Миронівська ранньостигла, Кольчуга, Білоцерківська напівкарликова; середньорання група – Золотоколоса, Чорнява. Гібриди: Миронівська ранньостигла / Золотоколоса, Миронівська ранньостигла / Золотоколоса, Миронівська ранньостигла / Чорнява, Білоцерківська напівкарликова / Золотоколоса, Білоцерківська напівкарликова / Чорнява, Кольчуга / Чорнява. Метою нашої роботи було дослідження особливостей успадкування та прояву і мінливість елементів продуктивності у F1 за гібридизації ранньостиглих і середньоранніх сортів пшениці м’якої озимої. Сівбу досліджуваного матеріалу проводили в кінці третьої декади вересня. У період вегетації пшениці проводили фенологічні спостереження, після настання повної стиглості зерна – біометричний аналіз досліджуваного матеріалу за середньою вибіркою 25 рослин в триразовій повторності. Попередник – гірчиця на зерно. Агротехніка – загальноприйнята для вирощування пшениці м’якої озимої в Лісостепу України. The experimental part of the research was carried out during 2022–2023 in the experimental field of the Research and Production Centre of Bila Tserkva National Agrarian University. The research material was soft winter wheat varieties of different ripeness groups, namely: early ripening group – Myronivska rannostyhla, Kolchuha, Bilotserkivska napivkarlykova; middle early group – Zolotokolosa, Chorniava. Hybrids: Myronivska rannostyhla / Zolotokolosa, Myronivska rannostyhla / Zolotokolosa, Myronivska rannostyhla / Chorniava, Bilotserkivska napivkarlykova / Zolotokolosa, Bilotserkivska napivkarlykova / Chorniava, Kolchuha / Chorniava. The purpose of our work was to study the characteristics of inheritance and the manifestation and variability of productivity elements in F1 by hybridization of early-ripening and mid-early varieties of soft winter wheat. Sowing of the studied material was carried out at the end of the third decade of September. During the growing season of wheat, phenological observations were carried out, after the onset of full ripeness of the grain – biometric analysis of the studied material based on an average sample of 25 plants in three repetitions. Predecessor – grain mustard. Agricultural technology is generally accepted for growing soft winter wheat in the forest-steppe of Ukraine.
Description: Пустовіт О.В. Особливості успадкування і прояв елементів продуктивності у F1 за гібридизації ранньостиглих і середньоранніх сортів пшениці м’якої озимої в умовах дослідного поля науково-виробничого центру Білоцерківського НАУ. Кваліфікаційна робота магістра (201 Агрономія). Науковий керівник Сич З.Д. – БНАУ. Біла Церква, 2023. 64 с.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/10476
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи (магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Osoblyvosti_uspadkuvannia.pdf650,5 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.