Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/10462
Назва: Фенологічні аспекти розвитку сортів черешні в умовах Правобережного Лісостепу України
Інші назви: Phenological aspects of the development of cherry varieties in the environmental conditions of the right bank Forest-Steppe of Ukraine
Автори: Шубенко, Лідія Анатоліївна
Shubenko, Lidiia
Леус, Віталій Володимирович
Leus, Vitaliy
Заболотний, Олександр Іванович
Zabolotnyi, Olexandr
Котинін, Юрій Миколайович
Kotynin, Yurii
Ключові слова: сорти черешні;фенологічні фази;вегетаційний період;вегетативні органи;тривалість вегетаційного періоду;cherry varieties;phenological phases;vegetation period;vegetative organs;duration of the vegetation period
Дата публікації: гру-2023
Видавництво: Білоцерківський НАУ
Бібліографічний опис: 15. Шубенко Л.А., Леус В.В., Заболотний О.І., Котинін Ю. Фенологічні аспекти розвитку сортів черешні в умовах Правобережного Лісостепу України. «Агробіологія», 2023. № 2. С. 205-213. doi: 10.33245/2310-9270-2023-183-2-205-213
Короткий огляд (реферат): Визначено початок розвитку культури, проходження та тривалість основних фенофаз. Спостерігається незначна сортова мінливість між термінами початку і тривалості вегетації відповідно до зміни погодних умов. В результаті проведених спостережень встановлено, що початок вегетації сортів черешні проходить в першій декаді квітня. Початок цвітіння дерев черешні відмічено в першій половині третьої декади квітня, варіювання початку цвітіння черешні по роках сягає 5-10 днів, що найбільш характерно на прикладі сортів Дар Млієва і Дрогана жовта. Настання знімальної стиглості плодів значною мірою визначає належність сорту до групи стиглості. Першими починають збирати плоди сорту Мліївська жовта, Дар Млієва, Зоряна і через 26 днів збирають плоди сорту Амазонка. За результатами спостережень сорти черешні умовно поділили на групи стиглості: ранньостиглі, в яких плоди достигають на 44-48 день після цвітіння, середньостиглі – плоди достигають через 50-60 днів після закінчення цвітіння, пізньостиглі – плоди достигають пізніше, ніж на 60 день після цвітіння. Залежно від початку настання знімальної стиглості плодів і тривалості фази плодоношення, для своєчасності і зручності збирання врожаю, стало можливим створити своєрідний конвейєр збирання врожаю.
Опис: The beginning of culture development, passage and duration of the main phenophases are determined. There is slight varietal variability between the dates of the beginning and duration of vegetation in accordance with changes in weather conditions. As a result of the conducted observations, it was established that the beginning of vegetation of cherry varieties takes place in the first decade of April. The beginning of flowering of cherry trees is noted in the first half of the third decade of April, the variation of the beginning of cherry blossoming by year reaches 5-10 days, which is most typical for the example of the Dar Mlieva and Drogan yellow varieties. The onset of fruit ripeness largely determines whether the variety belongs to the ripeness group. The fruits of the Mliivska yellow, Dar Mlieva, and Zoryana varieties are the first to be harvested, and after 26 days, the fruits of the Amazon variety are harvested. According to the results of observations, cherry varieties were conditionally divided into groups of ripeness: early ripening, in which the fruits ripen 44-48 days after flowering, medium ripening – fruits ripen 50-60 days after the end of flowering, late ripening – fruits ripen later than 60 days after flowering. Depending on the onset of the ripeness of the fruits and the duration of the fruiting phase, for the timeliness and convenience of harvesting, it became possible to create a kind of harvesting conveyor.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/10462
УДК: 634.23; 631.52
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Фенологічні аспекти.pdf720,08 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.