Please use this identifier to cite or link to this item:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/10452
Title: | Формування довжини стебла і структурних елементів продуктивності в різних за скоростиглістю сортів пшениці м’якої озимої в умовах дослідного поля науково-виробничого центру Білоцерківського НАУ |
Other Titles: | Formation of stem length and structural elements of productivity in different early maturity varieties of winter wheat in the experimental field of the research and production centre of Bila Tserkva National Agrarian University. |
Authors: | Дабіжа, Артем Віталійович Dabizha, Artem |
Keywords: | пшениця м’яка озима; soft winter wheat;сорт; variety;довжина колоса; ear length;довжина стебла; stem length;кількість колосків; number of ears;кількість зерен; number of grains;маса зерна; grain weight |
Issue Date: | 2023 |
Publisher: | Білоцерківський національний аграрний університет |
Abstract: | Експериментальна частина досліджень виконувалась впродовж 2021–2023 рр. в умовах дослідного поля науково-виробничого центру Білоцерківського НАУ. Матеріалом досліджень були сорти пшениці м’якої озимої різних груп стиглості, а саме: Колумбія –ранньостиглий; Ласуня – середньоранній; Кохана – середньостиглий; Добірна – пізньостиглий. Метою нашої роботи було дослідження формування довжини стебла і структурних елементів продуктивності в різних за скоростиглістю сортів пшениці м’якої озимої. Польові досліди та фенологічні спостереження проводили у польовій дослідній сівозміні згідно «Методики державного сортовипробування сільськогосподарських культур». Попередник – гірчиця на зерно. Агротехніка у дослідах була загальноприйнятою для вирощування озимої пшениці в зоні досліджень. Виділені з сорти пшениці м’якої озимої з високими показниками якості зерна включені нами в наступні етапи селекційного процесу, а також рекомендуються для залучення в селекційний процес для створення цінного з високими показниками продуктивності і якості зерна вихідного матеріалу пшениці м’якої озимої для умов Лісостепу України. The experimental part of the research was carried out during 2021-2023 in the experimental field of the research and production centre of Bila Tserkva National Agrarian University. The research material was soft winter wheat varieties of different maturity groups, namely: Columbia – early maturing; Lasunya – mid-early maturing; Kohana – mid-early maturing; Dobirna – late maturing. The aim of our work was to study the formation of stem length and structural elements of productivity in winter bread wheat varieties of different early maturity. Field experiments and phenological observations were carried out in a field experimental crop rotation according to the "Methods of state variety testing of agricultural crops". The predecessor was mustard for grain. Agricultural practices in the experiments were generally accepted for growing winter wheat in the research area. The winter wheat varieties with high grain quality indicators were included in the next stages of the breeding process and are recommended for use in the breeding process to create valuable winter wheat source material with high productivity and grain quality indicators for the Ukrainian Forest-Steppe. |
Description: | Дабіжа А. В. Формування довжини стебла і структурних елементів продуктивності в різних за скоростиглістю сортів пшениці м’якої озимої в умовах дослідного поля науково-виробничого центру Білоцерківського НАУ. Кваліфікаційна робота магістра (201 Агрономія). Науковий керівник Куманська Ю.О. БНАУ. Біла Церква. 2023. 72 с. |
URI: | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/10452 |
Appears in Collections: | Кваліфікаційні роботи (магістри) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Formuvannia_dovzhyny.pdf | 619,44 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.