Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/10374
Назва: Особливості формування генофонду гірчиці в Україні
Інші назви: Peculiarities of mustard genofond formation in Ukraine
Автори: Миколайко, Ірина Іванівна
Карпук, Леся Михайлівна
Mykolaiko, Iryna
Karpuk, Lesia
Ключові слова: сорт;гірчиця біла;реєстр сортів;вид гірчиці;урожайність;зерно;зони вирощування;variety;white mustard;varieties register;mustard type;crop productivity;grain;growing areas
Дата публікації: 2023
Видавництво: Агробіологія
Короткий огляд (реферат): Мета досліджень – дати оцінку особливостей формування генофонду гірчиці та її поширення у виробництві в Україні. Станом на 2023 р. в Реєстрі сортів рослин дозволених для використання в Україні налічується 40 сортів гірчиці, з них гірчиці білої 14 сортів або 35 % від загальної кількості. Найбільша кількість сортів гірчиці сарептської ярої – 42,5 % від загальної кількості, що обумовлено більшою потребою, оскільки всі інші види гірчиці висівають під зиму й наявна велика загроза їх загибелі у період перезимівлі, а за сівби гірчиці ярої такої загрози немає. Переважна кількість сортів рекомендовані для вирощування в усіх ґрунтово-кліматичних зонах України. Найінтенсивніше сортозміну проводять для сортів гірчиці білої та чорної, у реєстрі нових сортів гірчиці білої 57,2 %, чорної – 66,7 %. Гірчицю в Україні вирощували господарства усіх категорій і основні показники – площа сівби до збирання, урожайність зерна та валовий збір були обов’язковими для статистичної звітності до 2015 р., після цього в статистичні звітності її окремо не виділяють, що ускладнює облік та аналіз обсягів вирощування культури. Аналізування площ гірчиці до збирання показало, що основну кількість її вирощували у сільськогосподарських підприємствах у 2009 р. – 167,53 тис. га або 96,5 % від усієї площі. До 2015 р. площі посіву гірчиці значно зменшилися й становили у господарствах усіх категорій 58,8 тис. га або в 2,85 разів менше, порівняно з 2009 роком, а урожайність зерна збільшилась в середньому на 0,24 т/га. Підвищення урожайності забезпечило збільшення валового збору зерна гірчиці інтенсивним способом, хоча через зменшення площ до збирання валовий збір зерна знижувався. The purpose of the research is to assess the features of the formation of the mustard genofond and its distribution in production in Ukraine. As of 2023 in the Register of plant varieties approved for the use in Ukraine, there are 40 varieties of mustard, of which 14 varieties are white mustard or 35 % of the total. The largest number of varieties of sarepda spring mustard is 42.5 % of the total number, which is due to a greater demand, since all other types of mustard are sown before winter. There is a great threat of their death during the overwintering period, but there is no such threat when sowing spring mustard. Most varieties are recommended for cultivation in all soil and climatic zones of Ukraine. Varietal change is most intense in varieties of white and black mustard, in the register of new varieties white mustard contains 57.2 %, black mustard – 66.7 %. Mustard was grown in Ukraine by all categories of farms, and the main indicators – sowing area before harvesting, grain yield and gross harvest – were mandatory for statistical reporting until 2015. After that it was not separately identified in statistical reporting, which complicates the accounting and analysis of crop cultivation volumes. The analysis of mustard areas before harvesting showed that the main amount of mustard was grown in agricultural farms in 2009, 167.53 thousand hectares or 96.5 % of the total area. By 2015, the mustard sown areas had been significantly decreased and amounted to 58.8 thousand ha in all categories of farms, or 2.85 times, compared to 2009, and the grain yield increased by an average of 0.24 t/ha. Yield enhancement provided gross harvest increment of mustard grain intensively, although due to the reduction in areas before harvesting, the gross grain harvest decreased.
Опис: Миколайко І.І., Карпук Л.М. Особливості формування генофонду гірчиці в Україні. «Агробіологія», 2023. № 2. С. 187–194.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/10374
ISSN: 2310-9270
УДК: 633.852:631.524
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
mykolauko_agro_2_2023.pdf3,63 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.