Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/10342
Назва: Формування сортових ресурсів пшениці озимої
Інші назви: Formation of varietal resources of winter wheat
Автори: Коновалов, Давид Віталійович
Поліщук, Валентин Васильович
Карпук, Леся Михайлівна
Чухлєб, Сергій Леонідович
Шкляр, Віктор Дем'янович
Konovalov, Davyd
Polischuk, Valentyn
Karpuk, Lesia
Chuhleb, Serhii
Shklyar, Viktor
Ключові слова: Реєстр сортів;селекційний процес;групи стиглості;поширення сортів;вітчизняна селекція;Register of varieties;breeding process;maturity groups;spread of varietie;domestic breeding
Дата публікації: 2023
Видавництво: Агробіологія
Короткий огляд (реферат): У статті висвітлено питання особливостей формування сортових ресурсів пшениці озимої в Україні. Показано, що створення нових сортів є тривалим, працеємним і затратним матеріальним та інтелектуальним процесом. Схема селекційного процесу озимої пшениці складна і передбачає не менше 12 етапів, упродовж яких застосовують різні методи селекції. Селекційна робота зі створення одного сорту проходить упродовж 6–12 років. За аналізу структури Державного Реєстру сортів рослин, дозволених для поширення в Україні виявлено, що станом на 2022 р. в Реєстр внесено 661 сорт пшениці озимої, зокрема української селекції 470 сортів, що становить 71,1 % від загальної їх кількості. За останніх п’ять років кількість сортів пшениці озимої в Реєстрі сортів рослин збільшилася в 1,7 разів з 273 в 2017 р. до 470 в 2022 р. За цей період активніше надходили до Реєстру сорти зарубіжної селекції, які в 2022 р. становили від загальної кількості 28,9 %, тимчасом у 2017 р. їх було 19,9 %. Переважна кількість створених сортів – 43,4 %, рекомендовані на поширення в усіх ґрунтово-кліматичних зонах України – Степу, Лісостепу та Поліссі. За групами стиглості найбільша кількість сортів 43,5 % – середньостиглі та 37,2 % – середньоранні сорти. Аналіз активності оригінаторів сортів вітчизняної селекції показав, що лідером є Інститут фізіології рослин і генетики НАН, з якого до Реєстру занесені в 2022 р. 102 сорти або 21,7 % від загальної кількості вітчизняних сортів. Основним напрямом селекційної роботи цього інституту є створення пластичних сортів пшениці озимої для поширення в усіх зонах України – Степу, Лісостепу та Поліссі, частка цих сортів від їх загальної кількості становить 61,8 %, переважно це сорти середньоранньостиглі та середньостиглі. За рівнем продуктивності та напрямом використання сорти пшениці Інституту фізіології рослин і генетики НАН України умовно розподіляють на дві групи: короткостеблові, високоінтенсивні сорти, які за сприятливих кліматичних умов та інтенсивних технологій вирощування здатні формувати врожайність зерна до 10 т/га і більше та середньорослі сорти універсального використання, які в екстремальних умовах вирощування перевищують за врожайністю високоінтенсивні сорти. The article highlights the specifics of the formation of varietal resources of winter wheat in Ukraine. It is shown that the creation of new varieties is a long, laborious and expensive material and intellectual process. The scheme of the selection process of winter wheat is complex and includes at least 12 stages, during which various selection methods are used. Breeding work to create one variety takes 6–12 years. Analysis of the structure of the State Register of Plant Varieties Allowed for Distribution in Ukraine revealed that as of 2022, 661 varieties of winter wheat were entered into the Register, including 470 varieties of Ukrainian selection, which is 71.1 % of their total number. Over the past five years, the number of winter wheat varieties in the Register of Plant Varieties has increased 1.7 times, from 273 in 2017 to 470 in 2022. During this period, varieties of foreign selection entered the Register more actively, which in 2022 amounted to 28.9 % of the total number, while in 2017 they were 19.9 %. The majority of created varieties – 43.4%, are recommended for distribution in all soil and climatic zones of Ukraine – Steppe, Forest-Steppe and Polissia. By groups of ripeness, the largest number of varieties is 43.5 % medium-ripe and 37.2 % – medium-early varieties. The analysis of the activity of the originators of varieties of domestic breeding showed that the Institute of Plant Physiology and Genetics of the National Academy of Sciences of the Russian Academy of Sciences is the leader, and in 2022, 102 varieties or 21.7 % of the total number of domestic varieties were entered into the Register. The main direction of the selection work of this institute is the creation of plastic varieties of winter wheat for distribution in all zones of Ukraine – steppe, forest-steppe and Polissia, the share of these varieties from their total number is 61.8 %, mainly these are mid-early and mid-ripening varieties. According to the level of productivity and the direction of use, the wheat varieties of the Institute of Plant Physiology and Genetics of the National Academy of Sciences of Ukraine are conditionally divided into two groups: short-stemmed, high-intensity varieties, which under favorable climatic conditions and intensive cultivation technologies are able to form a grain yield of up to 10 t/ha and more, and medium-growing varieties of universal use, which in extreme growing conditions exceed the yield of high-intensity varieties.
Опис: Коновалов Д.В., Поліщук В.В., Карпук Л.М., Чухлєб С.Л., Шкляр В.Д. Формування сортових ресурсів пшениці озимої. «Агробіологія», 2023. № 1. С. 83–90.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/10342
ISSN: 2310-9270
УДК: 575.827.633.11
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
konovalov_1-2023.pdf565,25 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.