Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/10016
Назва: Особливості формування маси зерна з головного колоса різних за висотою сортів пшениці м'якої озимої
Інші назви: Peculiarities of grain mass formation from the main ear of different height varaeties of soft winter wheat
Автори: Філіцька, Олександра Олександрівна
Filitska, Oleksandra
Лозінський, Микола Владиславович
Lozinskyi, Mykola
Ключові слова: пшениця м’яка озима; soft winter wheat;висота рослин; plant height;маса зерна; grain weight;фенотиповий і генотиповий коефіцієнт варіації; phenotypic and genotypic coefficient of variation;мінливість; variability
Дата публікації: 26-жов-2023
Видавництво: Білоцерківський національний аграрний університет
Короткий огляд (реферат): В 2019–2022 рр. в умовах в умовах дослідного поля навчально-виробничого центру Білоцерківського НАУ досліджували формування маси зерна з головного колоса в різних за висотою сортів пшениці м’якої озимої. Маса зерна головного колоса у різних за висотою рослин сортів пшениці м’якої озимої характеризувалася незначною і середньою фенотиповою та генотиповою мінливістю. Найбільша генотипова мінливість встановлена у високорослих сортів І групи − 12,05 %, а найменша – у низькорослих ІІ групи (8,6 %). Виділено низькорослий сорт ІІ групи Смуглянка з достовірним перевищенням середньої по досліду маси зерна з головного колоса та середньорослий ІІ групи Відрада з незначною фенотиповою мінливістю в роки проведення досліджень і достовірним перевищенням над середньою по досліду масою зерна з головного колоса. In 2019-2022, the formation of grain weight of the main ear in different height varieties of winter soft wheat was studied in the experimental field of the educational and production centre of Bila Tserkva NAU. Grain weight of the main ear in different plant heights of soft winter wheat varieties was characterised by insignificant and medium phenotypic and genotypic variability. The highest genotypic variability was found in the tall varieties of group I (12.05%) and the lowest in the low-growing varieties of group II (8.6%). The low-growing variety of group II Smuglyanka with a significant excess of the average grain weight of the main ear and the medium-sized variety of group II Vidrada with an insignificant phenotypic variability during the research years and a significant excess of the average grain weight of the main ear were distinguished.
Опис: Філіцька О. О., Лозінський М. В. Особливості формування маси зерна з головного колоса різних за висотою сортів пшениці м’якої озимої. Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції «Аграрна освіта та наука: досягнення, роль, фактори росту. Інноваційні технології в агрономії, землеустрої, електроенергетиці, лісовому та садово-парковому господарстві», м. Біла Церква, 26 жовтня 2023 р. С. 51–52.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/10016
УДК: УДК 631.526.3/.547.2:633.111”324”
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
osoblyvosti_formuvannia.pdf343,02 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.