Please use this identifier to cite or link to this item:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9949
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Рябоконь, Валерій Віталійович | - |
dc.contributor.author | Ryabokon, Valery | - |
dc.date.accessioned | 2024-02-12T12:40:19Z | - |
dc.date.available | 2024-02-12T12:40:19Z | - |
dc.date.issued | 2023 | - |
dc.identifier.citation | Рябоконь В.В. Створення потомства картоплі з підвищеним вмістом провітаміну А в поєднанні з іншими цінними ознаками в умовах ТОВ Сингента: Кваліфікаційна робота магістра / БНАУ; Наук. кер. М.В. Остренко. - Біла Церква, 2023. - 80 с. | uk_UA |
dc.identifier.uri | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9949 | - |
dc.description | The paper highlights the ways to create potato varieties with a high content of provitamin A in combination with other useful traits, based on the achieved level of selection in this direction. It was found that the high average content of provitamin A in the populations made it possible to select hybrids that stand out for this trait and high yield (up to 20%), starch content (up to 16%), crude protein (up to 31%), despite the fact that high correlation coefficients between them (up to 0.79) were found only in certain combinations. As a result, hybrids with increased and high provitamin A content and high yield, starchiness, crude protein content, and resistance to late blight of tubers of different maturity groups were created. These hybrids can be included in the research program and brought to variety testing with subsequent entry into the Register of Plant Varieties of Ukraine. | uk_UA |
dc.description.abstract | В роботі висвітлено шляхи створення сортів картоплі з підвищеним вмістом провітаміну А у поєднанні з іншими корисними ознаками, виходячи із досягнутого рівня селекції у цьому напрямку. Виявлено, що високий середній вміст провітаміну А в популяціях дав змогу відібрати гібриди, які виділяються за вказаною ознакою і високою врожайністю (до 20 %), вмістом крохмалю (до 16 %), сирого протеїну (до 31 %), незважаючи на те, що високі коефіцієнти кореляції між ними (до 0,79) виявлені лише в окремих комбінаціях. В результаті створено гібриді з підвищеним і високим вмістом провітаміну А та з високою урожайністю, крохмалистістю, вмістом сирого протеїну, стійкістю бульб проти фітофторозу різних груп стиглості. які можуть бути включені в програму досліджень та доведення до сортовипробування з подальшим внесенням до Реєстру сортів рослин України. | uk_UA |
dc.language.iso | uk | uk_UA |
dc.subject | картопля | uk_UA |
dc.subject | potatoes | uk_UA |
dc.subject | сорт | uk_UA |
dc.subject | variety | uk_UA |
dc.subject | гібрид | uk_UA |
dc.subject | hybrid | uk_UA |
dc.subject | урожайність | uk_UA |
dc.subject | yield | uk_UA |
dc.subject | потомство | uk_UA |
dc.subject | offspring | uk_UA |
dc.subject | провітамін А | uk_UA |
dc.subject | provitamin A | uk_UA |
dc.subject | фітофтороз | uk_UA |
dc.subject | late blight | uk_UA |
dc.subject | крохмалистість | uk_UA |
dc.subject | starchiness | uk_UA |
dc.subject | сирий протеїн | uk_UA |
dc.subject | crude protein | uk_UA |
dc.subject | вітаміни | uk_UA |
dc.subject | vitamins | uk_UA |
dc.title | Створення потомства картоплі з підвищеним вмістом провітаміну А в поєднанні з іншими цінними ознаками в умовах ТОВ Сингента. | uk_UA |
dc.title.alternative | Creation of potato progeny with a high content of provitamin A in combination with other valuable traits in the conditions of Syngenta LLC. | uk_UA |
dc.type | Кваліфікаційні роботи | uk_UA |
dc.identifier.udc | 631:633.4 | uk_UA |
Appears in Collections: | Кваліфікаційні роботи (магістри) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Рябоконь.pdf | 389,39 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.