Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/462
Назва: Ветеринарно-санітарний контроль безпечності та якості м’ясних продуктів
Інші назви: Veterinary-sanitary control of safety and quality of meat products
Ветеринарно-санитарный контроль безопасности и качества мясных продуктов
Автори: Богатко, Надія Михайлівна
Bogatko, Nadiya
Богатко, Леонід Мечиславович
Bogatko, Leonid
Салата, Володимир Зінов'євич
Salata, Volodymyr
Семанюк, Володимир Іванович
Semaniuk, Volodymyr
Сердюков, Ярослав Костянтинович
Serdioucov, Jaroslav
Щуревич, Григорій Панасович
Schyrevuch, Grygorii
Ключові слова: ветеринарно-санітарний контроль;м’ясні продукти;органолептика;показники безпечності;показники якості;ветеринарно-санитарный контроль;мясные продукты;органолептика;показатели безопасности;показатели качества;veterinary-sanitary control;meat products;organoleptic;indexes of safety;indexes of quality
Дата публікації: 2017
Видавництво: Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького
Короткий огляд (реферат): За показниками безпечності та якості ковбаси варені (виробник ФОП «Матвійчук О.В.» Житомирської обл.), сосиски (виробник ТОВ НВП «Аргон» м. Вінниця»), сардельки (виробник ТОВ «Маршалок» м. Біла Церква Київської обл.) відповідали вимогам, що встановлені нормативним документом – ДСТУ 4436:2005 та гігієнічним нормативам під час виробництва даних видів м’ясної продукції. Найменший вміст КМАФАнМ було виявлено у вареній ковбасі та сосисках – 1,21∙102 ± 28,82 та 2,82∙102 ± 42,54 КУО/г. У сардельках вміст КМАФАнМ був дещо збільшеним – 1,16∙103 ± 29,67 КУО/г. Уміст токсичних елементів у досліджуваних пробах м’ясних продуктів був у межах допустимих рівнів згідно з ДСТУ 4436:2005, а радіонуклідів 137Сs та 90Sr – не пере- вищував допустимих рівнів, установлених ГН 6.6.1.1–130–2006. За показателями безопасности и качества колбасы вареные (изготовитель ФОП «Матвийчук О.В.» Житомирской обл.), сосиски (изготовитель ООО НВП «Аргон» г. Винница»), сардельки (изготовитель ООО «Маршалок» г. Белая Церковь Киевской обл.) отвечали требованиям, установленым нормативныим документом – ДСТУ 4436:2005 и гигиеническим нормативам во время изготовления данных видов м’ясний продукции. Наименьшее количество МАФАнМ было виявлено в вареной колбасе и сосисках – 1,21∙102 ± 28,82 и 2,82∙10 2± 42,54 КОЕ/г. В сардельках количество МАФАнМ был немного увеличен – 1,16∙103 ± 29,67 КОЕ/г. Количество токсических элементов в испытуемых пробах мясних продуктов был в преле-лах допустимых уровней согласно ДСТУ 4436:2005, а радионуклидов 137Сs та 90Sr – не превышал допустимых уровней, ко- торые установлены ГН 6.6.1.1–130–2006. Meat foods matter very much in the feed of man and fold considerable part her food ration. In many countries of the world meat is the basic object of food industry. In our state that determines basic legal and organizational principles of providing of quality and safety of meat products, food products made from them for life and health of population and prevention of negative in fluence on an environment in case processing, packing and moving through the custom border of Ukraine. By the most effective method of providing of safety of food products presently the system НАССР, that is base on implementation of requirements of DSTU 4161– 2003, sconfessed in the world, that included general principles of functioning of the system, and also requirements of Regulation of European Parliament and Advice №852/2004. In terms of safety and quality cooked sausages (manufacturer PE «Matviychuk A.V.» Zhytomyr region), sausages (manufacturer SPE «Argon» t. Vinnitsa), small sausages (manufacturer SPE «Marshalok», t. Belaya Tserkov Kiev region) meet the requirements laid down DSTU 4436:2005 and hygienic in the production of these types of meat products. Our country has the Law of Ukraine «On basis principles and requirements for safety and quality of food», which spelled out the need to carry out inspections on compliance with hygienic and sanitary requirements in the production of safe and quality of food. The highest protein content was found in cooked (by the standards according to DSTU 4436:2005 – 12%). Fat content, moisture, starch and sodium chloride were well within the norms set of regulations for there meat products. Also safety measure as sodium nitrite content in sausage products did not exceed permissible levels (less than 0,005 %). MAFAnM lowest content was found in cooked sausages and sausages – 1.21∙102 ± 28.82 и 2.82∙102 ± 42.54 КUO/g. In small sausages MAFAnM content was increased slightly – 1.16∙103 ± 29.67 КUO/g. The content of toxic elements in the investigated samples of meat products was within acceptable levels in accordance with DSTU 4436:2005 and radionuclide 137Cs and 90Sr – did not exceed permissible levels set by GN 6.6.1.1–130–2006.
Опис: Ветеринарно-санітарний контроль безпечності та якості м’ясних продуктів / Н.М. Богатко, Л.М. Богатко, В.З. Салата та ін. // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького. - 2017. - Т. 19. - № 73. – С. 7 – 10.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/462
ISSN: 2518–7554 2518–1327
УДК: 619:614.31:637.5:661.41
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
2017 № 73 veterinarno-sanitarnyy-kontrol-bezopasnosti-i-kachestva-myasnyh-produktov.pdf274,78 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.