Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14850
Назва: | Особливості формування врожайності зерна пшениці озимої за використання різних агротехнічних прийомів в умовах Лісостепу України |
Інші назви: | Peculiarities of winter wheat grain yield formation using various agrotechnical techniques in the conditions of the Forest-Steppe of Ukraine |
Автори: | Лиценко, Антон Андрійович Lytsenko, Anton |
Ключові слова: | висота рослин;густота стояння;площа листкового апарату;продуктивність фотосинтезу;урожайність;структура урожайності;plant height;standing density;leaf area;productivity of photosynthesis;yield;yield structure |
Дата публікації: | гру-2024 |
Видавництво: | Білоцерківський НАУ |
Бібліографічний опис: | Лиценко А.А. Особливості формування врожайності зерна пшениці озимої за використання різних агротехнічних прийомів в умовах Лісостепу України:кваліфікаційна робота / Наук. кер. Центило Л.В. - Біла Церква, 2024. - 57 с. |
Короткий огляд (реферат): | Досліджено і оптимізовано складові елементи технології вирощування культури, що забезпечує формування високої продуктивності та поліпшення якісних показників отриманої продукції. Використано теоретичні (теорії, гіпотези) та емпіричні (експерименти, наукові дослідження, спостереження, вимірювання тощо) наукові методи досліджень. Визначено і вивчено особливості росту, розвитку та продуктивності культури залежно від елементів технології вирощування. Зроблено висновки, що досліджувані сорти озимої пшениці Подолянка та Смуглянка дали значну прибавку урожайності за два роки, при вирощуванні їх після конюшини та гороху (1, 2 ланки сівозміни). Після соняшника (3 ланка), Подолянка та Смуглянка показали нижчу врожайність в середньому на 9,6-10,4 ц/га. Встановлено, що економічна ефективність досліджуваних сортів істотно вище при вирощувані після гороху та конюшини (1, 2 ланки), порівняно з використанням в якості попередника соняшника (3 ланка сівозміни). На кращих варіантах сорти забезпечили найбільшу рентабельність, 90 та 99 % відповідно. Одержані результати можуть бути використані у виробництві будь яких господарств, що знаходяться у зоні Лісостепу України. Кваліфікаційна робота магістра містить 57 сторінок, 12 таблиць, список використаних джерел із 26 найменувань, 2 додатків. The components of the culture cultivation technology have been explored and optimized, which ensures the formation of high productivity and improvement of the qualitative indices of the obtained products. Theoretical methods (theories, hypotheses) and empirical (experiments, scientific researches, observations, measurements, etc.) are used. Scientific methods of research. The features of growth, development and productivity of culture depending on elements of cultivation technology are determined and studied. It is concluded that the studied varieties of winter wheat Podolanka and Smoglyanka yielded a significant increase in yields in two years, when grown after clover and peas (1, 2 rows of crop rotation). After sunflower (3nd link), Podolanka and Smoglyanka showed an average yield of 9.6-10.4 centners per hectare. It was established that the economic efficiency of the studied varieties is significantly higher when grown after peas and clover (1, 2 links), compared with the use of sunflower as a precursor (3 levels of crop rotation). The best varieties ensure the highest profitability, 90% and 99% respectively. The obtained results can be used in the production of any farms located in the forest-steppe zone of Ukraine. Master's qualifying work contains 57 pages, 12 tables, a list of sources used from 26 titles, 2 applications. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14850 |
Розташовується у зібраннях: | Кваліфікаційні роботи (магістри) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Osoblyvosti_formuvannia_vrozhainosti4.pdf | 316,83 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.