Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14811
Назва: Удосконалення окремих елементів технології виробництва насіння вівса в умовах дослідного поля БНАУ
Інші назви: Improvement of individual elements of oat seed production technology in the BNAU field of study
Автори: Фомін, Владислав Олександрович
Fomin, Vladislav
Ключові слова: сорт, фракції насіння, овес, урожайність, кондиційність, насінництво, коефіцієнт розмноження, посівні якості.;variety, seed fractions, oats, yield, conditioning, seed production, multiplication factor, sowing qualities
Дата публікації: 2024
Видавництво: Білоцерківський національний аграрний університет
Бібліографічний опис: Фомін В.О. Удосконалення окремих елементів технології виробництва насіння вівса в умовах дослідного поля БНАУ: кваліфікаційна робота магістра. спец. 201 Агрономія / наук. кер. Караульна В.М. - Біла Церква, 2024. - 52 с.
Короткий огляд (реферат): Досліджено насінництво вівса сортів Світанок, Стерно - чотири фракції насіння. Використано методичні підходи, методи. У процесі виконання роботи застосовували спеціальні та загальноприйняті методи досліджень: 1) польовий метод, який доповнювався лабораторним; 2) математично-статистичні методи досліджень; 3) розрахунково-порівняльний. Посівні якості обробленого насіння визначали згідно з ДСТУ 4138–2002, а також визначали польову схожість і підраховували кількість рослин після відновлення вегетації. Встановлено, що насінництво сільськогосподарських культур повинно бути направлене на формування високоякісного насіння. Важливо не тільки виростити високий врожай, але й отримати крупне і вирівняне насіння, котре в потомстві проявить цінні властивості сорту. Вказане досягається за допомогою комплексу агротехнічних заходів. Сучасна технологія насінництва має забезпечувати отримання насіннєвого матеріалу з високими показниками врожайних властивостей і посівних кондицій. Одним з методів досягнення цього є підготовка насіння шляхом очищення та виділення з нього найбільш продуктивних фракцій. Під час підготовки насіння до сівби необхідно виділити найбільш якісні фракції. Вимогами ДСТУ 4138.2002 до кондиційного насіння передбачено використання решіт (нижніх) для вівса з розмірами 1,5-20,0 мм. Але фактично у виробництві використовують нижні решета на насіннєочистних машинах для отримання дещо крупніших фракцій насіння вказаних культур. Питання визначення оптимального фракційного складу насіння вівса вивчено, на нашу думку, недостатньо. На даний час публікацій, досліджень, гіпотез по даній проблемі, окрім застарілих даних, немає. Також відсутні чіткі методичні рекомендації, щодо використання найбільш продуктивних фракцій насіння вівса на посів. В зв’язку із підвищенням вимог до насінництва, виникла необхідність вивчення впливу фракційного складу висіяного насіння сільськогосподарських культур на показники його продуктивності та посівних якостей. По закінченню досліджень буде розроблена якісно нова технологія вирощування ярих культур з урахуванням фракційного складу насіння та удобрення, а також внесена пропозиція щодо використання найбільш продуктивних фракцій насіння сортів вівса.
Опис: Methodical approaches, methods are used. In the process of performing the work used specific and conventional research methods: 1) field method, which was supplemented by laboratory; 2) mathematical and statistical methods of research; 3) settlement and comparative. The sowing qualities of the treated seeds were determined in accordance with DSTU 4138–2002, and the field germination was determined and the number of plants was calculated after vegetation was restored. It has been established that crop seed production should be aimed at the formation of high quality seeds. It is important not only to grow a high yield, but also to obtain large and aligned seeds, which in the offspring will display valuable properties of the variety. This is achieved through a set of agricultural measures. Modern technology of seed production must ensure the production of seeds with high rates of yield and seed conditions. One method of achieving this is to prepare the seeds by purifying and separating the most productive fractions. When preparing seeds for sowing it is necessary to select the highest quality fractions. The requirements of DSTU 4138.2002 for the conditioned seeds provide for the use of sieves (lower) for oats with dimensions of 1.5-20.0 mm. But in fact, the production uses lower sieves on seed treatment machines to obtain slightly larger fractions of seeds of these crops. In our opinion, the question of determining the optimal fractional composition of oat seeds has not been sufficiently studied. At present, there are no publications, studies, hypotheses on this problem, except outdated data. There are also no clear guidelines for the use of the most productive oat seed fractions per sowing. Due to the increasing requirements for seed production, there was a need to study the effect of the fractional composition of sowed crop seeds on its productivity and sowing characteristics. At the end of the research, a qualitatively new technology of cultivation of spring crops will be developed taking into account the fractional composition of seeds and fertilizers, as well as a proposal for the use of the most productive fractions of seeds of oat varieties.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14811
Розташовується у зібраннях:Кваліфікаційні роботи (магістри)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Fomin..pdf657,23 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.