Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/12471
Назва: Вміст нітратів у продуктах харчування та ризики отруєння
Інші назви: Nitrate content in food products and risks of poisoning
Автори: Юр’єв, Ярослав Романович
Yuryev, Yaroslav
Ключові слова: нітрати, продукти харчування, метгемоглобін, біогумус, експрес-тест;nitrates, food products, methemoglobin, biohumus, express test.
Дата публікації: 2023
Видавництво: БНАУ
Бібліографічний опис: Юр’єв В.М. Вміст нітратів у продуктах харчування та ризики отруєння: кваліфікаційна робота магістра: спец. 101 "Екологія"; ОПП "Екологія" / БНАУ; Кер. П.І. Веред. - Біла Церква, 2023. - 53 с.
Короткий огляд (реферат): Встановлено, що наявність певної концентрації нітрат-іонів у рослинах є нормальним природним явищем. Важливою є саме концентрація таких речовин, так як надлишковий вміст нітратів є дуже небажаним, оскільки за певних умов, нітрати можуть відновлюватися до нітритів (набагато токсичніших сполук), а це може призвести до непоправних змін в організмі людини або тварини. Серед причин надмірного накопичення нітратів є невідповідність стандартам якості азотних добрив, порушення правил системи внесення таких добрив та особливо пізнє підживлення рослин і пропорційне співвідношення між N, P та К. Доведено, що максимальне накопичення нітрат-іонів відмічають у ранніх овочах, що вирощені в умовах закритого ґрунту. Вміст нітратів у такій продукції є значно вищим, порівняно з вирощеними рослинами в умовах відкритого ґрунту. Максимальна кількість нітратів відмічається у рослинних продуктах у весняний період, а вже до осені цей показник поступово знижується. Нами було встановлено, що перевищення гранично допустимої концентрації відмічали в усих зразках цибулі ріпчастої (перевищення ГДК до 85 % ), у всих зразках винограду (до 38,3 %) та у деяких кавунах (до 14,7 %). У інших продуктах (картоплі, буряках, перці солодкому та помідорах) концентрація нітратів була в межах ГДК. Водночас перевищення ГДК за вмістом нітрат-іонів у всих зразках картоплі (як у дослідних, де застосовували біогумус так і у контролі) не виявлено, хоча в контролі ми встановили концентрацію нітратів вищу на статистично вірогідну величину порівняно з дослідом, що може свідчити про значну кількість нітратів у перегної, яким удобрювали контрольну ділянку.
Опис: It has been established that the presence of a certain concentration of nitrate ions in plants is a normal natural phenomenon. It is the concentration of such substances that is important, as the excess content of nitrates is very undesirable, because under certain conditions, nitrates can be reduced to nitrites (much more toxic compounds), and this can lead to irreversible changes in the human or animal body. Among the reasons for the excessive accumulation of nitrates are non-compliance with the quality standards of nitrogen fertilizers, violation of the rules of the system of application of such fertilizers, and especially late feeding of plants and the proportional relationship between N, P and K. It has been proven that the maximum accumulation of nitrate ions is observed in early vegetables grown in closed soil conditions. The content of nitrates in such products is significantly higher, compared to plants grown in open ground conditions. The maximum amount of nitrates is observed in plant products in the spring period, and by autumn this indicator gradually decreases. We established that the maximum permissible concentration was exceeded in all samples of onion (exceeding the MPC up to 85%), in all samples of grapes (up to 38.3%) and in some watermelons (up to 14.7%). In other products (potatoes, beets, sweet pepper, and tomatoes), the concentration of nitrates was within the maximum limit. At the same time, no exceedance of the environment for the content of nitrate ions was found in all potato samples (both in the experimental ones where biohumus was used and in the control), although in the control we found the concentration of nitrates higher by a statistically probable value compared to the experiment, which may indicate a significant amount of nitrates in humus, which fertilized the control plot.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/12471
Розташовується у зібраннях:Кваліфікаційні роботи (магістри)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Юр'єв Я.Р..pdf7,85 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.