Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9801
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorСидорова, Ірина Марківна-
dc.contributor.authorSidorova, irina-
dc.contributor.authorКуманська, Юлія Олександрівна-
dc.contributor.authorKumanska, Yuliia-
dc.date.accessioned2024-02-08T10:42:41Z-
dc.date.available2024-02-08T10:42:41Z-
dc.date.issued2022-01-
dc.identifier.citationСидорова І.М., Куманська Ю.О. Вміст макроелементів в головочках капусти брюсельської.Topical issues of modern science, society and education Proceedings of VII International Scientific and Practical Conference Kharkiv, Ukraine. 29-31 January 2022. P. 79-82.uk_UA
dc.identifier.issn978-966-8219-85-6-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9801-
dc.descriptionBrussels sprouts (lat. Brassica oleracea var. gemmifera) - biennial vegetable plant is a type of white cabbage. In the first year growing on a thick stem, in the axils of the leaves forms heads, very similar to reduced heads of white cabbage, 2 to 5 in diameter cm, depending on the variety, their number on one plant ranges from 30 to 70 pieces, with a total weight of 300-800 g. Wild Brussels sprouts does not occur Product organs of Brussels sprouts - heads - are rich in nitrogen substances, half of which are easily digestible proteins (2.4-6.9%). Compared to white cabbage, it contains 3-4 times more vitamin C (62.7-207.7 mg/100 g), more vitamins B1 - 0.13, B2 - 0.15, B6 - 0.28, PP - 0.7. By by the amount of riboflavin, this cabbage is at the level of dairy products. Brussels sprouts contain many purines and valuable organic compounds - carbohydrates (3.5-5.5%), fats, fiber (1.2-1.7%), enzymes, carotene (0.7-1.2 mg/100 g). Among cabbages, it is the record holder for the presence of salts (mg/100 d): potassium – 500, magnesium – 40, iron – 1.3. By dry matter content (13.4-21.0%) it surpasses white cabbage by 2 times. It is also rich in phosphorus (110 mg/100 g), which is especially important in children's nutrition. Water occupies about 83.62-85.60% in the heads. For energy Brussels sprouts are 1.5 times more valuable than white cabbage. For cooking is suitable only heads that occupy in relation to 80 only 15-20% of the weight of the whole plant.uk_UA
dc.description.abstractКапуста брюсельська (лат. Brassica oleracea var. gemmifera) – дворічна овочева рослина є різновидом капусти білоголової. В перший рік вирощування на товстому стеблі, в пазухах листя формує головочки, дуже схожі на зменшені у розмірі головки білоголової капусти, діаметром від 2 до 5 см, залежно від сорту їх кількість на одній рослині коливається від 30 до 70 штук, загальною масою 300-800 г. У дикому вигляді брюссельська капуста не зустрічається. Продуктові органи капусти брюсельської – головочки – багаті на азотисті речовини, половину з яких складають добре перетравлювані білки (2,4-6,9 %). Порівняно з капустою білоголовою в ній міститься в 3-4 рази більше вітаміну С (62,7-207,7 мг/100 г), більше вітамінів В1 – 0,13, В2 – 0,15, В6 – 0,28, РР – 0,7. За кількістю рибофлавіну ця капуста на рівні молочних продуктів. Капуста брюссельська містить багато пуринів і цінних органічних сполук – вуглеводів (3,5- 5,5 %), жирів, клітковини (1,2-1,7 %), ферментів, каротину (0,7-1,2 мг/100 г). Серед капуст вона є рекордсменом з наявності солей (мг/100 г): калію – 500, магнію – 40, заліза – 1,3. За вмістом сухої речовини (13,4-21,0%) вона перевершує капусту білокачанну у 2 рази. Багата також і на фосфор (110 мг/100 г), який є особливо важливим у дитячому харчуванні. Вода займає в головочках близько 83,62-85,60 %. За енергетичною цінністю капуста брюссельська в 1,5 рази перевищує капусту білоголову. Для приготування їжі придатні лише головочки, які займають по відношенню до 80 ваги всієї рослини лише 15-20 %.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherХарківuk_UA
dc.subjectкапуста брюссельськаuk_UA
dc.subjectмакроелементиuk_UA
dc.subjectголовочкиuk_UA
dc.subjectсортиuk_UA
dc.subjectазотuk_UA
dc.subjectфосфорuk_UA
dc.subjectколійuk_UA
dc.subjectвмістuk_UA
dc.subjectBrussels sproutsuk_UA
dc.subjectcontentuk_UA
dc.subjectmacroelementsuk_UA
dc.subjectheadsuk_UA
dc.subjectnitrogenuk_UA
dc.subjectphosphorusuk_UA
dc.subjectpotassiumuk_UA
dc.subjectvarietiesuk_UA
dc.titleВміст макроелементів в головочках капусти брюссельськоїuk_UA
dc.title.alternativeContent of macro elements in brussels sprout headsuk_UA
dc.typeТези доповідей, Матеріали конференційuk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ВМІСТ МАКРОЕЛЕМЕНТІВ В ГОЛОВОЧКАХ КАПУСТИ.pdf385,19 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.