Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9801
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.author | Сидорова, Ірина Марківна | - |
dc.contributor.author | Sidorova, irina | - |
dc.contributor.author | Куманська, Юлія Олександрівна | - |
dc.contributor.author | Kumanska, Yuliia | - |
dc.date.accessioned | 2024-02-08T10:42:41Z | - |
dc.date.available | 2024-02-08T10:42:41Z | - |
dc.date.issued | 2022-01 | - |
dc.identifier.citation | Сидорова І.М., Куманська Ю.О. Вміст макроелементів в головочках капусти брюсельської.Topical issues of modern science, society and education Proceedings of VII International Scientific and Practical Conference Kharkiv, Ukraine. 29-31 January 2022. P. 79-82. | uk_UA |
dc.identifier.issn | 978-966-8219-85-6 | - |
dc.identifier.uri | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9801 | - |
dc.description | Brussels sprouts (lat. Brassica oleracea var. gemmifera) - biennial vegetable plant is a type of white cabbage. In the first year growing on a thick stem, in the axils of the leaves forms heads, very similar to reduced heads of white cabbage, 2 to 5 in diameter cm, depending on the variety, their number on one plant ranges from 30 to 70 pieces, with a total weight of 300-800 g. Wild Brussels sprouts does not occur Product organs of Brussels sprouts - heads - are rich in nitrogen substances, half of which are easily digestible proteins (2.4-6.9%). Compared to white cabbage, it contains 3-4 times more vitamin C (62.7-207.7 mg/100 g), more vitamins B1 - 0.13, B2 - 0.15, B6 - 0.28, PP - 0.7. By by the amount of riboflavin, this cabbage is at the level of dairy products. Brussels sprouts contain many purines and valuable organic compounds - carbohydrates (3.5-5.5%), fats, fiber (1.2-1.7%), enzymes, carotene (0.7-1.2 mg/100 g). Among cabbages, it is the record holder for the presence of salts (mg/100 d): potassium – 500, magnesium – 40, iron – 1.3. By dry matter content (13.4-21.0%) it surpasses white cabbage by 2 times. It is also rich in phosphorus (110 mg/100 g), which is especially important in children's nutrition. Water occupies about 83.62-85.60% in the heads. For energy Brussels sprouts are 1.5 times more valuable than white cabbage. For cooking is suitable only heads that occupy in relation to 80 only 15-20% of the weight of the whole plant. | uk_UA |
dc.description.abstract | Капуста брюсельська (лат. Brassica oleracea var. gemmifera) – дворічна овочева рослина є різновидом капусти білоголової. В перший рік вирощування на товстому стеблі, в пазухах листя формує головочки, дуже схожі на зменшені у розмірі головки білоголової капусти, діаметром від 2 до 5 см, залежно від сорту їх кількість на одній рослині коливається від 30 до 70 штук, загальною масою 300-800 г. У дикому вигляді брюссельська капуста не зустрічається. Продуктові органи капусти брюсельської – головочки – багаті на азотисті речовини, половину з яких складають добре перетравлювані білки (2,4-6,9 %). Порівняно з капустою білоголовою в ній міститься в 3-4 рази більше вітаміну С (62,7-207,7 мг/100 г), більше вітамінів В1 – 0,13, В2 – 0,15, В6 – 0,28, РР – 0,7. За кількістю рибофлавіну ця капуста на рівні молочних продуктів. Капуста брюссельська містить багато пуринів і цінних органічних сполук – вуглеводів (3,5- 5,5 %), жирів, клітковини (1,2-1,7 %), ферментів, каротину (0,7-1,2 мг/100 г). Серед капуст вона є рекордсменом з наявності солей (мг/100 г): калію – 500, магнію – 40, заліза – 1,3. За вмістом сухої речовини (13,4-21,0%) вона перевершує капусту білокачанну у 2 рази. Багата також і на фосфор (110 мг/100 г), який є особливо важливим у дитячому харчуванні. Вода займає в головочках близько 83,62-85,60 %. За енергетичною цінністю капуста брюссельська в 1,5 рази перевищує капусту білоголову. Для приготування їжі придатні лише головочки, які займають по відношенню до 80 ваги всієї рослини лише 15-20 %. | uk_UA |
dc.language.iso | uk | uk_UA |
dc.publisher | Харків | uk_UA |
dc.subject | капуста брюссельська | uk_UA |
dc.subject | макроелементи | uk_UA |
dc.subject | головочки | uk_UA |
dc.subject | сорти | uk_UA |
dc.subject | азот | uk_UA |
dc.subject | фосфор | uk_UA |
dc.subject | колій | uk_UA |
dc.subject | вміст | uk_UA |
dc.subject | Brussels sprouts | uk_UA |
dc.subject | content | uk_UA |
dc.subject | macroelements | uk_UA |
dc.subject | heads | uk_UA |
dc.subject | nitrogen | uk_UA |
dc.subject | phosphorus | uk_UA |
dc.subject | potassium | uk_UA |
dc.subject | varieties | uk_UA |
dc.title | Вміст макроелементів в головочках капусти брюссельської | uk_UA |
dc.title.alternative | Content of macro elements in brussels sprout heads | uk_UA |
dc.type | Тези доповідей, Матеріали конференцій | uk_UA |
Розташовується у зібраннях: | Наукові публікації |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
ВМІСТ МАКРОЕЛЕМЕНТІВ В ГОЛОВОЧКАХ КАПУСТИ.pdf | 385,19 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.