Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9643
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorДемидов, Олександр Анатолійович-
dc.contributor.authorDemydov, Oleksandr-
dc.contributor.authorЛось, Руслан Миколайович-
dc.contributor.authorLos, Ruslan-
dc.contributor.authorДубовик, Наталіія Сергіївна-
dc.contributor.authorDubovyk, Nataliia-
dc.contributor.authorГуменюк, Олександр Володимирович-
dc.contributor.authorHumeniuk, Oleksandr-
dc.contributor.authorКириленко, Віра Вікторівна-
dc.contributor.authorKyrylenko, Vira-
dc.contributor.authorПравдзіва, Ірина Володимирівна-
dc.contributor.authorPravdziva, Iryna-
dc.contributor.authorСабадин, Валентина Яківна-
dc.contributor.authorSabadyn, Valentyna-
dc.contributor.authorВласенко, Інна Сергіївна-
dc.contributor.authorVlasenko, Inna-
dc.date.accessioned2024-02-06T10:00:19Z-
dc.date.available2024-02-06T10:00:19Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationДемидов О.А., Лось Р.М., Дубовик Н.С., Гуменюк О.В., Кириленко В.В., Правдзіва І.В., Сабадин В.Я., Власенко І.С.Формування показників якості зерна сортів пшениці озимої (Triticum L.) залежно агротехнічних і екологічних чинників.Агроекологічний журнал, 2023. № 2. С. 141–149. DOI: https://doi.org/10.33730/2077-4893.2.2023.283706uk_UA
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9643-
dc.description.abstractВирощуючи зернові культури, важливо підвищувати не лише врожай зерна, а й показники його якості, що визначають технологічні, борошномельно-хлібопекарські властивості й товарну цінність зерна. Метою досліджень було виявлення особливостей утворення комплексу показників якості пшениці озимої залежно від агротехнічних і екологічних чинників. Дослідження здійснено у польовому чотири факторному досліді на полях Миронівського інституту пшениці імені В. М. Ремесла НААН (МІП) у 2018/19–2020/21 рр. (чинник B), що розташований у центральній частині Лісостепу України – південно-східній частині Київської області на вододілі річок Рось і Дніпро. Об’єктом досліджень були чотири нових сортів пшениці м’якої озимої миронівської селекції (МІП Фортуна (G1), МІП Лада (G2), МІП Ювілейна (G3), Аврора миронівська (G4)) та один сорт пшениці твердої озимої МІП Лакомка (G6) – чинник А. Досліди закладали: після двох попередників соняшник, соя – чинник С; сівбу проводили 25 вересня та 5 жовтня з відхиленням 1–3 доби – чинник D. Максимальний діапазон варіювання взаємодії рік*попередник виявлено за показником седиментації (від 0,2 % G3 ‘МІП Ювілейна’ до 20,7 % G2 ‘МІП Фортуна’), пористістю м’якуша (від 0,3 % G2 ‘МІП Фортуна’ до 35,4 % G4 ‘МІП Лакомка’); взаємодії рік*строк сівби – об’ємом хліба (від 0,5 % G3 ‘МІП Ювілейна’ до 20,7 % G5 ‘МІП Лада’), силою борошна (від 0,7 % G4 ‘МІП Лакомка’ до 36,4 % G2 ‘МІП Фортуна’); взаємодії попередник*строк сівби – натурою зерна (від 0,1 % G2 ‘МІП Фортуна’ до 17,8 % G5 ‘МІП Лада’); взаємодії рік*попередник*строк сівби – натурою зерна (від 0,3 % G3 ‘МІП Ювілейна’ до 15,5 % G5 ‘МІП Лада’); невраховані чинники – за показником седиментації (від 6,7 % G4 ‘МІП Лакомка’ та G5 ‘МІП Лада’ до 34,9 % G3 ‘МІП Ювілейна’). When growing grain crops, it is important to increase not only the yield of grain, but also its quality indicators, which determine the technological, flour-milling and baking properties and market value of grain. The study was conducted in a four-factor field experiment in the fields of the V. M. Remeslo Myronivka Institute of Wheat NAAS of Ukraine (MIW) located in the central part of the Forest-Steppe of Ukraine in 2018/19–2020/21 (factor В). The object of the research were five new winter wheat varieties bred at Myronivka (MIP Fortuna (G1), MIP Lada (G2), MIP Yuvileina (G3), Aurora Myronivska (G4)) and one variety of hard winter wheat MIP Lakomka (G6) – in comparison with the standard Podolianka (factor А). The experiments were laid down after two preceding crops sunflower, soybean (factor C), sowing was carried out on September 25 and October 5 with a deviation of 1–3 days (factor D). Experiments laid down: after two predecessors sunflower, soybean - factor C; sowing was carried out on September 25 and October 5 with a deviation of 1–3 days - factor D. The maximum range of variation of the interaction year*predecessor was revealed by the sedimentation index (from 0.2% G3 ‘MIP Yuvileina’ to 20.7% G2 ‘MIP Fortuna’) , pulp porosity (from 0.3% G2 ‘MIP Fortuna’ to 35.4% G4 ‘MIP Lakomka’), flour strength (from 0.5% G1 ‘Podolyanka’ to 22.3% G4 ‘MIP Lakomka’ ); the interaction of year*sowing period – in the volume of bread (from 0.5% G3 ‘MIP Yuvileina’ to 20.7% G5 ‘MIP Lada’), flour strength (from 0.7% G4 ‘MIP Lakomka’ to 36.4 % G2 ‘MIP Fortune’); the interaction predecessor*sowing period - by the nature of the grain (from 0.1% G2 ‘MIP Fortuna’ to 17.8% G5 ‘MIP Lada’), the sedimentation index (from 0.0% G3 ‘MIP Yuvileina’ to 17.5% G5 ‘MIP Lada’); interaction of year*predecessor*sowing period – by grain type (from 0.3% G3 ‘MIP Yuvileina’ to 15.5% G5 ‘MIP Lada’), flour strength (from 1.3% G6 ‘Aurora Myronivska’ to 34.2 % G2 ‘MIP Fortune’); unaccounted for factors - by sedimentation rate (from 6.7% G4 ‘MIP Lakomka’ and G5 ‘MIP Lada’ to 34.9% G3 ‘MIP Yuvileina’), pulp porosity (from 7.5% G4 ‘MIP Lakomka’ up to 56.6% G3 ‘MIP Yuvileina’).uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherІнститут агроекології і природокористуванняuk_UA
dc.subjectгідротермічний коєфіцієнт, попередник, строки посіву, маса 1000 зерен, генотип, чинникuk_UA
dc.subjectprotein, gluten, grain nature, weight of 1000 grains, genotype, factor.uk_UA
dc.titleФормування показників якості зерна сортів пшениці озимої (Triticum L.) залежно агротехнічних і екологічних чинників.uk_UA
dc.title.alternativeFormation of grain quality indicators of winter wheat varieties (Triticum L.) depending on agrotechnical and environmental factorsuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc633.1:631.8:631.5uk_UA
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.33730/2077-4893.2.2023.283706-
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
283706-Текст статті-662728-1-10-20230908.pdf220,51 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.