Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/950
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorЦехмістренко, Світлана Іванівна-
dc.contributor.authorTsekhmistrenko, Svitlana-
dc.contributor.authorПономаренко, Наталія Вікторівна-
dc.contributor.authorPonomarenko, Nataliia-
dc.date.accessioned2018-07-11T10:24:43Z-
dc.date.available2018-07-11T10:24:43Z-
dc.date.issued2013-
dc.identifier.issn0201 — 8470-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/950-
dc.descriptionЦехмістренко С.І. Склад ліпідів та їх пероксидне окислення у підшлунковій залозі перепелів за дії нітратів і у разі згодовування насіння амаранту // С. І. Цехмістренко, Н.В. Пономаренко // Укр. біохім. журн. – 2013, Т. 85, № 2. – С.84-92uk_UA
dc.description.abstractДосліджено склад ліпідів, функціонування системи антиоксидантного захисту та вміст продуктів пероксидного окислення ліпідів (ПОЛ) у підшлунковій залозі перепелів на ранніх етапах постнатального онтогенезу за дії нітратів та у разі згодовування насіння амаранту у складі комбікорму. Встановлено, що дія нітратів на організм птиці супроводжується виснаженням захисних можливостей антиоксидантної системи, що призводить до підвищення вмісту продуктів ПОЛ та змінює склад ліпідів підшлункової залози. Згодовування комбікорму, що містить насіння амаранту під час нітратного навантаження сприяє підвищенню активності ензимів системи антиоксидантного захисту. При цьому змінюється склад ліпідів, а саме: вірогідно знижується вміст холестеролу, підвищується вміст триацилгліцеролів і ефірів холестеролу. Одержані дані свідчать про здатність насіння амаранту запобігати розвитку окислювального стресу в підшлунковій залозі перепелів за дії нітратів. Researches of features of lipid composition, functioning of the system of antioxidant defense, maintenance of lipid peroxidation products in the quail’s pancreas on the early postnatal ontogenesis stages are conducted for actions of nitrates and feeding with amaranth’s seed in mixed fodder. The arrival of nitrates in the organism of quails results in the decline of general lipids maintenance and nonetherified fat acids in the pancreas. Usingof amaranth’s seed in mixed fodder on the background of the nitrate loading results in the increase of activity of the enzimes system of antioxidant defence, the growth of general lipid level in the quail’s pancreas. Thus in correlation with separate classes of lipid maintenance of cholesterol goes down for certain, whereas the maintenance of triacylglycerols and ethers of cholesterol rises. The results obtained in the researches show the ability of amaranth’s seed to avert oxidative stress in quail’s pancreas under nitrates influence. Исследованы состав липидов, функционирование системы антиоксидантной защиты и содержание продуктов пероксидного окисления липидов (ПОЛ) в поджелудочной железе перепелов на ранних этапах постнатального онтогенеза при добавлении нитратов и семян амаранта в состав комбикорма. Установлено, что действие нитратов на организм птицы сопровождается истощением защитных возможностей антиоксидантной системы, что приводит к повышению содержания продуктов ПОЛ и изменению состава липидов поджелудочной железы. Скармливание комбикорма, содержащего семена амаранта, при нитратной нагрузке способствует повышению активности энзимной системы антиоксидантной защиты. При этом достоверно снижается содержание холестерола, повышается содержание триацилглицеролов и эфиров холестерола. Полученные данные свидетельствуют о способности семян амаранта предотвращать развитие окислительного стресса в поджелудочной железе перепелов при действии нитратовuk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherУкраїнський біохімічний журналuk_UA
dc.subjectсклад ліпідівuk_UA
dc.subjectсистема антиоксидантного захистуuk_UA
dc.subjectпероксидне окислення ліпідівuk_UA
dc.subjectпідшлункова залозаuk_UA
dc.subjectперепелиuk_UA
dc.subjectнітратне навантаженняuk_UA
dc.subjectнасіння амарантуuk_UA
dc.subjectlipid compositionuk_UA
dc.subjectantioxidant defence systemuk_UA
dc.subjectlipid peroxidationuk_UA
dc.subjectpancreasuk_UA
dc.subjectquail’suk_UA
dc.subjectnitrate loadinguk_UA
dc.subjectamaranth’s seeduk_UA
dc.subjectсостав липидовuk_UA
dc.subjectсистема антиоксидантной защитыuk_UA
dc.subjectпероксидное окисление липидовuk_UA
dc.subjectподжелудочная железаuk_UA
dc.subjectнитратная нагрузкаuk_UA
dc.subjectсемена амарантаuk_UA
dc.titleСклад ліпідів та їх пероксидне окислення у підшлунковій залозі перепелів за дії нітратів і у разі згодовування насіння амарантуuk_UA
dc.title.alternativeThe composition of lipids and lipid peroxidation in the pancreas of quails under nitrate actions and correction by the amaranth’s seeduk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc639.124:612.34:582.661.121:577.125:546.175uk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Sklad_lipidiv_pidshlunkovii_zalozi_perepeliv_.pdf2,79 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.