Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/8155
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorСоболєв, Олександр Іванович-
dc.contributor.authorSobolev, Alexander-
dc.contributor.authorГутий, Богдан Володимирович-
dc.contributor.authorGutiy, Bogdan-
dc.contributor.authorКузьменко, Петро Іванович-
dc.contributor.authorKuzmenko, Peter-
dc.contributor.authorРізничук, Ігор Федорович-
dc.contributor.authorRiznychuk, Ihor-
dc.contributor.authorКишлали, Олена Костянтинівна-
dc.contributor.authorKishlaly, Olena-
dc.contributor.authorСоболєва, Світлана Василівна-
dc.contributor.authorSoboleva, Svitlana-
dc.date.accessioned2023-01-22T13:11:37Z-
dc.date.available2023-01-22T13:11:37Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.citationСелен та його моделюючий вплив на організм молодняку гусей / О. І. Соболєв, Б. В. Гутий, П. І. Кузьменко та ін. // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького. Серія: Сільськогосподарські науки .- 2022 .– Т. 24 , № 96 .– С. 61–69. doi: 10.32718/nvlvet‐a9608uk_UA
dc.identifier.issn2519–2698-
dc.identifier.issn2707‐5834-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/8155-
dc.descriptionToday, the number of indicators that control the mineral nutrition of poultry has increased significantly. However, the physiological need of different species of poultry for some mineral elements that perform important biochemical functions in the body has not yet been definitively established. This also applies to such abiotic elements as selenium. The inclusion of selenium in feed for young poultry changes the direction of physiological and biochemical processes in the body and improves metabolism and, consequently, improves their live weight, viability, feed conversion, slaughter, and meat qualities, improve organoleptic characteristics, amino acid composition, nutritional and biological value. In order to deepen and expand modern ideas about the biological role of selenium, its impact on the productive qualities, and the interior performance of young geese in the post-embryonic period of ontogenesis, we have conducted comprehensive research. One of the tasks was to study the causal relationship between the level of consumption of young selenium geese with food and the studied indicators. Experimental studies were performed on Gorky goslings. Feeding of goslings from one day to 75 days of age was carried out with complete rations, balanced on the main nutrients and biologically active substances, in accordance with existing standards. Goslings of the first control group did not receive the addition of selenium in the feed. The birds of the experimental groups (2–4) additionally added different amounts of Selenium to the compound feeds, 0.2 mg/kg, 0.3, and 0.4 mg/kg, respectively. Correlation analysis of the obtained experimental data revealed that there are different levels and directions of the interrelationship between the economically useful and interior features included in the analysis, which may vary depending on the content of selenium in compound feed for young geese. A scheme for modeling the effects of selenium on the body of young geese raised for meat has been proposed.uk_UA
dc.description.abstractСьогодні значно зросло число показників, за якими контролюється мінеральне живлення сільськогосподарської птиці. Проте, фізіологічна потреба різних видів сільськогосподарської птиці в деяких мінеральних елементах, що виконують важливі біохімічні функції в організмі, ще остаточно не встановлена. Це стосується і такого біотичного елементу, як селен. Включення Селену до складу комбікормів для молодняку сільськогосподарської птиці змінює направленість фізіолого-біохімічних процесів в організмі та покращує обмін речовин і, як наслідок, сприяє підвищенню їх живої маси, життєздатності, конверсії корму, забійних і м’ясних якостей, покращення органолептичних показників м’яса, його амінокислотного складу, харчової та біологічної цінності. З метою поглиблення і розширення сучасних уявлень про біологічну роль Селену, його вплив на продуктивні якості та інтер’єрі показники молодняку гусей у постембріональний період онтогенезу нами були проведені комплексні наукові дослідження. Одним із завдань яких було вивчення причинно-наслідкового взаємозв’язку між рівнем споживання молодняком гусей Селену з кормом та досліджуваними показниками. Експериментальні дослідження проведені на гусенятах горковської породи. Годівля гусенят з добового до 75-денного віку здійснювалася повнораціонними комбікормами, що збалансовані за основними поживними та біологічно активними речовинами, відповідно до існуючих норм. Гусенята першої контрольної групи не отримували добавку Селену в комбікорм. Птиці дослідних груп (2–4) у комбікорми додатково вводили різну кількість Селену, відповідно 0,2 мг/кг, 0,3 та 0,4 мг/кг. При проведенні кореляційного аналізу одержаних експериментальних даних встановлено, що між господарсько-корисними та інтер’єрними ознаками, що входили в аналіз, мають місце різні рівні й напрями взаємозв’язку, які можуть змінюватися залежно від вмісту Селену в комбікормах для молодняку гусей. Запропоновано схему моделюючого впливу Селену на організм молодняку гусей, що вирощується на м’ясо.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherЛьвівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицькогоuk_UA
dc.subjectСеленuk_UA
dc.subjectкомбікормuk_UA
dc.subjectпродуктивні якостіuk_UA
dc.subjectмолодняк гусейuk_UA
dc.subjectкореляційні зв’язкиuk_UA
dc.subjectSeleniumuk_UA
dc.subjectfeeduk_UA
dc.subjectyoung geeseuk_UA
dc.subjectproductive qualitiesuk_UA
dc.subjectcorrelationsuk_UA
dc.titleСелен та його моделюючий вплив на організм молодняку гусейuk_UA
dc.title.alternativeSelenium and its modeling effect on the body of young geeseuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc636.5.082.35/.087.72:661.961(07)uk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Selen_ta_yoho_model.pdf724,14 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.