Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/7257
Title: Microbiological indicators of frozen fish and sensitivity of psychrotrophic microflora to antibiotics in the absence and presence of residual amounts of antibacterial drugs
Other Titles: Мікробіологічні показники мороженої риби та чутливість психротрофної мікрофлори до антибіотиків за відсутності та наявності залишкових кількостей антибактеріальних препаратів
Authors: Malimon, Zoya
Малімон, Зоя Василівна
Kukhtyn, Mykola
Кухтин, Микола Дмитрович
Garkavenko, Tetyana
Гаркавенко, Тетяна Олександрівна
Grynevych, Nataliia
Гриневич, Наталія Євгеніївна
Horiuk, Yulia
Горюк, Юлія Вікторівна
Horiuk, Victor
Горюк, Віктор Васильович
Keywords: frozen fish;psychrotrophic, mesophilic microflora;residual amounts of antibacterial drugs;antibiotic resistance;риба морожена;психротрофна, мезофільна мікрофлора;залишкові кількості антибактеріальних препаратів кількості антибактеріальних препаратів;стійкість до антибіотиків
Issue Date: 2019
Publisher: RJPBCS
Citation: Microbiological indicators of frozen fish and sensitivity of psychrotrophic microflora to antibiotics in the absence and presence of residual amounts of antibacterial drugs / Malimon Z., Kukhtyn M., Garkavenko T. and other // Research journal of pharmaceutical, biological and chemical sciences. – 2019. – 10(1). – Р. 507–518. doi: 10.15421/2019_725
Abstract: Fish belongs to perishable food that requires appropriate temperature storage regimes to stop the flow of biochemical and microbiological processes. During storage of fish in the conditions of refrigerating chambers, cold-loving – psychrotrophic microflora dominates, which causes biochemical and organoleptic changes and affects sanitary and hygienic parameters. In the field of fish farming for the treatment and prevention of various diseases, antibacterial drugs are widely used. In frozen fish, which is imported into Ukraine, determination of the presence of residual amounts of antibacterial drugs is not carried out. The purpose of work was to investigate microbiological indicators of frozen fish imported into Ukraine, to ide ntify the generic composition of psychrotrophic microflora, isolated from frozen fish in the absence and with the content of residual amounts of antibacterial drugs and to determine the sensitivity of the isolated microflora to antibiotics. It was found that frozen fish with the presence of antibacterial residues, on average about two orders is less contaminated with the microflora. Regardless of the presence or absence of antibiotics in frozen fish, the basis of its microflora are psychrotrophic microorganisms, which predominate amount of mesophilic bacteria in 1.3 – 1.6 times. It was found that, subject to the presence in the frozen fish of residual quantities of antibacterial drugs, a resistant psychrotrophic microflora is formed to detected antibiotics. As a result, a pathway for the transfer of resistant microorganisms and resistance genes from fish to consumers can take shape. Therefore, in order to prevent the consumption of fish with antibiotic residues, it is necessary to monitor their amount in fish throughout the chain from “production to sales in the trade network”.
Description: Риба відноситься до швидкопсувних харчових продуктів, які вимагають відповідних температурних режимів зберігання для припинення перебігу біохімічних і мікробіологічних процесів. При зберіганні риби в умовах холодильних камер домінує холодолюбна – психротрофна мікрофлора, що спричиняє біохімічні та органолептичні зміни та впливає на санітарно-гігієнічні показники. У галузі рибництва для лікування та профілактики різних захворювань широко застосовуються антибактеріальні препарати. У мороженій рибі, яка імпортується в Україну, визначення наявності залишкових кількостей антибактеріальних препаратів не проводиться. Метою роботи було дослідити мікробіологічні показники мороженої риби, що імпортується в Україну, визначити родовий склад психротрофної мікрофлори, виділеної із мороженої риби за відсутності та з вмістом залишкових кількостей антибактеріальних препаратів, а також визначити чутливість ізольована мікрофлора до антибіотиків. Встановлено, що морожена риба з наявністю залишків антибактеріальних речовин в середньому приблизно на два порядки менш забруднена мікрофлорою. Незалежно від наявності чи відсутності в мороженій рибі антибіотиків основу її мікрофлори становлять психротрофні мікроорганізми, у яких кількість мезофільних бактерій переважає в 1,3 – 1,6 раза. Встановлено, що за наявності в мороженій рибі залишкової кількості антибактеріальних препаратів формується стійка психротрофна мікрофлора до виявлених антибіотиків. В результаті може сформуватися шлях передачі резистентних мікроорганізмів і генів стійкості від риби до споживачів. Тому, щоб не допустити споживання риби із залишками антибіотиків, необхідно контролювати їх кількість у рибі по всьому ланцюжку від «виробництва до реалізації в торговельній мережі».
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/7257
ISSN: 0975-8585
metadata.dc.identifier.udc: 636.09:614.31:637.56:579
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Microbiological_indicators.pdf399,01 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.